Ο ΥΠΕΞ (μέχρι την Κυριακή;) Ν.Δένδιας ανακοίνωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας» για τις Πρέσπες του Αιγαίου μετά τις εκλογές!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκτίμησε πως η προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία «θα είναι ίσως το γεγονός που θα αλλάξει το μέλλον και των δύο χωρών και συνολικά της περιοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για τις Πρέσπες του Αιγαίου! 

Λίγα 24ωρα πριν πιθανότατα αφήσει τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας έκανε κάλεσμα στην Τουρκία για διάλογο… λέγοντας ότι η επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς, με όρους Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη του φιλοδοξία για την ελληνική εξωτερική πολιτική. 

«Πιστεύω ότι και για τις δύο χώρες θα δημιουργήσει έκρηξη δυνατοτήτων και ανάπτυξης. Ειλικρινά, νομίζω ότι μόνο να ονειρευτεί κανείς μπορεί το τι θα σημάνει η “απόσβεση” από τον χάρτη της ελληνοτουρκικής διαφοράς και η συνεργασία αυτών των δύο χωρών» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση και όποιον πρόεδρο επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε μετά τους σεισμούς να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και να προσπαθήσουν οι δύο χώρες να βρουν μια άκρη στη διαφορά τους και το παράθυρο που έχει ανοίξει να το κάνουμε πόρτα. Αναγνώρισε πως ο ίδιος δεν έχει πολλές ελπίδες, σημειώνοντας όμως πως έχει τη μεγάλη υποχρέωση να ελπίζει και την ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προτρέψει όποιον είναι στην καρέκλα τα να προσπαθήσει.

Περαιτέρω χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ως την πιο σημαντική στιγμή κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, την συμφωνία που χώρισε την Ρόδο δυτικά και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και άφησε εκτός συμφωνίας το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης!

«Όχι μόνο έλυνε ένα πρόβλημα που διαρκούσε επί 35 χρόνια, δηλαδή μια διαπραγμάτευση απολύτως κολλημένη, αλλά κυρίως ακύρωνε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ακύρωνε κάθε προσπάθεια που η γειτονική μας Τουρκία κατέβαλε εκείνη την εποχή να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε μια θάλασσα ελεγχόμενη από αυτήν, είτε με νόμιμες συμφωνίες είτε με παράνομες συμφωνίες» είπε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ.

Κατά τον Νίκο Δένδια, η Ελλάδα και η Τουρκία αν έχουν όρεξη να βρουν άκρη το μόνο που χρειάζονται είναι η παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την έννοια ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι παράμετρος λύσης του προβλήματος, και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την έννοια ότι η παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή είναι παράμετρος ασφάλειας, κάτι που είχε πει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ.Τσούνης

«Αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ώριμες χώρες, μπορούν να βρουν άκρη εφόσον οι κυβερνήσεις τους το θέλουν. Για την ελληνική κυβέρνηση είμαι απολύτως σίγουρος, για την τουρκική μένει να το δούμε» επισήμανε επιπροσθέτως, προαναγγέλλοντας συζητήσεις για τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

Ερωτηθείς αν τα 12 μίλια είναι πάνω στο τραπέζι, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε κανένα τραπέζι, διότι είναι στην UNCLOS γραμμένη, με χρυσά γράμματα, η πρόβλεψη. Και τι έγινε που είναι γραμμένα; Η Τουρκία αδιαφορεί εδώ και χρόνια! Αντιθέτως ο Νίκος Δένδιας δεν είπε τίποτα για την άρση του casus beli, δηλαδή δεν το βάζει ως προϋπόθεση στην Τουρκία, ώστε να διεξαχθούν υπό αυτό τον όρο οι συνομιλίες.

Εκτίμησε πως η προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία είναι αρκετά μακριά. «Δεν είμαστε κάπου κοντά, θέλω να είμαι ειλικρινής» σημείωσε σε μια προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση και εκτίμησε ότι «θα είναι ίσως το γεγονός που θα αλλάξει το μέλλον και των δύο χωρών και συνολικά της περιοχής».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/o-ypeks-mexri-tin-kyriaki-n-dendias-anakoinose-gia-proti-fora-episima-oti-yparxei-parathyro-eykairias-gia-tis-prespes-tou-aigaiou-meta-tis-ekloges/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξακολουθώ να το θεωρώ εντελώς εκπληκτικό το γεγονός ότι παραμένει στην θέση του.
    Όσον αφορά τώρα την κοινή ανάπτυξη των δυο χωρών να επισημάνω ακόμη μια φορά ότι μια τέτοια κοινή ανάπτυξη προϋποθέτει και την αντίστοιχη όμοια διαχείριση των πόρων οι οποίοι θα προκύψουν. Έχει εκτιμηθεί από το υπουργείο εξωτερικών ο κίνδυνος η τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για την περαιτέρω μεγγέθυνση της πολεμικής της βιομηχανίας και της απεξάρτησής της από την δύση; Είναι φρικτό να αναπτύσεις εξωτερική πολιτική με βάση κοινοτυπιών και αφελών, χαζοχαρούμενων συνθημάτων.

  2. “Ειλικρινά, νομίζω ότι μόνο να ονειρευτεί κανείς μπορεί …”

    Ασφαλώς, αφού στην πραγματικότητα καμμία διαφορά με την Τουρκία δεν πρόκειται να επιλυθεί, αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει και πάλι. Συνέχισε να … ονειρεύεσαι, σιόρ Νικολάκη. Οι σεισμοί πέρασαν, αλλά ελόγου σου φαίνεται ότι ζαλίζεσαι και παραπατείς ακόμη!

    Όλες αυτές οι ανοησίες, επειδή η Ελλάδα δεν έχει το σθένος ν’ αντιταχθεί στην Τουρκία, αποθρασύνοντάς την.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα