Ο Gantz αποκαθιστά τους δεσμούς ασφαλείας με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συναντά τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον ομόλογό του Ακάρ.

The Jerusalem Post 27.10.22

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης, ανανεώνοντας τους δεσμούς ασφαλείας μετά από μια δεκαετία.

«Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον ομόλογό του και κρατικούς αξιωματούχους στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας. «Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, ο Gantz θα ανανεώσει τους επίσημους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Γκαντς προσγειώθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Τετάρτης για σύντομη επίσκεψη, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εργάζονται για την ανανέωση πλήρους διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετούς μήνες.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν στρατηγικά ζητήματα και τόνισαν τη δέσμευσή τους για «προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε μια δήλωση του γραφείου του Gantz.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ακάρ, οι δυο τους πραγματοποίησαν κοινή διάσκεψη τύπου στην οποία ο Γκαντζ είπε: «Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, ανέθεσα στο προσωπικό μου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επανέναρξη των  σχέσεων».

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Ακάρ, ο Γκαντζ είπε ότι η επίσκεψή του «είναι ένα σαφές μήνυμα για θετικές εξελίξεις στο μέλλον».

«Δεν είναι μυστικό ότι οι δεσμοί μας αντιμετώπισαν προκλήσεις», είπε ο Gantz στον Akar κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. «Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν οικοδομήσει και οι δύο σύγχρονες, προηγμένες κοινωνίες σε ένα θεμέλιο πλούσιο σε ιστορία. Το μέλλον μας είναι πολλά υποσχόμενο, αλλά εξαρτάται από το κοινό μας συμφέρον να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Παρά το γεγονός ότι οι δεσμοί είχαν διακοπεί για αρκετά χρόνια, οι δύο χώρες συνέχισαν τη μυστική επικοινωνία, ειδικά την ανταλλαγή πληροφοριών για να αποτρέψουν τις ιρανικές συνωμοσίες να βλάψουν τους Ισραηλινούς που επισκέπτονται την Τουρκία.
«Φέτος, ως αποτέλεσμα στενής, μυστικής επαφής, καταφέραμε να εξαλείψουμε έναν ανησυχητικό αριθμό απειλών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων στην Τουρκία. Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Υπουργό Ακάρ και τις υπηρεσίες ασφαλείας που συμμετέχουν σε αυτή τη κρίσιμη, σωτήρια συνεργασία», είπε ο Γκαντζ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Gantz ευχαρίστησε και πάλι τον πρόεδρο για τον ρόλο της Τουρκίας στην αποτροπή των επιθέσεων.

«Αυτή η αντιτρομοκρατική δραστηριότητα ρίχνει φως στις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας για την αποκατάσταση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Γκαντζ σύμφωνα με το γραφείο του.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε την Τετάρτη ότι παρά την ισλαμιστική ιδεολογία του, ο Ερντογάν, «έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να ενεργεί κατά της τρομοκρατίας».

Και οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους συμφέροντα για την επανέναρξη των σχέσεων
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ έχουν τα δικά τους συμφέροντα για την επανέναρξη των σχέσεων, με το Ισραήλ να ελπίζει να γίνει ισχυρότερος στρατηγικός παίκτης στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά το Ιράν.

Η Τουρκία θεωρείται βασικός παράγοντας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου το Ισραήλ εργάζεται για πάνω από μια δεκαετία για να ματαιώσει τα σχέδια του Ιράν για μια προωθημένη βάση ενάντια στο εβραϊκό κράτος.

«Η Μέση Ανατολή και οι περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζουν. Συμμαχίες –μερικές από τις οποίες ήταν αδιανόητες πριν από λίγο καιρό– δημιουργούνται μπροστά σε ανησυχητικές απειλές όπως αυτή που θέτει το Ιράν», είπε ο Γκαντζ ενώ βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των Ηνωμένων Πολιτειών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας».

Η συνεχής υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς ήταν ένας από τους λόγους που οι δεσμοί ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν πριν από μια δεκαετία και ακολούθησε η επιδρομή στο Mavi Marmara. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συγκεντρώνει κεφάλαια για τους τρομοκράτες της Χαμάς για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί προκειμένου να μειωθεί η επιρροή όσων αποσταθεροποιούν τις περιοχές μας, υποστηρίζοντας ή διεξάγοντας τρομοκρατία εναντίον αθώων πολιτών», είπε ο Gantz. «Αυτό ισχύει και για την παλαιστινιακή αρένα και είμαι βέβαιος ότι οι βαθύτεροι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα