Ο Édouard Balladur αθωώθηκε, ο François Léotard καταδικάστηκε

4/3/21 | 0 | 0 | 209 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου,  alkis@kalkis.eu   www.kalkis.eu

Ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός και ο υπουργός του Άμυνας κάθισαν στο σκαμνί του Δικαστηρίου τον περασμένο Ιανουάριο.

Το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα (4-3-2021) την ετυμηγορία του για την υπόθεση χρηματισμού «Καράτσι» που συνίστατο σε παράνομη χρηματοδότηση της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Édouard Balladur το 1995, δηλαδή μια υπόθεση 25 ετών ! Αθωώθηκε όμως ο πρώην πρωθυπουργός, σήμερα 91 ετών, τότε αντίπαλος του Ζακ Σιράκ. Κατηγορούνταν για συνενοχή και απόκρυψη κατάχρησης δημόσιου χρήματος για ίδιον όφελος. Η εισαγγελία απαιτούσε ποινή φυλάκισης με αναστολή ενός έτους και πρόστιμο 50.000 ευρώ, όπως είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 3-2-2021 : ΕΔΩ

Από την πλευρά του, ο François Léotard, σήμερα 78 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Balladur κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε τον Λιβανέζο μεσάζοντα Ziad Takieddine σε διαπραγματεύσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, όταν αυτές είχαν ήδη καταλήξει! Σύμφωνα με τo κόλπο, επιδιώχθηκε να καταβληθούν προμήθειες [πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 θα είχε χρησιμοποιηθεί για την προεκλογική εκστρατεία] δηλαδή για τη χρηματοδότηση εν μέρει της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Édouard Balladur. Ο εν λόγω μεσάζων καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή και έχει βγει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του διότι διέφυγε στο Λίβανο.

Μαζί με τον Ziad Takieddine καταδικάστηκαν επίσης για την ίδια υπόθεση : ο Nicolas Bazire, πρώην διευθυντής του ιδιαίτερου Γραφείου του Édouard Balladur και ο Renaud Donnedieu de Vabres, πρώην σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, εκ των οποίων 2 με αναστολή, για συνενοχή στην κομπίνα.

Διαπίστωση

Απανωτές οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τόσο υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων της γαλλικής παραδοσιακής Δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι : Ζακ Σιράκ , πρώην πρόεδρος, François Fillon, πρώην πρωθυπουργός, Nicolas Sarkozy, πρώην Πρόεδρος, François Léotard, πρώην υπουργός άμυνας.

Πώς να σηκώσει κεφάλι ύστερα αυτή η παράταξη για να παλέψει στις επόμενες προεδρικές εκλογές ;

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας