Ο πλανήτης απέκτησε καινούργιο νησί – Γιατί εξέπληξε τους επιστήμονες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έκπληκτοι έμειναν οι επιστήμονες από το πλούσιο οικοσύστημα που εντοπίστηκε σε ένα νέο νησί, το οποίο δημιουργήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν από λίγες ημέρες.

Ένα νέο νησί αναδύθηκε σε ένα τμήμα του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού που είναι γεμάτο υποθαλάσσια ηφαίστεια, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (22/09) από το Παρατηρητήριο της NASA.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «IFL Science», όλα άρχισαν με την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιωτικό σύμπλεγμα των Τόνγκα στις 10 Σεπτεμβρίου και, μέσα σε μόλις 11 ώρες, κομμάτι ξηράς αναδύθηκε από τα ύδατα, η οποία δημιουργήθηκε από λάβα που είχε ψυχθεί από τα νερά του ωκεανού και είχε πλέον στερεοποιηθεί. Κατά τις επόμενες ημέρες, η λάβα συνέχισε να χύνεται και το νεοσύστατο νησί μεγάλωσε, φτάνοντας σε διάμετρο τα 170 μέτρα στις 16 Σεπτεμβρίου και τελικά άγγιξε, δύο ημέρες αργότερα, τα 182 μέτρα. Πάντως, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, το νησί είχε μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και έχει έκταση 24.000 τ.μ., με μέγιστο υψόμετρο τα 10 μέτρα.

 

Η δημιουργία του νησιού και η έκπληξη των επιστημόνων

Ο σχηματισμός του νέου νησιού καταγράφηκε μέσω εικόνων που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Landsat 9 στις 14 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, στις φωτογραφίες αποτυπώθηκε ένα τεράστιο σύννεφο ατμού και τέφρας να απομακρύνεται από το κοντινότερο ηφαίστειο. Μπορεί, επίσης, να διακριθεί ένα σύννεφο αποχρωματισμένου νερού, το οποίο αναπτύσσεται γύρω από τη χερσαία μάζα του νησιού, που – με τη σειρά της – δημιουργήθηκε από την παρουσία ιδιαίτερα θερμού και όξινου θαλασσινού νερού με ηφαιστειακά πετρώματα και θείο.

Το νέο νησί βρίσκεται νοτιοδυτικά του Λάτε, βορειοανατολικά του Χούνγκα Τόνγκα – Χούνγκα Χα’απάι και βορειοδυτικά του Μο’ούνγκα’όνε. Σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκεται η ζώνη υποβύθισης Τόνγκα – Κέρμαντεκ, μια περιοχή όπου τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται αργά μεταξύ τους. Όλη αυτή η τεκτονική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει μια κορυφογραμμή, που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα υποθαλάσσιων ηφαιστείων στον κόσμο, σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Δυστυχώς, το νησάκι μπορεί να μην παραμείνει για πολύ, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η διάβρωση από τα κύματα και τα ρεύματα μπορούν να επηρεάσουν γρήγορα τον ηφαιστειακό βράχο. Ορισμένα νέα νησιά, ωστόσο, καταφέρνουν να επιβιώσουν. Επισημαίνεται ότι, το 2014, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού εξερράγη και έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο νησί Χούνγκα Τόνγκα – Χούνγκα Χα’απάι. Πάντως, παρ’ όλο που μόλις έχει «γεννηθεί», στο νέο νησί έχει ήδη καλλιεργηθεί ένα ακμάζον οικοσύστημα, στο οποίο – προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων – εντοπίζονται γλαρόνια και κουκουβάγιες.

Ο πλανήτης απέκτησε καινούργιο νησί – Γιατί εξέπληξε τους επιστήμονες

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα