Ο Τραμπ πιέζει τον Πενς να μπλοκάρει την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν -Απίστευτοι διάλογοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής του καριέρας θα βρεθεί σήμερα ο Μάικ Πενς καθώς δέχεται πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να επιλέξει αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα ή αν θα ενδώσει στις πιέσεις του Τραμπ να παρανομήσει. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξακολουθεί να αμφισβητεί την ήττα του και μάλιστα είναι αποφασισμένος να δώσει μια ύστατη μάχη καλώντας τους οπαδούς του σε «άγριες» διαδηλώσεις σήμερα στην Ουάσιγκτον. Κι επιμένει ψευδώς ότι ο Πενς μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει το αποτέλεσμα. «Ελπίζω ο Μάικ Πενς να κάνει αυτό που πρέπει για μας… Είναι υπέροχος. Φυσικά, αν δεν το κάνει, δεν μου αρέσει και τόσο πολύ», είπε σε μια συγκέντρωση στο Ντάλτον της Τζόρτζια ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης για τις δύο έδρες της Πολιτείας στη Γερουσία. Συνέχισε το παραλήρημα χθες με μια ανάρτηση στο Twitter υποστηρίζοντας ότι «ο αντιπρόεδρος έχει την εξουσία να απορρίψει δόλια επιλεγμένους εκλέκτορες», μολονότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει τέτοια εξουσία στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όπως επεσήμαναν ειδικοί.
Και σε μια χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου ο Τραμπ υποστήριξε και πάλι ψευδώς ότι ο αντιπρόεδρος «έχει διάφορες επιλογές βάσει του Συντάγματος». Αλλά τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και «δόλια επιλεγμένοι εκλέκτορες». Κάθε αμερικανική Πολιτεία επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα κι έστειλε τους εκλέκτορές της στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, που επικύρωσε τον περασμένο μήνα τη νίκη του Μπάιντεν. Αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε μέχρι χθες για να ενημερώσει ο Πενς τον Τραμπ ότι ο ρόλος του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του κογκρέσου είναι εθιμοτυπικός και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε, όπως ανέφεραν πρώτοι οι New York Times και επιβεβαίωσαν αμερικανικά δίκτυα επικαλούμενα πηγές. Ο αντιπρόεδρος επεσήμανε στον Τραμπ ότι παρά τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι δικηγόροι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, η αρμόδια υπηρεσία του Λευκού Οίκου τον ενημέρωσε ότι δεν έχει τέτοια εξουσία.

Έξω φρενών ο Τραμπ με τον Πενς
Ο Τραμπ φέρεται να έχει οργιστεί με τον Πενς μετά τη συνάντησή του, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγή κοντά στο Λευκό Οίκο. Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποκλείεται μάλιστα να εξαπολύσει πυρά κατά του αντιπροέδρου του στη διάρκεια της ομιλίας που θα εκφωνήσει στους οπαδούς του σε τοποθεσία κοντά στο Λευκό Οίκο γύρω στις 11π.μ. τοπική ώρα, την ώρα που ο Πενς θα προεδρεύει της συνεδρίασης του κογκρέσου για την καταμέτρηση των εκλεκτορικών ψήφων.

Ο Μπάιντεν εξασφάλισε στις εκλογές του Νοεμβρίου τη νίκη με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ και προβάδισμα άνω των επτά εκατομμυρίων ψήφων στη λαϊκή ψήφο. Ωστόσο, 13 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές και αρκετοί βουλευτές έχουν ανακοινώσει ότι θα αντιταχθούν στην επικύρωση από το Κογκρέσο του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών , μια ύστατη προσπάθεια που δεν μπορεί να εμποδίσει την επιβεβαίωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός πολιτικού θεάτρου, που μπορεί να τραβήξει μέχρι αργά τη νύχτα τοπική ώρα.

Αλλά ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να δώσει το δικό του σόου και οι εκκλήσεις του για μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του με σύνθημα «Σταματήστε την κλοπή», εγκυμονούν κινδύνους ταραχών με 300 μέλη της εθνοφρουράς να αναπτύσσονται στους δρόμους για να συνδράμουν τα όργανα της τάξης και τον επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσιγκτον και τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η οπλοφορία στις διαδηλώσεις και να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν ακροδεξιές ομάδες, περιλαμβανομένων των Proud Boys. O ηγέτης των τελευταίων, Χένρι Τάριο, συνελήφθη προχθές στην Ουάσιγκτον για καταστροφή πανό με το σύνθημα Black Lives Matter και κατοχή δύο γεμιστήρων για τουφέκι εφόδου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ένα 24ωρο αργότερα και αναμένεται να μετάσχει και αυτός στη διαδήλωση υπέρ του Τραμπ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/tramp-piezei-pens-na-mplokarei-niki-mpainten-kogkreso

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα