«Πάνω από 1 Γάλλος στους 2 εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό ο Μακρόν, όμως με άριστα το 20 του βάζει βαθμό  8»

5/5/18 | 0 | 0 | 617 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου alkis@kalkis.eu  www.kalkis.eu

Πάνω από 1 Γάλλος στους 2 εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό ο Μακρόν. Αυτό δείχνει το παρακάτω γράφημα. Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron, με ένα χρόνο στην εξουσία, το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προσθέσουμε και το 19% των Γάλλων που θα ήθελε η κυβέρνηση να πάει αρκετά μακριά στις μεταρρυθμίσεις της.  Όταν το 35% των Γάλλων απαντάει αντίθετα ότι η κυβέρνηση πάει πολύ μακριά στις μεταρρυθμίσεις της (δηλαδή δεν θέλει μεταρρυθμίσεις) και ένα 7% δεν έχει γνώμη σχετικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων BVA και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 4-5-2018 από το κανάλι RTL, την εφημερίδα La Tribune και τον γαλλικό περιφερειακό τύπο. Αυτό αναφέρει ο δημοσιογράφος Arnaud Focraud

 

στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche την ίδια ημερομηνία. Η εν λόγω δημοσκόπηση  διεξήχθη στο internet στις 18 και 19 Απριλίου 2018 επί δείγματος 1.011 ατόμων ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Με άριστα το 20 ο Emmanuel Macron δεν πιάνει τη βάση, αφού οι ερωτηθέντες Γάλλοι του βάζουν τον σχολικό βαθμό 8/20. Τον Απρίλιο του 2013, ο François Hollande είχε πάρει τον βαθμό 7/20. Ο Macron πιάνει τη βάση (10,5/20) από τους Γάλλους που είναι στελέχη και 14,7/20 από τους οπαδούς του. Αντίθετα, ο Μακρόν  κρίνεται αρνητικά από τους υπαλλήλους και τους εργάτες (με 7,3 / 20), από τους έχοντες ηλικία 35 έως 49 ετών (7,5/20) και φυσικά από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από τους οπαδούς του Jean-Luc lenchon (3.7/20) και του Εθνικού Μετώπου (4.3/20). Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών τον βαθμολόγησαν με 9,8/20.

Ο Μακρόν έχει χάσει 19 πόντους δημοτικότητας σε ένα χρόνο

Γενικότερα, το 57% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι είναι μάλλον δυσαρεστημένοι από το πρώτο έτος διακυβέρνησης του Emmanuel Macron, έναντι 41% των ικανοποιημένων. Έχασε δηλαδή συνολικά 19 βαθμούς δημοτικότητας σε ένα χρόνο. Τον Μάιο του 2017 το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον Μακρόν ήταν 62% και 43% αυτόν τον Απρίλιο. Οι προκάτοχοι του Μακρόν, François Hollande και Nicolas Sarkozy, ένα χρόνο μετά την εκλογή τους στην προεδρία,  είχαν μείωση δημοτικότητας μεγαλύτερη (-27 και -25 μονάδες αντίστοιχα), πλην όμως ο Jacques Chirac και ο François Mitterrand αντιστάθηκαν περισσότερο στη φθορά της εξουσίας μετά το τέλος του 1ου χρόνου της θητείας τους (-14 και -10 μονάδες δημοτικότητας). Για το βάθος της πολιτικής του Μακρόν, το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται προσωπικά να ωφελούνται  από τις μεταρρυθμίσεις από τον Μάιο του 2017. Ωστόσο, το 43% λένε ότι είναι έτοιμοι να περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα πριν αποφανθούν οριστικά.

Η άνοδος της γενικευμένης εισφοράς αλληλεγγύης (la contribution sociale généralisée), (CSG), το πιο αντιδημοφιλές μέτρο

Τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα του Μακρόν είναι :

@ η αύξηση της «γενικευμένης εισφοράς αλληλεγγύης CSG» (με 82% αρνητικές γνώμες),

@ η επερχόμενη μείωση της ταχύτητας αυτοκινήτων σε 80 km /ώρα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (με 76%),

@ η αντικατάσταση του «φόρου επί της περιουσίας» (ISF) από τον «φόρο επί της ακίνητης περιουσίας» (IFI) (με 70%).

Οι πιο δημοφιλείς αποφάσεις της κυβέρνησης Μακρόν είναι αντιστρόφως :

@ η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των διαδοχικών θητειών τους (με 78% θετικές γνώμες),

@ ο νόμος για τη σεξουαλική βία (με 76%),

@ η  επανάληψη των τάξεων των προπαρασκευαστικών μαθημάτων CP (72%).

Οι Γάλλοι κρίνουν μάλλον θετικά τον απολογισμό του Μακρόν αναφορικά με «τον ρόλο της Γαλλίας στον κόσμο» (το 59% πιστεύουν ότι αυτή η δράση του είναι μάλλον επιτυχημένη, έναντι 35% που πιστεύουν το αντίθετο).

Οι Γάλλοι διχάζονται αναφορικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική μεγέθυνσης (το 47% συμφωνούν, το 47% διαφωνούν).

Οι Γάλλοι είναι πολύ επικριτικοί έναντι της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής και της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς σε αυτούς τους δύο τομείς, το 78% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποτυχημένη.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/2/21 | (0 σχόλια)
    Σε μια επίδειξη αλαζονείας- κάτι που δεν τον διέκρινε- ο κ. Δένδιας δεν έκανε δεκτή καμιά ουσιαστική πρόταση για αλλαγή του νομοσχεδίου για το υπουργείο εξωτερικών. Δημιουργεί μια δυσλειτουργική υπηρεσία με φοβισμένους και απαξιωμένους υπαλλήλους- όχι διπλωμάτες. Ο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας