Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ηλικία 86 ετών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
12/06/2023  11:39
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο.

Ο αρχηγός της Forza Italia και ιδρυτής της Mediaset ήταν 86 ετών. Ο Μπερλουσκόνι είχε επιστρέψει «για προγραμματισμένες εξετάσεις» στο νοσοκομείο San Raffaele την περασμένη Παρασκευή μετά από μακρά νοσηλεία -45 ημερών- λόγω πνευμονίας και μιας μορφής λευχαιμίας.

Το πρωί, ο αδερφός του Πάολο και τα παιδιά του, Μαρίνα, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα και Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχαν σπεύσει στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν ήδη η σύντροφός του Μάρτα Φασίνα.

Η είδηση του θανάτου του Μπερλουσκόνι κάνει τον γύρο του κόσμου, με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica να κάνει λόγο για «τέλος εποχής», και τη La Stampa να τιτλοφορεί άρθρο της «Αντίο καβαλιέρε».

Tα προβλήματα υγείας του Μπερλουσκόνι
Τα τελευταία χρόνια ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλεύτηκε για επιπλοκές λόγω της Covid-19.

Το 2016 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και τρία χρόνια αργότερα στο έντερο. Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, που είχε βηματοδότη, είχε ξεπεράσει τον καρκίνο του προστάτη.

O Μπερλουσκόνι είχε γεννηθεί στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών Νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, έχτισε με τις εταιρείες του σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Η μιντιακή αυτοκρατορία του «καβαλιέρε»
Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori, ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, στη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν, παράλληλα, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πολιτική δράση του playboy πρωθυπουργού
Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει τη μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της Αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική έρευνα «Καθαρά Χέρια», η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας), ορκίστηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας κυριότερος αντίπαλός του ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Tα bunga-bunga πάρτι και οι δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι
Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν» χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στο πλαίσιο αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του Δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε, όμως, κάποια οριστική καταδίκη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Η τεράστια περιουσία που αφήνει στα παιδιά του
Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δύο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 τη Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης του.

Στη συνέχεια οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και -πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών- αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα