Ο υφ. Αμυνας των ΗΠΑ Μ. Κράτσιος στο iefimerida: Βρίσκομαι στην Ελλάδα με τον Πομπέο, ποιες συμφωνίες θα συζητήσω

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ


Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ
Βασίλης Πούλος

Λίγες ώρες πριν από την υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, ο ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Αμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Ελλάδα και γι’ αυτό επιθυμούν μια διευρυμένη συνεργασία σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Κράτσιος συνοδεύει τον Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με υπουργούς και αξιωματούχους. Στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι τα επόμενα τεχνολογικά βήματα στα οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η Ελλάδα, όπως το 5G, ενώ δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τα όσα πέτυχε εν μέσω της πανδημίας, αφού κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος κάνοντας ένα τεχνολογικό άλμα στη διαχείριση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα θεωρεί πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να καινοτομήσει σε αρκετούς τομείς και δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί η χώρα να δημιουργήσει μια δική της, διαφορετική… Silicon Valley.

 

Ο Μάικλ Κράτσιος με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ποιοι είναι οι στόχοι από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

Τη Δευτέρα θα συνοδεύσω τον υπουργό Μάικ Πομπέο στην υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουμε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας.
Πρόκειται για μία συμφωνία που πραγματικά αποδεικνύει τη δέσμευση του έθνους μας στην προώθηση της τεχνολογίας για κάθε Αμερικανό, για το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Γι’ αυτό ανυπομονώ να συναντηθώ με τους Ελληνες αξιωματούχους και να συζητήσουμε για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τη σημασία του 5G. Εχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να την υποστηρίξουμε μέσα από τις δημοκρατικές μας αξίες.

Πιστεύετε πως ΗΠΑ και Ελλάδα μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους; Αναφερθήκατε, για παράδειγμα, στην τεχνολογία 5G…
Φυσικά. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η πρώτη συμφωνία στον τομέα της τεχνολογίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα υπεγράφη πίσω στο μακρινό 1980 και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως με την υπογραφή της συμφωνίας θα συμμετέχουμε σε πολλές νέες συνεργατικές έρευνες τόσο στο εξωτερικό όσο και στις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα προωθήσουμε και μια μεγάλη γκάμα συνεργασιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τι σας ώθησε να υπογράψετε μια συμφωνία σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας με την Ελλάδα αυτή την περίοδο; Πιστεύετε πως η Ελλάδα κατάφερε μετά την οικονομική κρίση να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;
Προφανώς η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς την ανάκαμψη και αυτό το αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, τότε που λήφθηκε ουσιαστικά η απόφαση για τη συνεργασία των δύο χωρών ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα event στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσινγκτον, όπου είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστο Δήμα, για πρώτη φορά. Μέσα σε λίγα λεπτά συζήτησης ήταν προφανές πως και οι δύο πλευρές συμφωνούσαμε πόσο κρίσιμο ήταν να προχωρήσει μια διευρυμένη συνεργασία στον χώρο της τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.
Πιστεύω πως το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης και η γενική ευημερία των πολιτών μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να είμαστε πρώτοι στην τεχνολογική αιχμή. Και σε αυτήν τη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν και στην υπογραφή νέας συμφωνίας.

Το brain drain είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Είναι στη σωστή κατεύθυνση;
Σε αυτό το θέμα πρέπει να σημειώσω δύο πράγματα. Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε συνεργασία εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της έρευνας. Για παράδειγμα, να υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το οποίο είναι ο κύριος οργανισμός χρηματοδότησης για την έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία σε ένα ερευνητικό έργο για μία ηφαιστειακή έκρηξη και να έχουν μία στενή συνεργασία με τους ερευνητές που εργάζονται σε ένα πρότζεκτ του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Αυτά είναι ζητήματα πάνω στα οποία θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε. Ωστόσο, κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να μην περιοριστούμε μόνο στο πλαίσιο της συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους φοιτητές και ερευνητές στην Ελλάδα.
Και εδώ είναι που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η οικονομική ανάπτυξη, και θα κάνει τη διαφορά. Η Pfizer, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας. Καταλαβαίνετε πως αυτά είναι παραδείγματα που μας βοηθούν στο να δημιουργήσουμε σημαντικές σχέσεις για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρουν υψηλού επιπέδου ευκαιρίες στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν τις μεγάλες επιστημονικές ικανότητες που διαθέτουν.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάποια βήματα για τη δημιουργία μιας δικής της, αναλογικά και με το μέγεθός της, Silicon Valley;
Απολύτως. Και αυτή είναι μια συζήτηση που υπάρχει και στις ΗΠΑ. Μπορεί να υπάρχει μόνο μία Silicon Valley, ωστόσο υπάρχουν 50 πολιτείες που θέλουν να καινοτομήσουν και να γίνουν κέντρα δημιουργικότητας. Γι’ αυτό και εγώ είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι θα πρέπει να στραφούν σε συγκεκριμένες μορφές καινοτομίας και όχι απαραίτητα στο να δημιουργήσουν μία νέα Silicon Valley. Είναι πολύ κρίσιμο να εστιάσουν στον τομέα που η κοινότητά τους είναι δυνατή.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να καινοτομήσουμε στον τομέα της γεωργίας, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η γεωργία -και αυτοί δεν βρίσκονται απαραίτητα στην Καλιφόρνια. Και αυτό πιστεύω ότι λείπει και από την Ελλάδα. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ταλέντων που αποφοιτά από τα πανεπιστήμια, που μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα βάσει περιοχής και πληθυσμού και πραγματικά να καινοτομήσουν. Πιστεύω πως ο συνδυασμός της παραγωγής ταλέντων και της συνεχούς ανάπτυξης διαμορφώνει έναν υπέροχο συνδυασμό.

Τι περιμένετε από τις συναντήσεις που θα έχετε με τους Ελληνες αξιωματούχους;
Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Ηδη στην Ελλάδα προχωράει το θέμα του 5G και μάλιστα ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση από τον υπουργό Πιερρακάκη να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο που θα αναπτύξει αυτές τις εφαρμογές. Αυτή είναι μια πραγματικά έξυπνη πολιτική, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινότητα στο δρόμο για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αυτές είναι σκέψεις που χαίρομαι να ακούω, κάτι που αναμένεται να γίνει στις συναντήσεις με τους κ. Πιερρακάκη και Κυρανάκη.
Ακόμη ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρομαι να συζητήσω είναι για τη δουλειά (τεχνολογική, ψηφιακή) που έγινε στην Ελλάδα από τους υπουργούς Πιερρακάκη και Κικίλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις χώρες του κόσμου, το πώς διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας. Επομένως περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω πώς διαχειρίστηκαν όλη αυτή την κατάσταση. Στις συναντήσεις που θα έχω θα συνομιλήσω και με την ευρωβουλευτή, κυρία Καϊλή, η οποία ασχολείται με ζητήματα ψηφιακής πολιτικής.  Υπήρξε μια απίστευτη προσπάθεια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης και είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει σωστή συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθούν ρυθμιστικές δομές σε αυτό το ζήτημα.
Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουμε μια καλή συζήτηση για το πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα.
Θεωρώ πως όλες αυτές οι συναντήσεις θα είναι ακόμα μία ένδειξη για την πραγματική αξία των τεχνολογικών βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν, αλλά και να χτιστεί μια σημαντική σχέση που θα φέρει στην Ελλάδα αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Επομένως να περιμένουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από εταιρείες όπως η Microsoft;
Η ανακοίνωση της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου ρομποτικής αυτοματοποίησης στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε και να γίνει ξεκάθαρο στις αμερικανικές εταιρείες πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορούν να κάνουν επενδύσεις, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που τις ευνοούν.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα; Εχετε ελληνική καταγωγή. Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα;
Βέβαια, από μικρός επισκεπτόμουν την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από το νησί της Χίου και έχω πάει πολλές φορές, όπως και στην Αθήνα, και πραγματικά κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Το πρόγραμμά του στην Ελλάδα
Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας θα συνοδεύσει τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα για την υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, ενώ θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Την Δευτέρα ο κ. Κράτσιος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον Μάικ Πομπέο και στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, κ. Φραγκογιάννη, για την υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Θα συναντήσει επίσης τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και μαζί θα επισκεφθούν το Anatolia College.

Την Τρίτη ο κ. Κράτσιος θα βρεθεί στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αλλά και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα