Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

11/1/21 | 0 | 0 | 282 εμφανίσεις

Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Δευτέρας, σε ηλικία 77 ετών ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.  Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την εφημερίδα Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά.

Το πρώτο του έργο, γραμμένο στη μητρική του γλώσσα, Το Τάλγκο, κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία, καθώς έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο “Ξαφνικός έρωτας”.

Το έργο του Αλεξάκη είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις), αλλά και στη Γαλλία, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα (1995) και το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. (2007).

«Θα θυμόμαστε για πάντα το πηγαίο χιούμορ του, τη δοτικότητα και την καλοσύνη του, και θα διαφυλάττουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη το λαμπρό λογοτεχνικό του έργο που θα παραμείνει όμοια αγέραστο με το νεανικό του πνεύμα» επισημαίνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, όπου εξέδιδε τα βιβλία του τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1943 και σε ηλικία 17 ετών έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές τριών ετών επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Πήγε όμως και πάλι στο Παρίσι, το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Category: Ειδησεις, Πολιτισμός

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/1/21 | (4 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Μετανεωτερική είναι η εποχή της απόλυτης σχετικοποίησης. Δεν υπάρχει καμιά αλήθεια, μόνο αφηγήματα, τα οποία όποιος θέλει αποδέχεται. Ακόμη και τα έθνη είναι κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μιας εποχής. Μέσα στον κυκεώνα των ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας