Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζητά έκτακτη σύσκεψη για τα Σκόπια

28/9/19 | 0 | 0 | 208 εμφανίσεις

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συγκαλεί «συμβουλευτική συνάντηση» για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την προσδοκώμενη πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη συνομιλιών για ένταξη.

Η απόφαση συνδέεται με την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου  για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο ‘Ντοντούκοφ’2 και θα επικεντρωθεί στην «Επανεξέταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων των εργασιών της Κοινής  Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Ιστορικές και Εκπαιδευτικές Υποθέσεις και την προσδοκώμενη πρόσκληση προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως σημειώνεται.

Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την κοινή ιστορία της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας  που είχαν αρχίσει, σταμάτησαν πρόσφατα.

Στην έβδομη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής των δύο κρατών που έλαβε χώρα την 13η Σεπτεμβρίου δεν υπήρξε – για άλλη μια φορά- ομοφωνία για το ζήτημα του ιστορικού προσώπου Γκότσε Ντέλτσεφ.

Ωστόσο, πρόοδος έχει επιτευχθεί στα ζητήματα του Τσάρου Σαμουήλ, του Αγίου Κλήμεντος και του Αγίου Ναούμ, ως κοινή ιστορία.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ράντεφ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ιστορία της χώρας, δηλώνοντας ότι δεν θα συναινέσει η Βουλγαρία στην παραποίηση της ιστορίας της, για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ.

news.bg

http://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    28/10/20 | (0 σχόλια)
    ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα γνωρίσει μια πολύ ασυνήθιστη κυρία. Στα χρόνια της δικτατορίας είχε απομονωθεί μαζί με τον άνδρα της στο χωριό του σ’ένα νησάκι – υπήρξε διωκόμενος ως δημοκρατικός στρατιωτικός – κι ο τρόπος που βρήκε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας