«Ο συμβιβασμός του ασυμβίβαστου ; Αυτό θα είναι το μείζον διακύβευμα του Macron»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron επιθυμεί να παρουσιάσει το περιεχόμενο των προεδρικών διαταγμάτων μεταρρύθμισης του Κώδικα Εργασίας στις 31 Αυγούστου, όπως είχε προβλεφτεί. Γι’αυτό και, πριν τα οριστικοποιήσει, θα υποδεχθεί τους κοινωνικούς εταίρους από την Τρίτη για έναν τελευταίο γύρο διαβούλευσης, μετά από τους 48 που προηγήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι από τις 12 Ιουνίου έως και τις 23 Ιουλίου 2017! Τα συνδικάτα όμως CGT και SUD, κομμουνιστικής και τροτσκιστικής προέλευσης αντίστοιχα, κάλεσαν ήδη τον κόσμο τους σε ημερήσια κινητοποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου, πέραν της ξεχωριστής (διασπαστικής;) κινητοποίησης του κόμματος του Jean-Luc Mélenchon για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά θέματα ( βλέπε σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 12-07-2017 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=171087), μετά τα μπάνια του γαλλικού λαού. Και αυτό γιατί οι κοινωνικοί εταίροι θα διαπιστώσουν από την Τρίτη τις πρώτες διαφορές τους με την κυβέρνηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις Medef και CPME φοβούνται πάρα πολλές παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους (παρόλο ότι το 87% των επιχειρηματιών κρίνει θετική την μεταρρύθμιση του Macron), ενώ οι οργανώσεις των εργαζομένων ανησυχούν, από την πλευρά τους, για τις πιο σκληρές διατάξεις σε σχέση με αυτές που τους παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο. Οι πρόσφατες δηλώσεις της Muriel Penicaud, υπουργού εργασίας, σχετικά με το κοινωνικό μοντέλο που «δεν είναι πλέον προσαρμοσμένο» και τις «δαπανηρές» και «αναποτελεσματικές» συμβάσεις εργασίας τους κάνουν να φοβούνται για τα ασυμβίβαστα συμφέροντα, εκεί που χρειάζεται συμβιβασμός.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα lefigaro.fr στις 21-08-2017, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους, σε ξεχωριστά ραντεβού μαζί τους, ένα πρώτο σχέδιο εργασίας των 200 σελίδων, με το ακόλουθο πρόγραμμα διαβουλεύσεων:

@ με την εργοδοτική οργάνωση Medef την Τρίτη ώρα 14.00,
@ την Τετάρτη με τις οργανώσεις εργαζομένων CFTC ώρα 08.15 και CFDT ώρα 14.30 και CGT ώρα 18.00,
@ την Πέμπτη με την εργοδοτική οργάνωση CPME ώρα 14.00 και με την οργάνωση εργαζομένων Force ouvrière ώρα 17.00,
@ την Παρασκευή με τις οργανώσεις εργαζομένων CFE-CGC ώρα 08.30 και U2P ώρα 14.00.

Οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου μπορούν ακόμη να υποστούν τελικές τροποποιήσεις, πριν αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την εβδομάδα της 28ης Αυγούστου. Το κείμενο που θα προκύψει μετά από τις παραπάνω διαβουλεύσεις θα παρουσιαστεί επίσημα στις 31 Αυγούστου.

Βέβαια όπως έγραψε στις 3-08-2017 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Figaro ο Marc de Boni τα τρία αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης oι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές και οι ανυπότακτοι συνασπίστηκαν για να έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν προσφυγή ενάντια στην κυβερνητική επιλογή των Προεδρικών Διαταγμάτων. Οι τρεις ηγέτες των ομάδων της κοινοβουλευτικής αριστεράς ανακοίνωσαν ότι έχουν υποβάλει μια προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο για να αποτρέψουν την πλειοψηφία από την καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής οδού.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς συγκεκριμένα θα καταλήξουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του γαλλικού Κώδικα Εργασίας, αντί να κάνουμε τώρα εξωπραγματικές εικασίες. Τα πάντα ακόμα είναι σε προχωρημένη εξέλιξη. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του Μακρόν θέλει να βαδίσει γρήγορα, να καταλήξει σε συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες να έχουν άμεση εφαρμογή. Συγκεκριμένα η προβλεπόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής : μετά από την παραπάνω τελική διαδικασία διαβούλευσης, οι όποιες αποφάσεις θα εγκριθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την εβδομάδα της 18ης Σεπτεμβρίου και θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβερνήσεως γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Θα τεθούν δε σε ισχύ αμέσως, αλλά θα πρέπει να κυρωθούν για να εφαρμοστούν.

Ο Macron, και οι «περιπατητές» (marcheurs) του (έτσι αποκαλούνται οι συνοδοιπόροι του από το όνομα του κόμματός του en Marche), τώρα θα εισέλθει στα πάρα πολύ δύσκολα. Δηλαδή στο «είναι η οικονομία ηλίθιε!». Θα κριθεί από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του Κώδικα Εργασίας που υποτίθεται ότι θα παρακινήσει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, καθώς και από την ικανότητά του να συμβάλλει στην τόνωση της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ.

Όπως θα κριθεί άλλωστε και η ομόλογός του Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία για μια τέταρτη, πιθανώς, θητεία. Τον Ιούνιο του 2017, η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 21,2 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής Destatis. Τον ίδιο μήνα, η Γαλλία είχε έλλειμμα 4,7 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Τελωνείων της . Ωστόσο, κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν στη Γαλλία 91.700 πρόσθετες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αύξηση δηλαδή κατά 0,5%, ανήκουστη από το 2011. Πρόοδος που θα πρέπει να πιστωθεί όμως στον διακυβέρνηση Hollande κι όχι στον Macron. Αυτά είναι τα συγκρίσιμα δεδομένα για τους ηγέτες του γαλλο-γερμανικού άξονα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα