Πέθανε ο Σπύρος Ευαγγελάτος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Αλκιβιάδης)

Μετά από μακροχρόνια ασθένεια, μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου και των Γραμμάτων, ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών. Γιος του σπουδαίου συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη, είχε μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία προς την Τέχνη.

Ο ιδρυτής του Αμφι-θεάτρου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, πλούτισε με τις παραστάσεις του το ελληνικό θέατρο.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε το 1961. Μέχρι το 1970 οι σπουδές του τον πάνε σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης θα σπουδάσει θέατρο και θεατρολογία. Το 1970 έγινε διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1962. Το διάστημα 1971-1977 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, ενώ το 1975 ίδρυσε το Αμφι-θέατρο με το οποίο διοργάνωσε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.


Η κωμωδία «Αμύντας» (1745) ήταν το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε το καλοκαίρι του 2016 ο Σπύρος Ευαγγελάτος
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Φυλάκτου)

Παράλληλα συνέχισε και την ακαδημαϊκή του καριέρα: Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί. Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και το 2013 ανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Το 2010 ο γιος που είχε αποκτήσει με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου πεθαίνει σε ηλικία 24 ετών από ανακοπή καρδιάς. Έχει και μία κόρη, την Κατερίνα. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 15:00 στο Α’ Νεκροταφείο.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα