Ο Πούτιν είπε «ναι» για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία -Επελαύνουν οι Ρώσοι στο Κίεβο Ουκρανοί στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη στο Κίεβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πρόθυμος για συνομιλίες σε ηγετικό επίπεδο με την Ουκρανία δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ.

Tην είδηση μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα και επιβεβαιώνει το ρωσικο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, ο Πούτιν είπε στον Κινέζο πρόεδρο: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνόησαν επί μακρόν τις λογικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επανειλημμένα υπαναχώρησαν στις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν την προς Ανατολάς στρατιωτική τους ανάπτυξη προκαλώντας τη στρατηγική κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία». Το ίδιο δίκτυο ανέφερε ότι Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καλέσει τον Ρώσο ομόλογό του σε διαπραγμάτευση . «Θέλω να αποτανθώ για άλλη μια φορά στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο των ανθρώπων», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο δίκτυό του στο Telegram. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» επεσήμανε ο Oυκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του συμβούλου του, Μιχάιλο Ποντόλιακ, προς τη Μόσχα, όπου διακήρυττε την προθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. «Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».Ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Η Ρωσία έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία
Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ένα 24ωρο μετά την έναρξη της μαζικής εισβολής που εξαπέλυσε η Μόσχα στο νότιο γείτονά της.

Ο Πεσκόφ είπε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στείλει μια αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας. Η Ουκρανία έχει δηλώσει πρόθυμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα. Ο Πεσκόφ είπε ότι η αποστρατιωτικοποίηση θα πρέπει να είναι ουσιαστικό μέρος αυτού.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στο Κίεβο
Ο δήμαρχος του Κιέβου σε tweet του ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι η πόλη εισέρχεται σε αμυντική φάση, καθώς προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χθες, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία επιχείρηση προσγείωσης στο αεροδρόμιο Γοστομέλ που βρίσκεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Περισσότερα από 200 ρωσικά ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση […] Κατά την κατάληψη του αεροδρομίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 εθνικιστές από τις ειδικές μονάδες της Ουκρανίας. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα βόρεια του Κιέβου για να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων.
«Bρίσκομαι στα βόρεια του Κίεβου όπου η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει γειτονιές. Αυτή είναι η γέφυρα που ανατίναξε σήμερα η Ουκρανία για να αποτρέψει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Μπορείτε να δείτε τον κόσμο να φεύγει από την πόλη με τα πόδια και να σκαρφαλώνει πάνω από τα ερείπια», μεταδίδει ανταποκρίτρια του Associated Press.

Και την ώρα που η κατάσταση στο Κίεβο κλιμακώνεται, ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Μάικλ Κλαρκ δήλωσε σήμερα το πρωί στο Sky News πως εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της ημέρας, θα αρχίσουμε να ακούμε τα αιτήματα των Ρώσων καθώς επελαύνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πιθανότατα θα ζητήσουν από την ουκρανική κυβέρνηση να φύγει, λέγοντας πως εάν το κάνει, θα προχωρήσουν ειρηνικά. Αν, όμως, η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν παραιτηθεί, θα απειλήσουν να εισέλθουν με τη βία», αναφέρει ο Κλαρκ, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζουμε εάν οι Ουκρανοί θα συμβιβαστούν.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Ρώσοι θα έχουν τον έλεγχο του Κιέβου μέχρι το τέλος της νύχτας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής, τονίζοντας ότι σήμερα θα είναι η σημαντικότερη ημέρα για το μέλλον μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας.

Ο αναλυτής Μάικλ Χόροβιτς ανέβασε βίντεο όπου φαίνεται Ουκρανός πολίτης να προσπαθεί να σταματήσει, πεζός, ένα τεράστιο κομβόι ρωσικών τανκς, με το διακριτικό «Ζ», που κατευθύνεται πιθανόν προς το Κίεβο.

Νο 1 στόχος των Ρώσων ο Ζελένσκι
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο εχθρός με σημάδεψε ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο. Η οικογένειά μου είναι ο υπ’ αριθμόν δύο στόχος τους. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ένα από τα τελευταία του μηνύματα σήμερα. Σταθερά από τα ξημερώματα στα μηνύματά του και ενώ το Κίεβο βρίσκεται υπό ρωσικό κλοιό, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι είναι ο Νο 1 στόχος των Ρώσων που επιθυμούν την εξολόθρευσή του.

Mπαράζ βολών πυροβολικού στη Μαριούπολη
Μπαράζ βολών πυροβολικού στη Μαριούπολη, εντωμεταξύ, μετέδωσε ότι σημειώνεται ο ανταποκριτής του Sky News στην περιοχή.

https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-poytin-eipe-nai-gia-diapragmateyseis-me-tin-oykrania-epelaynoyn-oi-rosoi-sto-kiebo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα