Ο Χ.Χαφτάρ ζητεί εκεχειρία στην Λιβύη λίγο πριν οι Τούρκοι μπουν στην Βεγγάζη

7/6/20 | 0 | 0 | 322 εμφανίσεις

Όπως αναφέραμε χθες σχετικά η πτώση της εξαιρετικά σημαντικής παραλιακής πόλης της Σύρτης στην Λιβύη και της βάσης Al Jufra στις τουρκικές δυνάμεις έχει δημιουργήσει για το καθεστώς της Τρίπολης τον «Δρόμος νίκης» όπως έχει ονομάσει την επιχείρηση αντεπίθεσης κατά των δυνάμεων του LNA και έτσι ο Χάφταρ πλέον περιμένει να μείνει “ζωντανός” με την αιγυπτιακή ή διεθνή επέμβαση και πλέον φαίνεται να είναι αυτός που περιμένει την αντίπαλη παράταξη να κάτσει στο τραπέζι.

Ο Haftar συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο του Λιβυκού κοινοβουλίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον αλ Σίσι, ο οποίος απαίτησε να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατιώτες από τη Λιβύη.

Η πρωτοβουλία προβλέπει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη που θα μεταρρυθμίσει εκείνο υπό την προεδρία Sarraj. Τα μέλη του θα εκλέγονται από εκλεκτορικά κολλέγια από την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη, υποστήριξαν οι δύο διπλωμάτες. Θα τονιστεί ότι ο Haftar επιθυμεί μια ενωμένη Λιβύη. Καμία από τις δυο λιβυκές πλευρές δεν σχολίασε.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το The Libya Observer οι δυνάμεις του Χαφτάρ απλώς αναδιπλώθηκαν 30 χλμ. δυτικά της Σύρτης για να αποφύγουν την δραστηριότητα των τουρκικών drones, που έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη για τις δυνάμεις του LNA, καθώς ίπτανται ώρες ολόκληρες επάνω από τις περιοχές στόχους, αναζητώντας στόχους ευκαιρίας τους οποίους εν συνεχεία βάλλουν με ακρίβεια.

Ελπίδες και άγνοια

Αν και Αλ Σίσι και Χαλίφα Χαφτάρ πρότειναν εκεχειρία στην Λιβύη από τις 8 Ιουνίου, εντούτοις και οι δύο επέμειναν στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και των ένοπλων μισθοφορικών σωμάτων.

Ο Λίβυος στρατηγός ανάφερε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει (ελπίζει να γίνει δεκτή αυτή η πρόταση) αμέσως η Τουρκία να στέλνει μισθοφόρους από την Συρία στην Λιβύη, καθώς αυτό είναι απόδειξη ότι η χώρα αυτή υποθάλπει και προωθεί την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ageela Saleh, δείχνει σαφή σημάδια άγνοιας της πραγματικότητας, θέτοντας… όρους ότι για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη είναι αναγκαίο να αφοπλιστούν πρώτα όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Τρίπολη, την ώρα που αυτές οι οργανώσεις είναι στον δρόμο για το γραφείο του, αν δεν απωθηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις που επίσης αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/885263_diethni-mme-o-haftar-feretai-na-apodehetai-protovoylia-tis

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    4η Ιουλίου σήμερα. Χρόνια Πολλά στους Αμερικανούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους και τους ευχόμαστε: "Make America great again". Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί όσο συνδιαλέγονται και υποστηρίζουν καθεστώτα, όπως του Ερντογάν και χώρες με τις δομές ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας