Πέθανε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Στιγμιότυπο από ομιλία του Γιώργου Αναστασιάδη

Έφυγε απο τη ζωή ο Γιώργος Αναστασιάδης. Γεννήθηκε το 1944 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ.

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Αναστασιάδης.

Με ψήφισμά του, ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης τον αποχαιρετά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με ευρύτερη παιδεία και μεγάλη αγάπη για το γνωστικό του αντικείμενο συνέβαλλε στην ανάπτυξη της Συνταγματικής και πολιτικής ιστορίας και στην ανανέωση των μεθοδολογικών της εργαλείων. Οι αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, τον ενέπνευσαν για να “ανασυντάξει” την πορεία της και να δείξει τα οράματά της, χωρίς να κρύβει τις γκρίζες πλευρές της. Η προσήνειά του τον έκανε καλό και αποτελεσματικό δάσκαλο, η καλή προαίρεση και το χιούμορ του ιδιαίτερα αγαπητό συνάδελφο. Στην αγαπημένη σύντροφό του Πέτρα και στην μονάκριβη Ελισώ του στέλνουμε την σκέψη και την αγάπη μας. Καλό ταξίδι Γιώργο».

Ο Γιώργος Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Δίδασκε Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του, ξεχωριστή θέση κατείχαν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της «μικροϊστορίας» της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση έδινε επίσης στην αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Το Ε.Κ.Θ. αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητή Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργο Αναστασιάδη

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) εκφράζει τα θερμά Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. που έφυγε από τη ζωή.

Ο Γιώργος Αναστασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., δίδασκε Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας και αποτέλεσε έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου που εξέδωσε το Ε.Κ.Θ. με τίτλο: « ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του Γιώργου Αναστασιάδη, ομότιμου καθηγητή στη

ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η ιστορική φυσιογνωμία του», που αποτυπώνει την ιστορία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης.

Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι του στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, «στο πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του, ξεχωριστή θέση κατείχαν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της «μικροϊστορίας» της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση έδινε επίσης στην αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης».

Μέσα από αυτό το πρίσμα ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, συνέβαλε με τις γνώσεις, τις τοποθετήσεις και την ξεχωριστή προσωπικότητά του στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Ε.Κ.Θ. για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Μάη του ’36 και με την ομιλία του στην Ημερίδα φώτισε πλευρές εκείνων των ημερών, αναλύοντας τη σημασία τους.

Το Ε.Κ.Θ. αποχαιρετά με θλίψη τον Γιώργο Αναστασιάδη που αφήνει πίσω του εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη του και την προσφορά του στην ιστορία του Εργατικού Κέντρου και Εργατικού Κινήματος της πόλης.

 

 

 

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα