Πάνω από 19 δις ευρώ κοστίζει το lockdown στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι εστίαση, ξενοδοχεία και βιομηχανία. Απώλειες και στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το εμπόριο. Έρευνα προβλέπει όμως μικρή σχετικά αύξηση της ανεργίας και υπό προϋποθέσεις ανάκαμψη το 2021.

    
Symbolbilder - Coronavirus - 30.10.2020 (K. Schmidt/Fotostand/picture alliance )

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνο το lockdown του Νοεμβρίου θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία γύρω στα 19,3 δις ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα σημειώσουν με 5,8 δις ευρώ η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Μείωση κατά 2,1 δις ευρώ θα αντιμετωπίσουν οι τομείς αθλητισμός, πολιτισμός και οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. 1,3 δις ευρώ λιγότερα έσοδα θα έχει το εμπόριο και η γερμανική βιομηχανία θα πρέπει να υπολογίσει ένα μείον της τάξεως του 5,2 δις ευρώ.

Παρά ταύτα, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα του DIW ο αριθμός των απασχολούμενων θα μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο της χρόνιάς κατά σχεδόν 100.000 άτομα. Στο πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά 630.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου ως το τέλος του χρόνου θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο κατά 400.000 στα 3,2 εκ. Επίσης, θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα πτωχεύσουν.

Ανάκαμψη αλλά υπό προϋποθέσεις

Θεωρεί αναγκαίο το μερικό lockdown ο Μαρσέλ ΦράτσερΘεωρεί αναγκαίο το μερικό lockdown ο Μαρσέλ Φράτσερ

Το DIW αναμένει για τον επόμενο χρόνο, υπό προϋποθέσεις, μια σαφή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης: “Υπολογίζουμε ότι το 2021 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί ξανά σημαντικά – αλλά μόνο αν ανακοπεί σύντομα η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», τονίζει ο πρόεδρος του DIW Μάρσελ Φράτσερ στην κυριακάτικη Welt. Σε δηλώσεις του πριν μερικές ημέρες είχε εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας λήψης νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από τη Δευτέρα ως το τέλος του μήνα: «Οι περιορισμοί που έχουν ληφθεί θα πλήξουν ορισμένους οικονομικούς τομείς,» επεσήμανε ο κ. Φράτσερ, «αλλά θα προστατεύσουν την οικονομία στο σύνολο της και τους περισσότερους τομείς.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα