Στο πλευρό της Άν Ινταλγκό ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις.
Τρίτη βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της Λιμόζ. Ρυθμικά χειροκροτήματα συνοδεύουν την εμφάνιση της Αν Ινταλγκό, δημάρχου Παρισίων και υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Μαζί της ο τελευταίος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Επί πέντε χρόνια ο Ολάντ κρατούσε το τιμόνι της Γαλλίας και ήταν εκείνος που “ανακάλυψε” το πολιτικό ταλέντο του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά επί πέντε χρόνια παρέμενε χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και το 2017 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.
Όμως τον Οκτώβριο του 2021 οι γάλλοι σοσιαλιστές επιχείρησαν μία νέα αρχή. Μετά από εσωκομματικό δημοψήφισμα ανακήρυξαν την Αν Ινταλγκό υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2022, σε μία εποχή που δεν είχαν καν εξαγγείλει την υποψηφιότητά τους ο Εμανουέλ Μακρόν και ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ. Ήδη στις 23 Οκτωβρίου, η Αν Ινταλγκό είχε κάνει την πρώτη της προεκλογική εμφάνιση στην Λιλ. Αλλά ο χρόνος δεν λειτούργησε υπέρ της. Αναστάτωση προκάλεσε στο σοσιαλιστικό κόμμα πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με το οποίο ο Φρανσουά Ολάντ σκεπτόταν σοβαρά να προτείνει αλλαγή υποψηφίου στη μέση του προεκλογικού αγώνα. Αλλά η εμφάνιση Ολάντ στο πλευρό της Ινταλγκό, στη Λιμόζ, ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
“Είμαι πιστός, σε αντίθεση με κάτι άλλους…”
“Είμαι εδώ, γιατί παραμένω πιστός, ιδιαίτερα στα δύσκολα” λέει ο Ολάντ, ανοίγοντας την προεκλογική εκδήλωση. “Τι θα έλεγαν, εάν κρυβόμουν; Εάν σιωπούσα; Αφήνω τα συμπεράσματα σε άλλους ή μάλλον σε κάποιον άλλον, ο οποίος ποτέ δεν αποτέλεσε παράδειγμα για μένα…” Όταν ο πρώην πρόεδρος μιλάει με γρίφους, είναι πολύ πιθανό να μιλάει για τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί. Η αντιπάθεια Ολάντ-Σαρκοζί μάλλον δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία. Σε αντίθεση με τον Ολάντ, ο οποίος στηρίζει την υποψήφια των σοσιαλιστών, ο Σαρκοζί όχι μόνο δεν στηρίζει την υποψήφια των “Ρεπουμπλικανών”, Βαλερί Πεκρές, αλλά αφήνει και αιχμές εναντίον της, συνήθως μέσω συνεργατών του. Όπως ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, ο οποίος τον Φεβρουάριο κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν …Μακρόν.
“Η Αν Ινταλγκό μπήκε σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία”, τονίζει ο Φρανσουά Ολάντ. “Έχει σθένος, έχει επιμονή. Γι αυτό έχει και την υποστήριξή μου”. Το σθένος και η επιμονή ασφαλώς θα χρειαστούν στην Ινταλγκό, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ξεπερνά το 2% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Και αυτό, παρότι ήταν δημοφιλής ως δήμαρχος Παρισίων και έχει το πλεονέκτημα να είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το χρίσμα των γάλλων σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές. Η ίδια επιμένει στις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς. “Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα ήταν αυτό που είναι, εάν η Αριστερά δεν είχε προσφέρει αυτά που προσέφερε”, επισημαίνει η Ινταλγκό στην εκδήλωση της Λιμόζ. “Είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε μαζί σας, γιατί μοιραζόμαστε τους δικούς σας στόχους, τις δικές σας φιλοδοξίες”.
Σταθερά μπροστά ο Μακρόν
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να υποχωρεί ελαφρά, αλλά παραμένει σταθερά πρώτος με ποσοστό γύρω στις 27%. Ακολουθεί η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Οι εκτιμήσεις ότι ο συγχρωτισμός της με τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα έβλαπτε την υποψηφιότητά της προφανώς δεν επιβεβαιώνονται. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν παραμένει σταθερός γύρω στο 15%, ενώ Πεκρές και Ζεμούρ μονομαχούν για την πρωτιά στο συντηρητικό στρατόπεδο, αλλά δύσκολα υπερβαίνουν το 10%. Για την Κυριακή ο Ερίκ Ζεμούρ καλεί τους οπαδούς του σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στους Κήπους του Τροκαντερό.
Γιάννης Παπαδημητρίου (AFP, AP)
DW