Ο Πομπέο πάει στην Πόλη για τον Βαρθολομαίο: Δεν θα έχει καμία επαφή με Ερντογάν και Τσαβούσογλου!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

epa08782436 US Secretary of State Mike Pompeo (C) speaks to muslim youth leaders in Jakarta, Indonesia, 29 October 2020. Pompeo is on an official visit to Indonesia to meet top officials. EPA/ADI WEDA

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την περιοδεία του σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής -όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας (ΕΔΩ). Αλλά, ενώ θα επισκεφθεί και στην Τουρκία, δεν θα έχει καμία επαφή με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ούτε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ούτε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η απόφαση, που προκάλεσε ήδη διπλωματικές αντιδράσεις από την Άγκυρα, δείχνει προφανώς ένα υπόγειο, ξαφνικά, “πόλεμο” μεταξύ της Ουάσιγκτον και της τουρκικής ηγεσίας.

Δεν γνωρίζουμε αν μετά την τουρκική αντίδραση ο κ. Πομπέο θα θελήσει να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΕΔΩ) ο κ. Πομπέο θα πάει ΜΟΝΟ στην Κωνταντινούπολη και θα συναντήσει ΜΟΝΟ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίο. Η απόφαση αυτή θεωρείται μία μεγάλη αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγέτης εκατομμυρίων Ελληνορθοδόξων σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα κάνει περιοδεία σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες συμμαχικών χωρών που ήδη έχουν αναγνωρίσει, ανεξαίρετα, τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η περιοδεία, που αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 23η Νοεμβρίου. Θα ξεκινήσει στο Παρίσι, όπου ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συνομίλησε χθες Τρίτη με τον κ. Μπάιντεν, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.

Κατόπιν ο Πομπέο θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιφέρεια και να προωθήσει τη σθεναρή στάση [των ΗΠΑ] ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Μετά την Τουρκία, θα μεταβεί στη Γεωργία.

Κατόπιν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του κ. Μπάιντεν, παρότι ο κ. Τραμπ συνεχίζει να μην την αποδέχεται.

  • Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία στις 13-23 Νοεμβρίου.

Στο Παρίσι, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν, τον υπουργό Εξωτερικών Le Drian και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για να στηρίξει το διατλαντικό έργο μας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, καθώς και για την αντιτρομοκρατία και τις παγκόσμιες απειλές.

Μετά το Παρίσι, ο υπουργός Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με την Παναγιώτατο Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή μας στάση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία στάση του υπουργού στην Ευρώπη θα είναι η Τιφλίδα, στη Γεωργία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Zourabichvili, τον πρωθυπουργό Gakharia και τον υπουργό Εξωτερικών Zalkaliani, για να εκφράσει την υποστήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και για να προτρέψει περαιτέρω πρόοδο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τον Ηλία ΙΙ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις “Συμφωνίες του Αβραάμ” και τις κοινές προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των κακοήθων δραστηριοτήτων του Ιράν.

Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayd για να συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τα περιφερειακά θέματα. Θα ταξιδέψει επίσης στο Κατάρ για να συναντηθεί με τον Amir Tamim bin Hamad Al Thani και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman Al Thani για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της ενότητας του Κόλπου.

Ο τελικός σταθμός του υπουργού θα είναι στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Secretary Pompeo’s Travel to France, Turkey, Georgia, Israel, the United Arab Emirates, Qatar, and Saudi Arabia

PRESS STATEMENT
CALE BROWN, DEPUTY SPOKESPERSON
NOVEMBER 10, 2020

Secretary of State Michael R. Pompeo will travel to France, Turkey, Georgia, Israel, the United Arab Emirates, Qatar, and Saudi Arabia November 13 – 23.

In Paris, the Secretary will meet with President Macron, Foreign Minister Le Drian, and other senior officials to build on our transatlantic work on economic and security matters, and on counterterrorism and global threats.

Following Paris, Secretary Pompeo will travel to Istanbul, Turkey to meet with His All Holiness the Ecumenical Patriarch of Constantinople, Bartholomew I, to discuss religious issues in Turkey and the region and to promote our strong stance on religious freedom around the world.

The Secretary’s last stop in Europe will be Tbilisi, Georgia to meet with President Zourabichvili, Prime Minister Gakharia, and Foreign Minister Zalkaliani, to express our support for Georgia’s sovereignty and territorial integrity, to urge further progress in democratic reforms. He will also meet with the Patriarch of the Georgian Orthodox Church, His Holiness Ilia II.

The Secretary will then travel to Israel where he will meet with Prime Minister Benjamin Netanyahu to discuss the Abraham Accords, and our joint efforts to address Iran’s malign activities. Next, he will travel to the United Arab Emirates and meet with Abu Dhabi Crown Prince Mohammed bin Zayd to discuss security cooperation and regional issues. He will also travel to Qatar to meet with Amir Tamim bin Hamad Al Thani and Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs Mohammed bin Abdulrahman Al Thani to discuss bilateral and regional issues, including the importance of Gulf unity.

The Secretary’s final stop will be in Saudi Arabia, where he will meet with Crown Prince Mohammed bin Salman.

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδονησία. EPA, ADI WEDA

Ο Πομπέο πάει στην Πόλη για τον Βαρθολομαίο: Δεν θα έχει καμία επαφή με Ερντογάν και Τσαβούσογλου!

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα