Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα του …”τρελοκομείου” στην Ουκρανία; Τι σημαίνει η απόφαση για χρήση πολεμικού υλικού; (video) Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega

- Advertisement -

Hellas Journal

 Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega



Είναι ειλημμένη η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Ουκρανία να μπορεί να χρησιμοποιεί το αμερικανικό πολεμικό υλικό εντός της ρωσικής επικράτειας.

Είναι μία εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη και την ίδια στιγμή πολύ μεγάλης επικινδυνότητας, καθώς θεωρείται κλιμάκωση της ανάμειξης των Αμερικανών στον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο βήμα; Η αποστολή και Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία; Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα.

Και το λέω αυτό, διότι είχαμε διαψεύσεις από την Αμερική και τους συμμάχους τους για την άδεια χρήσης του πολεμικού υλικού τους από την Ουκρανία για επιθετικούς σκοπούς. Η άδεια ήταν μόνο για αμυντικούς λόγους. Αλλά τελικά δόθηκε. Οπότε, μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να πληροφορηθούμε ότι ο Λευκός Οίκος θα στείλει και στρατό.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι δόθηκε ήδη η έγκριση για τη χρήση του αμερικανικού υλικού από το Κίεβο, μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ζητήσει άδεια όταν ο ουκρανικός στρατός απέτυχε να αποκρούσει τις επιθέσεις των Ρώσων στο Χάρκοβο. Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχίες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η έγκριση ήρθε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο όπως είθισται. Ο κ. Μπάιντεν έχει αποφασίσει να θέσει την Ουκρανία ως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εδώ στην Ουάσιγκτον, στις 11 Ιουλίου.

Όπως καταλαβαίνει κανείς από τις δηλώσεις ηγετών συμμαχικών χωρών, θα υπάρξουν αντιδράσεις για την άδεια χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία.

  • Η λύση νομίζω έχει βρεθεί. Η κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα αποφασίζει η ίδια. Άλλωστε τα περισσότερα όπλα που διαθέτουν οι χώρες μέλη είναι αμερικανικά οπότε την έγκριση πρέπει να την δώσει η Αμερική.

Ο κ. Μπλίνκεν έλυσε πολλές απορίες χθες στην Πράγα για την Ουκρανία. Το συμπέρασμα είναι ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου παραμένει η ίδια, και πιο ενισχυμένη θα έλεγα.

Θα συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου μέχρι το τέλος, όποιο και αν είναι αυτό. Πάντως, δεν θα εγκαταλειφθεί η Ουκρανία από την Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Φυσικά, εάν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν…

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο κ. Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως εδώ και μέρες χωρίς η απόφαση του να δημοσιοποιηθεί, παρά μόνο προχθες το βράδυ όταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέρρευσε την πληροφορία σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στους Ουκρανούς να ανταποδίδουν τα πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν. Και έδωσε την άδεια στο Πεντάγωνο να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Είναι μία πολύ επικίνδυνη απόφαση με δεδομένη την αποφασιστικότητα των Ρώσων να απαντήσουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν με την προεδρική απόφαση η Αμερική εισέρχεται στον πόλεμο. Στην Ουάσιγκτον λένε όχι, αλλά οι επόμενες εβδομάδες και μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και κρίσιμες, και η απάντηση θα δοθεί.

  • Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) από την Πράγα:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

  • Κλιμάκωση

Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.

«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε προχθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο».

«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνεχίσε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να μην επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Εξάλλου αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας.

Στο Χάρκοβο, «σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε χθες από την Πράγα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αναλένα Μπέρμποκ.

Όμως πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε το ΝΑΤΟ να μην συρθεί στον πόλεμο».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal 

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα