Ο ρόλος της ΚΥΠ στις παρακολουθήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φάνης Μακρίδης   

Υποκλοπές: Η διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο στην Ελλάδα, μόνο αποκύημα φαντασίας δεν είναι…

Συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα με αντικείμενο την αγορά λογισμικού παρακολούθησης από υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν ξεσηκώσει συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο και γενικότερα κύκλους που πρόσκεινται στον κλάδο της ασφάλειας. Αφορμή, ασφαλώς, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, που είχε παρενέργειες στην Κύπρο και επανέφερε στο προσκήνιο τον ρόλο κάποιων προσώπων με το κατασκοπευτικό βαν της WiSpear…

Τα εν λόγω e-mails έχουν ανταλλαχθεί μεταξύ στελεχών της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) και αξιωματούχων της «The Hacking Team», εταιρείας η οποία μέχρι το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, θεωρείτο αυθεντία στον τομέα παραγωγής λογισμικών παρακολούθησης (Da Vinci και Galileo).

Τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν συνεχείς επαφές με τη γνωστή ιταλική εταιρεία The Hacking Team, η οποία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μεσουρανούσε χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που παρείχε σε όσους ήθελαν να εισβάλλουν σε υπολογιστές και να παρακολουθούν περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας.

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία εμφανίζονται δύο συγκεκριμένα μέλη της ΚΥΠ κατά τον Ιούνιο του 2013 να ζητούν πληροφορίες για ενδεχόμενη αγορά του Da Vinci (πανομοιότυπο με το λογισμικό Galileo) και να γίνεται προσπάθεια για διευθέτηση συνάντησης στη Λευκωσία μεταξύ των δύο πλευρών. Τα στελέχη της ιταλικής εταιρείας επρόκειτο να έρθουν στην πρωτεύουσα για να κάνουν παρουσίαση σε μέλη της ΚΥΠ. Δεν είναι γνωστό από το περιεχόμενο των e-mails κατά πόσον αγοράστηκε το λογισμικό Da Vinci. Ωστόσο, η ΚΥΠ μεταγενέστερα είχε προμηθευτεί το Galileo από την ίδια εταιρεία, όπως είχε αποδειχθεί το καλοκαίρι του 2015.

Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει σειρά μηνυμάτων κατά τον Μάιο του 2015, για διοργάνωση συνεδρίου της ISS Europe στην Πράγα. Πρόκειται για την ετήσια συνάθροιση υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών της γηραιάς ηπείρου, όπου παρουσιάζονται και προϊόντα «νόμιμης παρακολούθησης». Όπως προκύπτει, στο συνέδριο επρόκειτο να συμμετάσχουν τα δύο αυτά μέλη της ΚΥΠ και θα είχαν την ευκαιρία να δουν λογισμικά της ιταλικής εταιρείας.

Τα μηνύματα αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης διαρροής των e-mails της «The Hacking Team» τον Ιούλιο του 2015, στη γνωστή ερευνητική ιστοσελίδα αποκαλύψεων wikileaks. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τις τελευταίες ημέρες τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν σταλεί σε αριθμό ατόμων μέσω πλατφορμών επικοινωνίας.

Και τα δύο στελέχη της ΚΥΠ που ενέχονται στην αλληλογραφία με τους Ιταλούς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», στην παρούσα φάση, ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών στο Προεδρικό Μέγαρο και ειδικότερα με την κρυπτογράφηση. Κι αυτό ώστε οι τηλεφωνικές και άλλες ηλεκτρονικές επικοινωνίες του Πρόεδρου να είναι «απρόσβλητες». Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα e-mails η δουλειά τους ήταν και οι παρακολουθήσεις.

Πληροφορίες φέρουν το ένα εκ των δύο αυτών προσώπων, να είχε παρουσία σε μια περίπτωση εφόδου της Αστυνομίας για την υπόθεση του βαν των παρακολουθήσεων. Είναι άγνωστο ποιος ήταν ο ρόλος του. Αυτός είναι και ο λόγος που η περίπτωσή του επανήλθε στο προσκήνιο.

Εξάλλου, πηγή του «Φ» ανέφερε ότι η δράση των δύο προσώπων έχει να κάνει με τμήμα της ΚΥΠ του κλάδου των πληροφοριών και της ασφάλειας της Δημοκρατίας. Ανέφερε, ακόμη, ότι «είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό και δεν προκύπτει κάτι μεμπτό». Πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα ότι «μεμπτό θα ήταν αν προέκυπταν στοιχεία ότι παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι ή πολίτες». Και κατέληξε: «Όσο τα διάφορα λογισμικά αξιοποιούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας και με διαδικασίες εντός πλαισίων, δεν τίθεται ζήτημα».

Θυμίζουμε ότι η «The Hacking Team» μέχρι και το 2015 είχε συνεργασία με πληθώρα ξένων χωρών. Τα βασικά προϊόντα της ήταν το Da Vinci και το Galileo, τα οποία επέτρεπαν στους χρήστες τους, «εισβολή» σε ηλεκτρονικές συσκευές και παρακολουθήσεις. Η ΚΥΠ, όπως αποδείχθηκε τον Ιούλιο του 2015, όταν διέρρευσε μεγάλος όγκος αλληλογραφίας της The Hacking Team στην ιστοσελίδα wikileaks, αγόρασε το Pegasus. Στον απόηχο του σκανδάλου είχε παραιτηθεί ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ανδρέας Πενταράς.

Ως διάδοχος της Hacking Team παρουσιάζεται πλέον η -επίσης ιταλική- εταιρεία RSC Labs, η οποία έχει ως πλέον βασικό προϊόν της το λογισμικό υποκλοπής Hermit.

Τοποθέτηση Κολοκασίδη

Χθες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης, επανήλθε με νέα γραπτή τοποθέτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, επισημαίνοντας ότι «το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει τη διενέργεια ανεξάρτητης ποινικής έρευνας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης, όποιους και αν αφορούν».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήγε διακοπές και ποσώς την ενδιαφέρει ότι η Κύπρος πολύ σύντομα θα βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Ευρωβουλής για τις παράνομες παρακολουθήσεις. Παρά την πληθώρα ερωτημάτων που έχουν τεθεί δημοσίως και παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει, η κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν. Τι περιμένει; Να διασυρθεί εκ νέου η Κύπρος ή μήπως φοβάται κάτι άλλο;».

Κατέθετε για 3,5 ώρες ο Τάσος Τέλλογλου

Σε ό,τι αφορά το σκηνικό στην Ελλάδα, η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με την προχθεσινή κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο τελευταίος, μέσω της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας InsideStory ανέδειξε την υπόθεση του Ελλαδίτη συναδέλφου του Θανάση Κουκάκη, το κινητό του οποίου παρακολουθείτο από το Predator για περίοδο 10 εβδομάδων. Στη συνέχεια, υπήρξε απόπειρα «χακαρίσματος» του κινητού τηλεφώνου του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη με το ίδιο λογισμικό. Όπως είναι γνωστό, το Predator συνδέεται με τον ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη του βαν παρακολουθήσεων.

Ο κ. Τέλλογλου, κατέθετε στον Εισαγγελέα προχθές για χρονικό διάστημα 3,5 ωρών. Ο λόγος που κλήθηκε είχε να κάνει με τις αναφορές του για παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα το 2018. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του στο twitter πριν από τέσσερις ημέρες ανέφερε πως ιδιώτης παρακολουθούσε το 2018 τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε προσωπικές του στιγμές όταν μιλούσε με τη γυναίκα και την κόρη του.

Ειδικότερα, ο κ. Τέλλογλου στην ανάρτησή του έγραψε: «Ο Iδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με τη σύζυγο ή την κόρη του, κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες», αναφέρει ένα τουίτ του δημοσιογράφου σε μια αλληλουχία αναρτήσεων για την ίδια υπόθεση….

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του κ. Τέλλογλου δεν εισέφερε κανένα νέο στοιχείο ενώ δεν κατονόμασε κανένα πρόσωπο.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Οι αναφορές για Ντίλιαν

Ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, έκανε αρκετές αναφορές που παραπέμπουν στον γνωστό μας από την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, Ταλ Ντίλιαν. Μίλησε για τις δυνατότητες του Predator, το οποίο είναι προϊόν της Cytrox. Αυτή την εταιρεία την αγόρασε η κυπριακή επιχειρηματική οντότητα Passitora Ltd (πρώην Intellexa) που έχει ως διευθυντή τον Ντίλιαν. Ο Τέλλογλου μίλησε και για την εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, πλέον, Intellexa, στην οποία μοναδική αξιωματούχος είναι η φερόμενη δεύτερη σύζυγος του Ντίλιαν. Είπε ο Τέλλογλου: «Είναι γνωστό για την Intellexa ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας». Με άλλα λόγια, η διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο στην Ελλάδα, μόνο αποκύημα φαντασίας δεν είναι…

Φιλελεύθερος

Ο ρόλος της ΚΥΠ στις παρακολουθήσεις

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα