Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει οι πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών στην Πάρο  οι οποίοι με τις πετσέτες τους επ’ ώμου διεκδικούν την επιστροφή των παραλιών στους λουόμενους και καταγγέλλουν τους  ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων για παράνομη κατάληψη.

Ο Νικόλαος Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίδες μίλησε στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε «αρπακτική» την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πάρο τα τελευταία χρόνια. «Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες, υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Mέσω της Διαύγειας εντοπίστηκαν οι παρανομίες

Μιλώντας για τη δράση που έχει αναλάβει ομάδα πολιτών στην Πάρο, είπε  ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάνου.

Και όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο νόμος προβλέπει ότι «καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρεκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».

Σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

Πηγή: ertnews