Νοέμβριος 16, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, καταδίκασε τη δήλωση της Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα Iliana, που δόθηκε χθες σε εκδήλωση και η οποία, στην ανακοίνωση για την ομιλία της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του προεδρικού οργάνου, το ‘Μακεδονικό έθνος’ χαρακτηρίζεται ως «λεγόμενο» (μακεδονικό έθνος).

Δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση και τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν συχνά θύμα της εσωτερικής πολιτικής δυναμικής στη Βουλγαρία.

 «Γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις συνέβη γύρω, πριν, μετά τις εκλογές εκεί και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες προσπαθούσαν πάντα να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη.

 Δυστυχώς, η αντιπρόεδρος που αναφέρατε ηγήθηκε μιας τέτοιας εκστρατείας κατά της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά του μακεδονικού λαού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το δικό της πολιτικό προφίλ.

Ωστόσο, όχι μόνο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αυτό απορρίφθηκε, αλλά και στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι όλο και πιο σαφές ότι ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες χωρίς καμία αίσθηση της σημασίας των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καταχρώνται αυτό το θέμα για καθημερινές πολιτικές ατζέντες.

Μπορώ μόνο να καταδικάσω έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν είναι καλός για τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, ούτε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, και θα πω ξανά ότι η Αντιπρόεδρος Γιότοβα ηγήθηκε αυτής της επιθετικής εκστρατείας, την οποία δεν μπορώ παρά να καταδικάσω, είπε ο Οσμάνι σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Λουμινίκα Οντομπέσκου, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα.

The Hellenic Information Team