Πέτυχε να μπλοκάρει τις κυρώσεις και να αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Μιχάλης Πολυδώρου  21/09/2020 10:47

Ιδιαίτερα σύνθετα και δυσοίωνα για την Κύπρο, σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, διαμορφώνονται τα δεδομένα, λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. 

Κι αυτό διότι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, σε ότι αφορά τις παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έπεισε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες πως από τη στιγμή που το Oruc Reis αποχώρησε από τα ελληνικά ύδατα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει η διαδικασία των κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Στις αντίπερα όχθη, σε ότι αφορά την Κύπρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει, αλλά δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις πειρατικές ενέργειες της, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και ειδικότερα τις πληροφορίες που θέλουν να είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διερευνητικού τύπου επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Με απλά λόγια, η Τουρκία αποκλιμάκωσε στην Ελλάδα που γνωρίζει πως υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης, γεγονός που ερεθίζει τις ευαίσθητες χορδές της διεθνούς κοινότητας, η οποία όπως φάνηκε και στην πράξη τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού , συνεχίζει να κλιμακώνει, όμως, στην Κύπρο, που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρακτικής αντίδρασης-απάντησης.

Η θέση της Λευκωσίας απέναντι στις εξελίξεις παραμένει αναλλοίωτη και, τόσο στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Αναστασιάδης αντίστοιχα θα επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του Σκάι, ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Λευκορωσία, ένα ζήτημα το οποίο «καεί» όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν ο κ. Ανασταδιάσης επιμείνει και χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας -το οποίο έχει τη δυνατότητα, σε σχέση με τη Λευκορωσία, νομίζω εκεί μπορεί να έχουμε ευτράπελα», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στη φάση που βρισκόμαστε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου διότι σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως θα συνιστούσε κακό προηγούμενο.

«Δεν είναι ζήτημα μόνο κατά πόσο συνδεόμαστε – που συνδεόμαστε προφανώς, με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ότι έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας της ΕΕ, όπου αν εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη χώρα, δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο»

Μάλιστα αναφέρθηκε στον κίνδυνο, η Κύπρος να βρεθεί απομονωμένη αφού εντός της Ε.Ε. δεν θα υπάρξουν πολλές χώρες ΠΥ θα στηρίξουν τις θέσεις της Λευκωσίας.  «Εγώ δεν μπορώ να βρω πολλές χώρες κράτη – μέλη, που θα θελήσουν να στηρίξουν την κυπριακή θέση, στη λογική ότι ‘’αφού τώρα βγάλαμε τον μεγάλο βραχνά, το μεγάλο πρόβλημα που ήταν Ελλάδα – Τουρκίας, ε, μην μας δημιουργήσεις τώρα πρόβλημα εσύ, μικρή Κύπρο’’», τόνισε ο καθηγητής.

Στο μεταξύ από τις εννέα και τριάντα το πρωί είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους 27 υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, χωρίς όμως να αναμένεται να ληφθεί η οποιαδήποτε σημαντική απόφαση για το ζήτημα, πέραν από τις εισηγήσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσερχόμενός στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η αντίδραση της Ε.Ε. στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντίδραση στις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ε.Ε. και η αντίδραση σε κάθε είδους παραβίαση των βασικών αξιών και αρχών της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι à la carte. «Πρέπει να είναι συνεπής. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη διπλωματία. Είμαι εδώ. Είμαι έτοιμος να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση που λάβαμε στο Gymnich», διαμήνυσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η συνεδρία του ΣΕΥ αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ.

reporter.com.cy

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα