«Ο Τραμπ πάσχει από το ‘σύνδρομο Χίτλερ’»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ» Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΤΖΟΝ ΓΚΑΡΤΝΕΡ

Ενα από τα πρωτοφανή «επιτεύγματα» της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων πριν καλά καλά ξεκινήσει.

 
«Ο Τραμπ πάσχει από το ‘σύνδρομο Χίτλερ’»

Ωστόσο η εριστική, παρορμητική, ευέξαπτη και δηλητηριώδης συμπεριφορά του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίστηκε και μετά την ορκωμοσία του απογοητεύοντας όσους έτρεφαν και τις παραμικρές ελπίδες για μια «προεδρική» εικόνα του μετά την ανάληψη καθηκόντων και οδηγώντας σε νέο γύρο αντιδράσεων πολιτών, πολιτικών και αστέρων του Χόλιγουντ.

Σε αυτό το κύμα ήρθαν εσχάτως να προστεθούν ακόμα και επιστήμονες, οι οποίοι προσπάθησαν να εξηγήσουν το «φαινόμενο» Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος Τζον Γκάρτνερ.

«Είναι λεπτό το θέμα της σύγκρισης του Τραμπ με τον Χίτλερ, επειδή ο Χίτλερ είναι το χειρότερο άτομο στην Ιστορία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Τραμπ είναι της ίδιας -πάστας-», λέει ο Αμερικανός ψυχολόγος.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αποφάσισε να τα βάλει με τον νέο πρόεδρο κάνοντας δημόσια διάγνωσή του περί «κακοήθους ναρκισσισμού» και συγκεντρώνοντας μέσα σε έξι μέρες τις υπογραφές 40.000 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που κρίνουν τον Τραμπ ανίκανο να κυβερνήσει και ζητούν την άμεση ψυχιατρική του εξέταση. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γκάρτνερ ανέλυσε το ψυχολογικό προφίλ του «τοξικού» νέου πλανητάρχη και αποκάλυψε ότι πάσχει από… σύνδρομο Χίτλερ.

Η σύγκριση
«Μπορούμε να αποκαλέσουμε τον -κακοήθη ναρκισσισμό- του Τραμπ και ως -διαταραχή προσωπικότητας του Χίτλερ-. Είναι πολύ λεπτό το θέμα της σύγκρισης του Τραμπ με τον Χίτλερ, επειδή ο Χίτλερ είναι το χειρότερο άτομο που πέρασε από την Ιστορία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Τραμπ είναι της ίδιας -πάστας-. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Χίτλερ από ψυχιατρικής άποψης», τονίζει ο διακεκριμένος ψυχολόγος, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Εξηγεί δε πως «ο όρος του κακοήθους ναρκισσισμού που χαρακτηρίζει τον Τραμπ επινοήθηκε από τον διάσημο ψυχαναλυτή Εριχ Φρομ -Εβραίο πρόσφυγα στη ναζιστική Γερμανία- ο οποίος επινόησε τον όρο για να εξηγήσει τον Χίτλερ». Ειδικευμένος στη μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας, στη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη, ο Γκάρτνερ σκιαγράφησε το ψυχολογικό πορτρέτο του Τραμπ εξηγώντας τα κριτήρια που χρησιμοποίησε για να τον διαγνώσει ως «ψυχικά άρρωστο» και «ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ».

Διαδηλωτές με πλακάτ συγκρίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Χίτλερ.

«Aνταποκρίνεται στα κριτήρια διάγνωσης όχι μόνο μιας αλλά τριών διαταραχών προσωπικότητας. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ο συνδυασμός τους καθορίζει την ασθένειά του, αυτήν του -κακοήθους ναρκισσισμού-.

Πρόκειται για τον συνδυασμό της ναρκισσιστικής, παρανοϊκής και αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας. Ο συνδυασμός των τριών τον κάνει πραγματικά επικίνδυνο. Ολα τα παραπάνω επιβαρύνονται στο μέγιστο από μερικού βαθμού μανία».

Ο κ. Γκάρτνερ ξετυλίγει το κουβάρι της ανάλυσής του από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. «Είναι προφανής σε όλους μας απ’ αυτήν την αρνητική εκδοχή μεγαλοπρέπειας που υπάρχει σε καθετί που κάνει, τη μεγεθυμένη άποψη για το ποιος πραγματικά είναι σε βαθμό που παραβιάζει και τελικά παραμορφώνει την αντίληψη της πραγματικότητας. Λέει ότι την ορκωμοσία του την παρακολούθησαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στην Ιστορία, ενώ οι φωτογραφίες έδειχναν το αντίθετο.

Οτι γνωρίζει περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος από τους στρατηγούς του. Οτι γνωρίζει περισσότερα απ’ οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Οτι είναι ο καλύτερος από όλους! Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων έλεγε -μόνο εγώ μπορώ να διορθώσω τα πράγματα!-. Πιστεύει ότι έχει ιδιαίτερα χαρίσματα και είναι πεπεισμένος ότι δεν τα έχει κανένας άλλος», εξηγεί.

Ο Τζον Γκάρτνερ συγκέντρωσε μέσα σε έξι μέρες τις υπογραφές 40.000 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που κρίνουν τον Τραμπ ανίκανο να κυβερνήσει και ζητούν την άμεση ψυχιατρική του εξέταση.

Ομως, όπως διευκρινίζει ο Αμερικανός ψυχολόγος, μόνο με ναρκισσιστική διαταραχή θα ήταν λειτουργικός. «Αυτή συνδυάζεται με τη διαταραχή της παρανοειδούς ετοιμότητας σύμφωνα με την οποία βλέπει τους ανθρώπους τριγύρω του ως εχθρούς. Ανθρωποι που μπορεί να είναι καλόβουλοι τους βλέπει ως κακοήθεις, ως απειλή. Αυτό το επιβεβαιώνουν όλες οι τρελές θεωρίες συνωμοσίας του.

Θεωρεί τη Χίλαρι Κλίντον δολοφόνο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προέρχεται από τους Κινέζους. Ο Μπαράκ Ομπάμα αλλοίωσε δημόσια έγγραφα προκειμένου να φανεί ότι γεννήθηκε στη Χαβάη και να μη βγει στην επιφάνεια το πραγματικό αφρικάνικο πιστοποιητικό γεννήσεώς του…».

Οσο για την προεδρική εξαγγελία περί ανοικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο κ. Γκάρτνερ την ερμηνεύει υπό το πρίσμα της παρανοειδούς ετοιμότητας: «Οταν είσαι παρανοϊκός βλέπεις κακόβουλους εχθρούς να εισβάλλουν στην περιοχή σου. Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι οι Μεξικανοί είναι βιαστές. Είπε πως -δεν μας στέλνουν ό,τι καλύτερο έχουν. Μας στέλνουν εγκληματίες βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών-. Εχει δηλαδή την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Μεξικού επιλέγει όλους τους εγκληματίες και τους στοιβάζει στα σύνορα!».

Παραβίαση των δικαιωμάτων
Τέλος, ο Αμερικανός επιστήμονας συμπεριλαμβάνει στη διάγνωσή του και τη διαταραχή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. «-Αντικοινωνικός- σημαίνει ψυχοπαθής. Είναι όρος της εγκληματικής ψυχολογίας και χαρακτηρίζει επίσης εγκληματική νοοτροπία. Και τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι η εκμετάλλευση και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων», την οποία ο Γκάρτνερ θεωρεί χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του Τραμπ.

«Αν φέρουμε στο μυαλό μας μόνο το σκάνδαλο με το πανεπιστήμιο Τραμπ και τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, παρατηρούμε ότι είναι ρουτίνα γι’ αυτόν η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων. Αλλο διαγνωστικό κριτήριο είναι ότι ψεύδεται -ναι, το ξέρουμε ότι είναι ψεύτης-, οι New York Times τον χαρακτήρισαν κατά συρροή ψεύτη.

Ενα ακόμα κριτήριο είναι η παντελής αδυναμία συμμόρφωσής του με τους κοινωνικούς κανόνες. Εχει παραβιάσει κάθε κανόνα συμπεριφοράς υποψηφίου αλλά και προέδρου που μπορούμε να φανταστούμε», εξηγεί ο διδάκτωρ Ψυχολογίας και προσθέτει: «Και τέλος ή έλλειψη συνειδησιακών προβλημάτων για τους ανθρώπους που πλήττει. Δεν έχει τύψεις για τους μετανάστες που αδυνατούσαν να επιστρέψουν στα πανεπιστήμιά τους γιατί ήταν σε διακοπές ή έβλεπαν τις οικογένειές τους. Δεν έχει συμπόνια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Και είναι σαδιστής. Τον ικανοποιεί ο πόνος των άλλων».

Συμπτώματα υπομανίας
Για τον κ. Γκάρτνερ ο συνδυασμός των τριών διαταραχών προσωπικότητας, από τις οποίες πιστεύει ότι υποφέρει ο Τραμπ, «επιβαρύνεται στο μέγιστο από μερικού βαθμού μανία». «Δεν κοιμάται, έχει πομπώδη λόγο, είναι ευέξαπτος, παρορμητικός, τουιτάρει τρέλες στις 3 το πρωί, ώρα που θα έπρεπε να κοιμάται, όλα αυτά είναι συμπτώματα υπομανίας», μας εξηγεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι 40.000 ψυχολόγοι και ψυχίατροι που έχουν υπογράψει το διαδικτυακό αίτημα για ψυχιατρική εξέταση του Αμερικανού προέδρου πιστεύουν ότι «η ψυχική αρρώστια του Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο σοβαρή που τον καθιστά ανίκανο να κυβερνήσει τις ΗΠΑ».

Ο πρώην καθηγητής στη φημισμένη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο οποίος έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη και τη Βαλτιμόρη, ανέφερε ότι το γεγονός πως ο Τραμπ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο «είναι ισχυρότερο από την ανάγκη να τηρήσω τον κανόνα Γκολντγουότερ», έναν κανόνα δεοντολογίας που θεσπίστηκε το 1964. Τότε ο υποψήφιος πρόεδρος Μπάρι Γκολντγουότερ κατέθεσε μήνυση εναντίον μιας ομάδας ψυχιάτρων που δημοσίευσαν σε περιοδικό πόρισμα, με το οποίο τον έκριναν ανίκανο να κυβερνήσει τη χώρα, χωρίς προηγούμενη εξέτασή του.

Οπως εξηγεί ο κ. Γκάρτνερ στο «Εθνος», «ο κανόνας αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης. Εγώ όμως είμαι ψυχολόγος και ο κανόνας Γκολντγουότερ δεν βρίσκεται στον δικό μας κώδικα επαγγελματικής ηθικής. Υπάρχουν ψυχολόγοι που προτρέπουν την εφαρμογή του και στον κλάδο μας, αλλά δεν απαγορεύεται η παραβίασή του από ψυχολόγο».

Μάλιστα εκτιμά πως «η ψυχανάλυση εκείνων των ημερών, χωρίς να θέλω να την υποτιμήσω, δεν είχε τις στέρεες βάσεις που έχει σήμερα. Χρησιμοποιούσαν πολύ αφηρημένες ιδέες που σήμερα δεν υπάρχουν καν.

Από τη δεκαετία του ’80 υιοθετήσαμε καινούργιο σύστημα διάγνωσης και βελτιώθηκε αισθητά το -Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών- υιοθετώντας κριτήρια συμπεριφοράς σε πολύ απλή γλώσσα. Πρόκειται για πολύ αντικειμενικές περιγραφές της υπό παρατήρηση συμπεριφοράς».

Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – Ε. ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/o_tramp_pasxei_apo_to_syndromo_xitler-64922610/

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα