Πάνω από 100 οι νεκροί στην Καμπούλ: Φόβοι για νέες επιθέσεις με ρουκέτες ή οχήματα – βόμβες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Νοσοκομειακή πηγή στο Αφγανιστάν τοποθετεί τον αριθμό των αμάχων στους τουλάχιστον 72.

 

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 28 μέλη τους είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. «Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», δήλωσε στέλεχός τους στο Reuters. Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους αμερικανούς στρατιωτικούς δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά.

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματικοί, όπως μεταδίδει το BBC, δηλώνουν  ότι παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο περισσότερων επιθέσεω, είτε με ρουκέτες είτε με εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταφερόμενους με οχήματα και στόχο το αεροδρόμιο.

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου.

Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση από το 2011

Η επίθεση η οποία στοίχισε χθες Πέμπτη τη ζωή σε τουλάχιστον 13 αμερικανούς στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δέκα Πεζοναύτες, στην περιοχή του αεροδρομίου της Καμπούλ, ήταν η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

Ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.900 αμερικανούς στρατιωτικούς στις εχθροπραξίες.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση έγινε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2011, όταν ελικόπτερο Σινούκ καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν στην επαρχία Ουαρντάκ, νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

Τριάντα αμερικανοί στρατιωτικοί, επτά αφγανοί στρατιωτικοί κι ένας πολίτης, διερμηνέας, είχαν σκοτωθεί στη συντριβή του ελικοπτέρου. Ανάμεσά τους, 22 SEALs, μέλη της επίλεκτης ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων που τυπικά υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν από αυτήν, η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είχε γίνει την 28η Ιουνίου 2005, όταν 16 αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη συντριβή άλλου Σινούκ, που χτυπήθηκε από ρουκέτα των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Κουνάρ.

Εννιά αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί τον Ιούλιο του 2008 σε ανταλλαγή πυρών με Ταλιμπάν στην Ουανάτ, στην επαρχία Νουριστάν.

Δεκαπέντε μήνες αργότερα, 8 Αμερικανοί έχαναν τη ζωή τους υπό παρόμοιες συνθήκες, σε μάχη με αντάρτες στην Καμντές, στην ίδια επαρχία.

Πολλοί αμερικανοί στρατιωτικοί εξάλλου έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις ανθρώπων που οι ΗΠΑ νόμιζαν πως ήταν σύμμαχοί τους.

Την 27η Απριλίου 2011, οκτώ στρατιωτικοί –ανάμεσά τους αρκετοί αξιωματικοί– κι ένας πολίτης, όλοι επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση μελών της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπεφταν νεκροί σε βάση της Καμπούλ από πυρά αφγανού πρώην πιλότου.

Την 30ή Δεκεμβρίου του 2009, «τριπλός πράκτορας», που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας νόμιζαν πως ήταν στο πλευρό τους σκότωσε επτά στελέχη και συμβασιούχους της CIA πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε βάση του NATO που είχε βαπτιστεί Στρατόπεδο Τσάπμαν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΒΒC  

Πάνω από 100 οι νεκροί στην Καμπούλ: Φόβοι για νέες επιθέσεις με ρουκέτες ή οχήματα – βόμβες

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα