Ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου της Κύπρου αγόρασε βίλα δίπλα στο σπίτι του, αποκαλύπτει ο OCCRP

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File Photo: Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας, στη Λευκωσία. Φωτογραφία via PIO

Στην έπαυλη που αγόρασε ο Σαουδάραβας φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, δίπλα από την προεδρική κατοικία στη Λεμεσό, επανέρχεται ο οργανισμός Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ο οποίος διανθίζει το δημοσίευμα με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, γράφει στον Φιλελεύθερο ο Βάσος Βασιλείου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ζάμπλουτος Ρώσος συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος είχε αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα.

Όπως είναι γνωστό, η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα συζητήθηκε και ενώπιον του Κοινοβουλίου ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, λόγω και του γεγονότος της μεταφοράς του Προέδρου Αναστασιάδη και της οικογένειας του στις Σεϋχέλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο του εν λόγω αλλοδαπού. Το φιλέτο που αγόρασε ο Σαουδάραβας βρίσκεται δίπλα από το φιλέτο που είχε αγοράσει η σύζυγος του Προέδρου από τον Αρχιεπίσκοπο.

O Οργανισμός των δημοσιογράφων που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κάνει αναφορά στο πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», το οποίο έδωσε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε ολιγάρχες και εγκληματίες και αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα μέχρι και τον Μαλαισιανό Τζο Λο.

Αναφέρει επίσης πως το πρόγραμμα τερματίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από το γνωστό σε όλους βίντεο που τράβηξαν υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Al Jazeera και στο οποίο Κύπριοι πολιτικοί φέρονται να προσεφέρθησαν να βοηθήσουν ένα «φανταστικό» εγκληματία από την Κίνα να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

Παράλληλα, γίνεται παραπομπή σε αναφορές οι οποίες συσχετίζουν το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου με τα «χρυσά διαβατήρια». Γίνεται επίσης αναφορά στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz, του οποίου η απόκτηση ιθαγένειας αμφισβητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, ο Γενικός Ελεγκτής είχε καταγράψει, ανάμεσα σε άλλα, πως η αίτηση για πολιτογράφηση υποβλήθηκε συλλογικά από τρία αδέλφια (εκ των οποίων ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πρόεδρο στις Σεϋχέλλες) και άλλα τρία πρόσωπα. Με την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στα έξι πιο πάνω πρόσωπα, παραχωρήθηκε υπηκοότητα και σε 36 μέλη των οικογενειών τους (συζύγους και τέκνα), 19 από τα οποία ήταν μέλη της οικογένειας των τριών αδελφών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, πως το ακίνητο που αγόρασε ο Σαουδάραβας ήταν υπερτιμολογημένο και από €2,5 εκατ. που ήταν η αξία του αγοράστηκε €7,5 εκατ. Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποδείξει, πως με την έγκριση της αίτησης, τη στιγμή που ήταν προφανές ότι υπήρχε υπερτιμολόγηση («φούσκωμα») των τιμών, το δημόσιο απώλεσε φόρους και τέλη της τάξης του €1 εκατ.

Στο δημοσίευμα του οργανισμού OCCRP αναφέρεται επίσης, πως ο Mahfouz και άλλοι πέντε Σαουδάραβες υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου το 2014 και φέρονται να δαπάνησαν σχεδόν €19,8 εκατ. σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις τις νομοθεσίας.

Γίνεται επίσης αναφορά σε έγκριση 6.679 χρυσών διαβατηρίων μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3.100 επενδυτές, καθώς και στις συζύγους, τα παιδιά και τους γονείς τους. Παράλληλα αναφέρει, πως μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης, συνολικά εισέρρευσαν στην Κύπρο €6,6 δισ.

Εξάλλου, γίνεται αναφορά στην έκθεση «Νικολάτου» με την οποίαν διαπιστώθηκε ότι σε πέραν του 53% των περιπτώσεων χορήγησης διαβατηρίων παραβιάστηκε η νομοθεσία. Πάντως, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία, αν και προσθέτει πως ο Πρόεδρος και ο Μαχφούζ είναι φίλοι.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα