Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος/Eurokinissi
31/05/2023  14:51
Εφυγε σήμερα από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 84 ετών.Την ανακοίνωση έκανε η οικογένειά του μέσω του λογαριασμού του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Twitter.

Εγραψε συγκεκριμένα η οικογένεια του Θεόδωρου Πάγκαλου: «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή στις 13:00 ενώ βρισκόταν σπίτι του. Αισθάνθηκε αδιαθεσία, τον έπιασε ταχυκαρδία, ωστόσο μέχρι να φτάσει ο γιατρός σπίτι του, ο πρώην υπουργός είχε καταλήξει.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.

Με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.

Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάσθηκε στη Σορβόνη ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

Τον Απρίλιο 2000 ορκίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα έως το Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ σήμερα προΐσταται στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.

Ηταν συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988).

Ηταν παντρεμένος με την Χριστίνα Χριστοφάκη και πατέρας πέντε παιδιών.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας ελπίσουμε ότι θα κηδευθεί με νεκρώσιμη ακολουθία σε εκκλησία και όχι με πολιτική κηδεία -αριστερό δεν τον λες ,με στρατιωτικούς προγόνους έναν από τους οποίους -και του οποίου το όνομα φέρει και δικτάτορα – ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του – θα τον θυμόμαστε ως ένα των μορφωμένων (Γαλλοσπουδαγμένος και γλωσσομαθής ) πολιτικών του ΠΑΣΟΚ , για τρεις ‘εμβληματικές” πολιτικές πράξεις του.
  ΠΡΩΤΗ στην υπόθεση Οτσαλάν , που πήρε πρωτοβουλίες και απομακρύνθηκε από ΥΠΕΞ,
  ΔΕΥΤΕΡΗ στα Ίμια , που τυχαία ή επιλεκτικά έδινε συνέντευξη στο ΜΕΓΑ , -ενώ ο κ. Σημίτης συγκαλούσε το ΚΥΣΕΑ – καθώς και για την διπλωματική λύση που έδωσε την επομένη για την απομάκρυνση της Σημαίας μας από την μία ΙΜΙΑ που κατείχαμε ότι ”την πήρε ο άνεμος” , όπως πήρε και την Τουρκική σημαία από την άλλη Ίμια και
  ΤΡΙΤΗ η ιστορική φράση του στην Βουλή το 2010 ”μαζί τα φάγαμε” διαχωρίζοντας την ευθύνη του κάθε κόμματος ,αλλά καταγγέλλοντας την Αριστερά ότι πλειοδοτούσε συνεχώς σε αυξήσεις αποδοχών και οικονομικών δικαιωμάτων και με δυναμικές κινήσεις της.
  (φυσικά δεν περιέλαβε και την πορεία των Κρητών αγροτών που ήρθαν στον Αθήνα την 2 Φεβρουαρίου του 2009 με τα τρακτέρ και επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε πρωθυπουργός του κύριος ΓΑΠ , που κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το ”λεφτά υπάρχουν ” και σε έξι μήνες μας ανακοίνωσε την πτώχευση και την παράδοσή μας στο ΔΝΤ και στους καλούμενους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
  Θα αντιτείνουν αρκετοί πρασινοφρουροί ότι την πτώχευση την έκανε σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ,αλλά ούτε ο Χαρίλαος Τρικούπης πτώχευσε μόνος του την τότε Ελλάδα ,αλλά η Ιστορία αυτόν έγραψε ως πρωθυπουργό της πτώχευσης με το ”δυστυχώς επτωχεύσαμε” και η Ιστορία δεν διαγράφεται ,δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. (αυτό το είπε άλλος για τους παραχαράκτες της Ιστορίας του Ελληνικού Μακεδονισμού Σκοπιανούς το 2009, ρήση την οποίαν δεν επανέλαβαν οι υπογράψαντες -υπερήφανοι και τώρα(είναι αλήθεια πως δεν το επαναλαμβάνουν προεκλογικά) την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 .

 2. Τι άφησε αλήθεια για να τον θυμόμαστε; Ποιο ήταν το έργο του;

  Ανθολογία δηλώσεων Πάγκαλου: «Κοπρίτες, νάνοι, μαλάκες, ανιστόρητοι» και άλλοι χαρακτηρισμοί…

  Πάγκαλος: Ύμνοι στον Σόιμπλε, ύβρεις για τον ελληνικό λαό

  Κάποιοι ίσως τον τιμούν, επειδή είπε για τούς Αγωνιστές τού ’21 «αγράμματους και αδαείς χωριάτες», όντας φαίνεται τής σχολής εκείνων που θεωρούν ότι η Εθνεγερσία μάς χάλασε την αγαστή συμβίωση με τούς Τούρκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα