«Ο Mélenchon έβαλε γραβάτα, παραδέχθηκε ήττα, διέψευσε θλίψη, ζήτησε αυτό-οργάνωση και Ανυπότακτη Ευρώπη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Στο 3ο Συνέδριο του νέου κινήματος του Jean-Luc Mélenchon η «Ανυπότακτη Γαλλία», που έλαβε χώρα στην γαλλική πόλη του Clermont-Ferrand στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017, ο ριζοσπάστης ηγέτης της παραδέχθηκε μπροστά στα 1.600 συμμετέχοντα μέλη του (που επιλέχθηκαν με κλήρωση. Φώφη ακούς;) ότι έχασε την μια μάχη ενάντια στον Μακρόν που «κάνει δώρα στους πλουσίους», αλλά που «έχει φάει ήδη τα λευκά ψωμιά του». Σας θυμίζω τι έγραφα σχετικά στις 25-09-2017 στις Ανιχνεύσεις :  «ήθελε να αποδείξει ότι η εξουσία μπορεί να παγιδευτεί στο  πεζοδρόμιο. Είναι αυτός όμως που βρίσκεται προς το παρόν σε αδιέξοδο του δρόμου. Για αυτό και εξήγγειλε ήδη την προσεχή διαδήλωση στα Ηλύσια Παιδία με 1.000.000 διαδηλωτές! »

https://www.anixneuseis.gr/?p=175905 Αποδείχθηκε ομολογημένο όνειρο θερινής νυκτός. Το επισημαίνει στο

 

ρεπορτάζ του και ο ανταποκριτής του ηλεκτρονικού LE MONDE Enora Ollivier, στις 26-11-2017. Τι γράφει στην ανταπόκρισή του από το Clermont-Ferrand ; Γράφει ότι ο Mélenchon παραδέχθηκε : «Έχουμε μόλις υποστεί μια οπισθοδρόμηση». Αφού πρώτα αναγνώρισε, στα τέλη Οκτωβρίου, ότι έχασε μια μάχη εναντίον του Μακρόν. Απέδωσε την ευθύνη στην έλλειψη ενότητας μεταξύ των συνδικάτων. «Η συνδικαλιστική διάσπαση μας έχει βλάψει με απίστευτο τρόπο. Ντροπή σε εκείνους που έχουν την ευθύνη! (…) Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει η σύγκλιση, με τον καθένα στο ρόλο του. Χρειαζόμαστε δημοφιλείς πλατφόρμες αντίστασης που συσπειρώνουν όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν», είπε ο Mélenchon, φορώντας κόκκινη γραβάτα, όπως δείχνει και η παραπάνω φωτογραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναφορικά με την νέα αμφίεση του Mélenchon, ο ανταποκριτής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Libération, Rachid Laïreche, γράφει στις 26-11-2017 : «Ο ηγέτης είχε βάλει στην άκρη την μπλούζα του εργάτη. Αυτήν που φοράει κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεών του. Είχε εμφανιστεί στη πασαρέλα, στο μέσον των συμμετασχόντων, με μπλε σακάκι κοστουμιού και κόκκινη γραβάτα». Η εμφάνιση δίχως γραβάτα του ιδίου και των 17 βουλευτών του στην γαλλική Εθνοσυνέλευση (παρόλο ότι αυτό δεν είθισται) εγκαταλείφτηκε φαίνεται. Οι επικοινωνιολόγοι του έχουν τον πρώτο λόγο. Πάνω από όλα το φαίνεσθαι. Ιδιαίτερα όταν έχεις πεσμένη δημοτικότητα και τα γαλλικά ΜΜΕ σε παρουσιάζουν «ως τεθλιμμένο», μετά από τις όχι μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την ψήφιση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την μεταρρύθμιση του Κώδικα Εργασίας.

Μάλιστα όπως λέει το σχετικό ρεπορτάζ, την Κυριακή, ώρα 13.00, τελειώνουν οι εργασίες της Συνέλευσης. Πριν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και εγκαταλείψει το Clermont-Ferrand, ο αριστερός ριζοσπάστης Mélenchon πηγαίνει στο πλάι της μικρής αίθουσας που προορίζεται για τον Τύπο. Χαιρετίζει τους δημοσιογράφους, έναν προς ένα, ψάχνοντας τις διαπιστεύσεις τους για να βάλει πόδι σε κάθε μέσο ενημέρωσης, πέρα από την webTV «Le dia» που πρόσφατα δρομολόγησε, έκανε δοκιμαστικές εκπομπές και που απευθύνεται στο πολυπληθές κοινό των Κοινωνικών Δικτύων. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 10-10-2017 με τίτλο : «Οι ορκισμένοι εχθροί της παγκοσμιοποίησης επιζητούν τη θαλπωρή των κοινωνικών δικτύων μονολόγου Snapchat».  https://www.anixneuseis.gr/?p=176810. Περιβαλλόμενος από μικρόφωνα και δημοσιογραφικά στυλό, ο ηγέτης του κινήματος «η Ανυπότακτη Γαλλία» κάνει το γύρο της γαλλικής επικαιρότητας. Ένας τρόπος για να τερματιστεί η φήμη που κυκλοφορεί : «ο Jean-Luc Mélenchon, η δημοτικότητα του οποίου δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, είναι τεθλιμμένος  έναντι του Macron», κι ας είναι σχεδόν παράλυτη ολόκληρη η υπόλοιπη αντιπολίτευση!

Τώρα ως προς την νέα περίοδο του κινήματός του, ο Mélenchon είπε καταρχήν ότι «δεν είναι αρχηγός», αφού η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν είναι κόμμα. Είναι κίνημα. Και ότι ο ίδιος δεν είναι παρά «ένας Πασαδόρος» για αυτό και έχει κάνει ένα «αντικλείδι» του κινήματος. Όμως αυτό «δεν σημαίνει ότι έχει συνταξιοδοτηθεί πολιτικά». Άρα διέψευσε έτσι εμμέσως ότι το 2022 δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, κάτι που είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Για την τωρινή μετεκλογική περίοδο είπε ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» θα δουλέψει για την εφαρμογή τριών εθνικών εκστρατειών, που εγκρίθηκαν από τα παρόντα μέλη :

@ κατά της φοροδιαφυγής,

@ τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας και

@ της καταπολέμησης της φτώχειας.

Πώς θα γίνουν αυτά ;

Μέσα από το «ενεργείν». Το κίνημα «Ανυπότακτη Γαλλία» προτίθεται να δομηθεί ιδιαίτερα γύρω από ομάδες «λαϊκής αυτο-οργάνωσης» σε επίπεδο συνοικιών ή μικρών δήμων για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους για συγκεκριμένα προβλήματα κι έτσι σιγά σιγά να «ριζώσουν» στη χώρα. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» θα δημιουργήσει επίσης ένα «δίκτυο αγώνων» με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ο καθένας μπορεί να εντοπίζει τα τοπικά προβλήματα που θεωρεί νόμιμα και να ζητάει εθνική υποστήριξη του κινήματος.

Για τις ευρωεκλογές του 2019 ο Mélenchon είπε ότι, αν επιτραπούν τα «διακρατικά ψηφοδέλτια», τότε θα δημιουργήσει ένα με το όνομα «Ανυπότακτη Ευρώπη» μαζί με τους Podemos (αχ κάτι μου θυμίζει αυτό;) και πολλούς άλλους φίλους… Αυτές οι εκλογές θα είναι ένα «δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό ζήτημα», υποσχέθηκε ο  Mélenchon για το οποίο «πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες, να βγούμε από τις ευρωπαϊκές συνθήκες προϋπολογισμού που προετοίμασαν και υπέγραψαν ο Sarkozy και, αργότερα, ο Hollande». Αυτά τα κείμενα «ωθούν ολόκληρη την ήπειρο σε δυστυχία και πόλεμο», σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του δημοσιογράφου Enora Ollivier.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα