Ο Σπάσοφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης για απόπειρα δολοφονίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι ήρεμη και δεν μπορεί να κλιμακωθεί λόγω των διαδηλώσεων κατά της γαλλικής πρότασης», δήλωσε ο Σπάσοφσκι στα μέσα ενημέρωσης, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ότι ένας Αλβανός προσπάθησε να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στα Σκόπια στις 6 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της γαλλικής πρότασης που αποσκοπούσε στην άρση του αδιεξόδου στην ένταξη στην ΕΕ μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, οι δια-εθνοτικές εντάσεις αναζωπυρώθηκαν μετά την εκτόξευση αντικειμένων από ομάδα Αλβανών και την επίδειξη όπλου από έναν από αυτούς. Ο Μίτσκοσκι είπε ότι ο ένοπλος είχε σκοπό να τον σκοτώσει.

«Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι ήρεμη και δεν μπορεί να κλιμακωθεί λόγω των διαδηλώσεων κατά της γαλλικής πρότασης», δήλωσε ο Σπάσοφσκι στα μέσα ενημέρωσης, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα Σκόπια έχουν δει μαζικές διαδηλώσεις κατά της λεγόμενης γαλλικής πρότασης, η οποία αποσκοπεί στη διευθέτηση μιας σειράς διαφορών με τη Βουλγαρία και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Παρακινούμενοι από την αντιπολίτευση, οι πολίτες έχουν διαδηλώσει στους δρόμους της πρωτεύουσας λέγοντας «Όχι ευχαριστώ» στον συμβιβασμό, επιτέθηκαν με πέτρες και αυγά σε κυβερνητικά κτίρια και κατηγόρησαν τη Βουλγαρία για «εθνοκτονία».

Σύμφωνα με το Euronews Albania, το οποίο μίλησε με την οικογένεια του οπλοφόρου, ο άνδρας προσπάθησε να προστατεύσει την ιδιωτική του περιουσία από διαδηλωτές που την είχαν καταστρέψει κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ο Σπάσοφσκι επιβεβαίωσε επίσης την επιρροή και την εμπλοκή ξένων πρακτόρων στις ταραχές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, δηλώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι 54 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και 22 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Οι εντάσεις ήταν υψηλές στα Σκόπια, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευσαν εθνοτικά φορτισμένες ύβρεις εναντίον Αλβανών και Βουλγάρων κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σημείωμα στη Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για τη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι κακόβουλες πράξεις στο δημόσιο χώρο κλιμακώνονται σε μια στιγμή που η Σόφια και τα Σκόπια αναζητούν ενεργά έναν τρόπο για έναν εποικοδομητικό διάλογο και την εξεύρεση διαρκών αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχει επίσης κάτι σαν διχασμός όσον αφορά την υποστήριξη της γαλλικής πρότασης. Οι Αλβανοί και η Αλβανία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, έχουν υποστηρίξει την πρόταση, ενώ πολλοί Βορειομακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, δεν έχουν πειστεί.

Ο Μέτο Κόλοσκι από την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά δήλωσε ότι οι δια-εθνοτικές εντάσεις ταιριάζουν στα σχέδια της Ρωσίας για την περιοχή.

«Οι δια-εθνοτικές εντάσεις υποκινούνται και παίζουν ακριβώς στην ατζέντα της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η Αλβανία και η Βουλγαρία θέλουν να κάνουν ένα αποτυχημένο κράτος από τη [Βόρεια] Μακεδονία;».

Πρόσθεσε ότι η επιβολή περισσότερων όρων στη χώρα για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών είναι λάθος και υποδηλώνει ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για την «εικόνα, τις αξίες και τις αρχές» της, καθώς και για το δικαίωμα στην «αυτοδιάθεση».

«Η γαλλική πρόταση δεν θα πρέπει να είναι μια κατάσταση “take it or leave it” – οι Βορειομακεδόνες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη βελτίωσή της», πρόσθεσε.

exit.al

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα