Η τουρκική μαφία βγαίνει από τις σκιές και εισέρχεται στην κοινωνική σφαίρα.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Bethan McKernan

Μετά από δεκαετίες απόκρυψης, φυλάκισης ή κρατώντας χαμηλό προφίλ, “παίκτες” από μια αιματηρή περίοδο στην ιστορία της χώρας τώρα θεωρούνται “λαϊκά είδωλα” από την Τουρκική δεξά.

“Αριστερά είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένας υπερεθνικιστής, και στα δεξιά ο Αλαατίν Τσακιτζί, ο πιο διαβόητος κακοποιός στην Τουρκία.

Photograph: @alattincakici Twitter Account

Με την πρώτη ματιά, η φωτογραφία δύο επίσημα ντυμένων γηραιών Τούρκων ανδρών, ποζάροντας για την κάμερα σε ένα γραφείο γεμάτο με σημαίες, θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία οποιονδήποτε σημαντικών προσωπικοτήτων στην χώρα – αλλά είναι σπάνιο για μια φωτογραφία να διηγείται τόσα πολλά για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Στα αριστερά βρίσκεται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένας υπερεθνικιστικός πολιτικός δεινόσαυρος ο οποίος έχει τα τελευταία χρόνια αναχθεί σε έναν καθοριστικό συνασπιστικό συνεργάτη στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο άνδρας στα δεξιά, είναι ο Αλαατίν Τσακιτζί, ο πιο διαβόητος κακοποιός στην Τουρκία. Κατηγορούμενος για 41 πολιτικές δολοφονίες, και φυλακισμένος για την διαταγή εκτελέσεως της πρώην συζύγου του, η οποία πυροβολήθηκε θανάσιμα μπροστά στον νεαρό γιό τους, απελευθερώθηκε μολαταύτα από την φυλακή μαζί με δεκάδες άλλους μαφιόζους βαρυποινίτες σε μια απονομή χάριτος λόγο κορωνοιού τον περασμένο χρόνο η οποία, αξιοσημείωτα, αγνόησε τους πολιτικούς κρατούμενους.

Η επανένταξη της τουρκικής μαφίας στην κοινωνική ζωή απηχεί στην λαϊκή φαντασία. Επίσης υποδηλώνει ένα νέο πολιτικό αναδυόμενο κλίμα στο οποίο το κράτος, στην καλύτερη περίπτωση ανέχεται, και στην χειρότερη, ασπάζεται, τις προηγουμένες σκιώδεις φυσιογνωμίες.

Η φιλία των Μπαχτσελί και Τσακιτζί επεκτείνεται σε προηγούμενες δεκαετίες. Και οι δύο ανελίχθηκαν σε αναγνωρισιμότητα στα τέλη της δεκαετίας του 80’ ως μέλη των Γκρίζων Λύκων, μια νεο-φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση ο οποία σήμερα λειτουργεί ως νεολαία του κόμματος Εθνικιστικό Δράσης (MHP) του Μπαχτσελί και αρνείται οποιαδήποτε πολιτική ή βίαιη δραστηριότητα.

Εκείνη η περίοδος της Τουρκικής ιστορία είναι σκοτεινή και αιματηρή, χαρακτηριζόμενη από βία μεταξύ ακραίων δεξιών οργανώσεων όπως οι Γκρίζοι Λύκοι και αριστερών ομάδων όπως το κόμμα των Κούρδων Εργατών (PKK).

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάστηκε με την μαφία για την διεξαγωγή πολιτικών δολοφονιών – μια συμφωνία που αποκαλύφθηκε με εντυπωσιακό τρόπο σε ένα τροχαίο ατύχημα το 1996 στο οποίο σκοτώθηκε ένας δημοτικός αστυνομικός, ο αναπληρωτής αρχηγός αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Αμπντουλάχ Τσατλί. Όλοι τους ταξίδευαν στο ίδιο όχημα.

Μετά από δεκαετίες κρυμμένοι, στη φυλακή ή κρατώντας χαμηλό προφίλ, πρόσωπα από εκείνη την εποχή κάνουν τολμηρή επανείσοδο στην κοινωνική σφαίρα.

Ο ίδιος ο Τσακτιτζί έχει στείλει θανατικές απειλές στον ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης ενώ επισκέπτεται άλλα πολιτικά πρόσωπα και καυχιέται για τους υψηλά ιστάμενους φίλους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμφανίστηκε επίσης σε φωτογραφίες στο Instagram μαζί με πρώην υπουργούς και ανώτατους στρατιωτικούς επισήμους στην παραθεριστική πόλη Μπόντρουμ τον Οκτώβριο, σε μια φωτογραφία δημοσιευμένη από έναν ευκατάστατο επιχειρηματία με δεσμούς στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Επιθέσεις υπό το φως του ήλιου σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους επικριτικών προς το MHP απο άντρες με ρόπαλα και όπλα στην Άγκυρα τους τελευταίους μήνες επίσης αντήχησαν άβολα την έλλειψη νόμου της δεκαετίες του 80’.

Σύμφωνα με τον Ράιαν Τζιντζέρας, καθηγητή στο Ναυτική  Μεταπτυχιακή Σχολή της Καλιφόρνια και συγγραφέα του “Ηρωίνη, Οργανωμένο Έγκλημα”, και του “Ανατομία της Μοντέρνας Τουρκίας”, παρόλα αυτά που παρακολουθούμε, το πολιτικό περιεχόμενο σήμερα είναι πολύ διαφορετικό.

“Η επανεμφάνιση των κακοποιών όπως ο Τσακιτζί δεν αντιπροσωπεύει την επιστροφή της μαφίας τόσο πολύ όσο τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνδρες έχουν γίνει είδωλα για την Τουρκική δεξιά”, αναφέρει.

“Τι μας λεν αυτοί οι χαρακτήρες, νομίζω, είναι ότι ένα νέο πολιτικό περιβάλλον αναπτύσσεται στην Τουρκία – ένα περιβάλλον στο οποίο αυτοί οι άνδρες έχουν απαλλαγεί από τα εγκλήματα του παρελθόντος, και γίνεται σαφές για το AKP ότι ο ασπασμός της σκληρής εθνικιστικής στάσης του MHP στην χειρότερη περίπτωση δεν βλάπτει το πολιτικό εγχείρημα. Μπορεί ακόμα και να το βοηθήσει.”

Το κόμμα του Μπαχτσελί είναι ένας προβληματικός εταίρος για τον Ερντογάν. Το AKP και το MHP πιστεύουν σε διαφορετικούς τύπους εθνικισμού – Το πρώτο σε Ισλαμιστικό και το δεύτερο σε κοσμικό – με διαφωνίες σε αρκετά σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά ζητήματα.

Αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τον οποίο οι Τουρκικές πολιτικές συμμαχίες μεταμορφώθηκαν ως επακόλουθο της πραξικοπηματικής απόπειρας  το 2016 φαίνεται να είναι η αναγέννηση της Τουρκικής άκρας δεξιάς ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης. Έχοντας αποξενώσει τους περισσότερους άλλους πιθανούς πολιτικούς εταίρους τα τελευταία 20 χρόνια, και με την δημοφιλία του AKP  να συνεχίζει να ελαττώνεται, ο πρόεδρος τώρα έχει λίγες διαθέσιμες επιλογές εκτός από το να προσκοληθεί στο MHP αν θέλει να κρατηθεί στην εξουσία.

Το ίδιο το AKP γνωρίζει τη διαφθορά και τα εγκληματικά σκάνδαλα. Η ανερχόμενη υπεροχή του MHP και οι κακόφημοι φίλοι του έχουν αφήσει κάποιους να αναρωτιούνται εάν η Τουρκία θα γυρίσει πίσω σε μια ενσάρκωση ενός κράτους μαφίας.

Πηγή The Guardian

Μετάφραση: Χρήστος Σαββίδης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα