Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στις δηλώσεις του στο ΥΠΕΘΑ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κατανοεί τι σημαίνει να σε απειλεί μια γειτονική σου χώρα. Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σημαίνει από την ημέρα που γεννηθήκαμε. Καταλαβαίνουμε όμως επίσης ότι η χώρα του , η Ουκρανία έχει άριστες σχέσεις με το κράτος που μας απειλεί και λέγεται Τουρκία. Κάτι παραπάνω από άριστες! Δεν το κρύβουν άλλωστε οι Ουκρανοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, στις οποίες πάντα εκθειάζουν την Τουρκία και συχνά ξεχνούν την Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τη λέξη ευχαριστώ δεν την είπε παρά μόνο στο τέλος της δήλωσης του. Το τυπικό ευχαριστώ κι όχι ευχαριστώ για όσα έχουμε προσφέρει στην χώρα του.

Την Ελλάδα που θα έπρεπε να ευγνωμονούν, γιατί την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει στρατιωτική απειλή «άδειασε» τις αποθήκες της κι απ ΄  ότι φαίνεται και τα νησιά της για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών Άμυνας ,Ελλάδας και Ουκρανίας. Μίλησε και ο Α/ΓΕΕΘΑ…

Οι δηλώσεις:

ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με μεγάλη μου χαρά σε υποδέχομαι στην Αθήνα και του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω αμέσως, λέγοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της σκληρής και απρόκλητης επιθετικής ενέργειας και του πολέμου κατά της Ουκρανίας στέκεται αμερόληπτα στο πλευρό της Ουκρανίας και του Ουκρανικού λαού.

Από την πρώτη ημέρα, η Ελλάδα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και προσέφερε την στρατιωτική βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει. Συνεισφέραμε στην Ουκρανία και τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορέσετε να υπερασπιστείτε την πατρίδα σας.

Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την πατρίδα μας, και δεν μετανιώνουμε για αυτό.

Καταδικάσαμε την παράνομη ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη επιθετική πράξη, καθώς και σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής σας ακεραιότητας, και των κυριαρχικών σας δικαιωμάτων. Αποτελεί αναμφίβολα απειλή της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η αντίδρασή μας στην Ρωσική εισβολή ήταν ταχεία και αποφασιστική, καθώς έχουμε πολύ ξεκάθαρη και σταθερή στάση εναντίον κάθε είδους αναθεωρητισμού, είτε πρόκειται για αμφισβήτηση βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται με την απόπειρα αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και μεταβολή του status quo.

Θεμελιώδης επιδίωξή μας πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, κυρίως βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Ωστόσο, άμεσος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε βοήθεια, στην μάχη για την εδαφική σας ακεραιότητα.

Θα ήθελα σήμερα να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Ουκρανικό λαό, οι οποίοι έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται τα αποτελέσματα της επίθεσης, αλλά και να αποτίσουμε φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με ανδρεία και αυτοθυσία για τη νίκη.

Κε Υπουργέ, αγαπητέ Oleksii,

Σε καλωσορίζω στην Ελλάδα, αναμένω να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών μας δεσμών, και παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε αυτό το πολύ σημαντικό, το κρίσιμο στάδιο του πολέμου.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, αυτή είναι η ξεκάθαρη στάση μας, όπως είπα, εξ αρχής.

Καλώς ήρθατε στην Αθήνα.

Α/ΓΕΕΘΑ

– Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, κύριε Υπουργέ Άμυνας της Ουκρανίας, κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας, κύριε Υφυπουργέ Άμυνας της Ουκρανίας, Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ από πλευράς μου στην Ελλάδα και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας,

Είναι χαρά μας που είστε κοντά μας.

Έχουμε προετοιμάσει μια ενημέρωση, η οποία εστιάζει στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε…

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας

Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία.

Είχα έρθει κάνοντας τουρισμό πριν από πολλά χρόνια, τώρα όμως σας επισκέπτομαι επισήμως και είμαι υπερήφανος που έχω αυτήν την επιλογή.

Ήταν πολύ συγκινητική η τελετή υποδοχής πριν λίγο. Είχα την ευκαιρία να τηρήσω ενός λεπτού σιγή  στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατανοώ πλήρως αυτό που εκπροσωπεί (…).

Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε.

Περιμένω να συζητήσουμε, πέραν της τρέχουσας κατάστασης στο πεδίο, και τα σχέδιά μας. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε και τα μελλοντικά θέματα, καθώς μετά από αυτόν τον πόλεμο, μετά από τη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο, μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες.

Η Ελλάδα υπήρξε ένας πάρα πολύ καλός εταίρος και είμαι βέβαιος ότι σε διμερές επίπεδο θα συνεχιστεί αυτή τη συνεργασία. Ιδιαιτέρως θα συνεχιστεί με το Ναυτικό καθώς είχαμε πολύ καλή εμπειρία, είστε φημισμένοι στη θάλασσα. Ο Αρχηγός μας του Ναυτικού θα ήθελε να συζητήσει μαζί σας στρατηγικές ιδέες (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με τις συζητήσεις.

https://www.militaire.gr/oukranos-ypourgos-amynas-yetha/