Ο Τσαβούσογλου έκρυψε τη συνάντηση με τον σύμβουλο του Τραμπ: Δεν συμφωνούν πουθενά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

US President Donald J. Trump inside the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, TOM BRENNER

APRIL 6, 2019

Τα μέλη του Γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι πολύ δραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του και αμέσως δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός είχε μία κρίσιμη -όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει- συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Το «γεράκι», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει στην Ουάσιγκτον, που προστατεύει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τον αξιωματούχο που συμμετείχε στο περίφημο τηλεφώνημα του Αμερικανού πλανητάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο πρώτος παρασυρόμενος από ένα ψέμα του Σουλτάνου ανακοίνωσε την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Από τότε, έχει καταστεί ο υπ’ αριθμό ένας εχθρός του Ερντογάν, διότι στη συνέχεια κατάφερε με άλλους αξιωματούχους να ανατρέψουν την απόφαση και να παραμείνουν οι Αμερικανοί στη Συρία. Ήταν μία στρατηγική κίνηση, που έβαλε ξανά στο παιγνίδι της Μέσης Ανατολής την Αμερική. Και αυτή καταγράφεται στα θετικά του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Τσαβούσογλου, λοιπόν, είχε προαναγγείλει τη συνάντηση με τον κ. Μπόλτον και μάλιστα την ημέρα που κόμπαζε, κατά την ομιλία του στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και δεν πρόκειται να ακυρώσει την παραγγελία, όπως απαιτούν οι Αμερικανοί. Τι συνέβη, λοιπόν, και η είδηση χάθηκε σε μία γραμμή στα μακροσκελή ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Και όχι σε όλα.

Οι γνωστές εφημερίδες και ιστοσελίδες εξαφάνισαν από παντού την είδηση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γραφείου Τύπου του κ. υπουργού. Όλοι οι δημοσιογράφοι συμφωνήσαμε πως ήταν μία ασυνήθιστη ενέργεια εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος -και να με συμπαθάτε- και στην τουαλέτα να πάει ανεβάζει …φωτογραφία στο αγαπημένο του Twitter.

Αν δεν δημοσίευε την είδηση της συνάντησης ο κ. Μπόλτον, δεν θα γνωρίζαμε αν είχε πραγματοποιηθεί… Οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι λίγες, αλλά εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος υπουργός αποσιώπησε τη συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που κράτησε μόνο 40 λεπτά, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών καλύπτουν πλέον όλα τα σοβαρά θέματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Μπόλτον φέρεται να εγκάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου, όχι μόνο για την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά και για τη Βενεζουέλα, όπου το χάσμα είναι τεράστιο. Ο στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ φέρεται να είπε στον Τούρκο υπουργό ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ανακοινώσει κυρώσεις για χώρες και εταιρείες που βοηθούν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Και όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει ξεπλύνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ της Βενεζουέλας μέσω της αγοραπωλησίας χρυσού, που μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνα των Τουρκικών Αερογραμμών.

Οι Αμερικανοί εικάζουν ότι μέρος του χρυσού της Βενεζουέλας έχει μεταφερθεί στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται κάτω από αμερικανικές κυρώσεις. Σημειώνω -για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά- ότι ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση, πέραν της ανάρτησης του κ. Μπόλτον στο Twitter. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είναι ο Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται μέρα και νύχτα για να επιβάλει τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, οπότε επεφύλαξε «βαριές» κουβέντες για τη στάση της Τουρκίας, η οποία εξελίσσεται στη χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη στήριξη στον Νικολάς Μαδούρο.

Πιθανότατα θα είναι και η χώρα που θα τον φιλοξενήσει στην περίπτωση που οι Αμερικανοί επιτύχουν στους σχεδιασμούς τους να τον ανατρέψουν.

Χωρίς αμφιβολία, ο κ. Τσαβούσογλου «έφαγε ξύλο στην Ουάσιγκτον», κατά την έκφραση δυτικής διπλωματικής πηγής. Η συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία, αφού οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε στα θέματα που συζήτησαν. Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αποκαλυπτική για τις διαφωνίες της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Και τα θέματα ήταν πολλά: Η επόμενη μέρα στη Συρία, η προφύλαξη των Κούρδων του YPG, η ακύρωση της αγοράς των S-400, τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται μαζικά, και οι φυλακίσεις των Αμερικανικών πολιτών.

Ο κ. Τσαβούσογλου έσπευσε μέσω του εκπροσώπου του να αμφισβητήσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτεμντ, για να έρθει ο κ. Πομπέο και να πει ότι διάβασε ξανά τα πρακτικά της συνομιλίας με τον Τούρκο ομόλογό του και η ανακοίνωση είναι ακριβής. Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων αποκάλυψε ότι οι κουβέντες για «εποικοδομητικές» συνομιλίες είναι για τα μάτια του κόσμου, αν και πια οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα εάν προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400 στο έδαφός της. Και ως γνωστό, όταν μιλά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος οι υπόλοιποι σιωπούν… Το απέδειξε και στην υπόθεση του Άντριου Μπράνσον, όταν πολύ ορθά διέγνωσε ότι αν χτυπηθεί η τουρκική οικονομία, ο κ. Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Πάστορα, όπως και έγινε. Και για την περίπτωση των S-400 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι μηχανισμοί.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται η πιο κρίσιμη για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τον μέντορα του, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να τον στηρίξει στην απόφασή του να προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400. Εξαρτάται βέβαια ποιο μήνυμα μεταφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος μας έχει εκπλήξει πολλές φορές στο παρελθόν αλλάζοντας θέσεις και στάση μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Οι δημόσιες δηλώσεις του δείχνουν αποφασιστικότητα να συνεχίσει την κόντρα με την Αμερική. Όμως, την ίδια στιγμή βλέπει την πτώση της τουρκικής λίρας και την ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας. Τα δύο αυτά γεγονότα θα μπορούσαν να τον εξαναγκάσουν να επιστρέψει στην αμερικανική αγκαλιά, αν και τον τελευταίο καιρό δίνει μεγαλύτερη σημασία στην «τουρκική υπερηφάνεια του»…

Πηγή: Ο Τσαβούσογλου έκρυψε τη συνάντηση με τον σύμβουλο του Τραμπ: Δεν συμφωνούν πουθενά https://hellasjournal.com/2019/04/o-tsavoysogloy-ekrypse-ti-synantisi-me-ton-symvoylo-toy-tramp-den-symfonoyn-poythena/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα