Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%b4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Τουρκία επιδιώκει να καταλάβει την πόλη Αλ Μπαμπ στη βόρεια Συρία, την οποία κρατεί το ‘Ισλαμικό κράτος’, ώστε να κρατήσει σε απόσταση από τα τουρκικά σύνορα τις τρομοκρατικές ομάδες του PKK/PYD, στοχεύοντας στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορά της και την συνακόλουθη ασφάλεια των προσφύγων από τη Συρία, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Το «worldbulletin.net» σημειώνει ότι η Αλ Μπάμπ (σημαίνει θύρα στα αραβικά) βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων  από τα τουρκικά σύνορα και διαβιούσαν σε αυτήν 64 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως σουνίτες- πριν από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου το 2011.

Η πόλη ήταν γνωστή ως εμπορικό κέντρο στη Συρία έχοντας μια ιδιαίτερη θέση, αφού αποτελεί σταυροδρόμι πολλών οδών που συνδέουν τις πόλεις Λαττάκεια, Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα και τη Μοσούλη του Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός έχει την υποστήριξη των ανταρτών της αντιπολίτευσης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού για την απελευθέρωση της Αλ Μπαμπ από το ISIS.

Το Σάββατο (7 Ιανουαρίου) συμπληρώνονται 123 ημέρες της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία και βρίσκεται στο στάδιο της περικύκλωσης της πόλης στοχεύοντας στην κατάληψή της.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου με σκοπό να βελτιώσει την ασφάλεια, την υποστήριξη των συμμαχικών (ανταρτικών) δυνάμεων, εξαλείφοντας την εξτρεμιστική απειλή κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας.

Περίπου 840 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ των συριακών πόλεων Αζάζ και Τζεράμπλους έχουν εκκαθαρισθεί από τους μαχητές του ‘ισλαμικού κράτους’ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.

Η εκκαθάριση της πόλης Αλ Μπαμπ από την εξτρεμιστική ομάδα του Daesh, θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής, 30-35 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, για τους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως σημειώνεται.

Η τουρκική επιχείρηση (εισβολή στη Συρία) έχει επίσης ως στόχο να κρατήσει μακριά τις δυνάμεις του Άσαντ και τους εξτρεμιστές του PYD (Κούρδοι Συρίας) από τα τουρκικά σύνορα.

Οι εξτρεμιστές του PYD επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ‘κράτος’ στη βόρεια Συρία.

Η αποτυχία των Κούρδων του PYD να καταλάβουν την πόλη αλ Μπαμπ σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν σύνδεση με την πόλη Μανμπίτς στη δυτική όχθη του Ευφράτη ποταμού με την πόλη Αφρίν που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Έτσι κόβονται τα όνειρά τους για ενοποίηση της βόρειας Συρίας.

Στις 13 Νοεμβρίου οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης κατάφεραν να καταλάβουν δύο θέσεις, στα δύο χιλιόμετρα από την αλ Μπαμπ.

Στις 9 Δεκεμβρίου όταν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού άρχισαν να προχωρούν προς το κέντρο της πόλης, συνάντησαν σθεναρή αντίσταση, αφού οι μαχητές του Daesh χρησιμοποίησαν  παγιδευμένα οχήματα για να εμποδίσουν την προέλαση των ανταρτών στην πόλη.

http://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα