Ο Ν.Κοβάτσεφσκι ζητάει από την Ελλάδα μέσω… Βουλγαρίας να αναγνωρίσει «μακεδονική» μειονότητα

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

«Όποιος αυτοπροσδιορίζεται “Μακεδόνας” να αναγνωρίζεται αμέσως»!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς, από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανύπαρκτη «μακεδονική» μειονότητα στο έδαφος της επιπλήττοντας την Βουλγαρία από την οποία απαίτησε να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όσον αφορά το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι για τους «Μακεδόνες», οι οποίοις όπως είπε υπάρχουν «και στην Ελλάδα»!.

«Πάντα αντιδρούσαμε σε σχέση με όλους τους πολίτες, οι οποίοι σ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

 «Υπάρχουν Μακεδόνες σ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, όπως υπάρχουν Μακεδόνες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελβετία, έτσι υπάρχουν Μακεδόνες στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, δηλαδή άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα την επιθυμία τους για αυτοπροσδιορισμό» πρόσθεσε.

Έτσι λοιπόν με έμμεσο τρόπο, ισχυρίζεται πως όποιος στην Ελλάδα, για τον οποιοδήποτε λόγο θεωρήσει τον εαυτό του «Μακεδόνα» θα πρέπει άμεσα οι ελληνικές αρχές να τον αναγνωρίσουν ως τέτοιον!

Αν κάποιος δηλαδή είναι φιλοσκοπιανός ή λάβει ανταλλάγματα για να ισχυριστεί πως πρέπει να είναι…«Μακεδόνας», έτσι θα πρέπει να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος.

Φυσικά η διασταλτική του ερμηνεία θα είχε επέκταση και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όπου κάποιοι εξτρεμιστές θα ζητούσαν να αποκαλούνται «Τούρκοι».

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εθνοκτόνας συμφωνίας των Πρεσπών την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε επί της ουσίας και επί του πρακτέου η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τη στιγμή που μέσα στην συμφωνία αναγνωρίζεται «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν «χρήσιμοι αυτοπροσδιοριζόμενοι».

«Υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, και ως εκ τούτου καλώ για άλλη μια φορά τις βουλγαρικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επειδή αναφέρονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες που είναι πολίτες της Βουλγαρίας και που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολίτες της ΕΕ, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε».

Ο κ. Κοβάτσεφσκι είπε ότι από «την πλευρά μου κάνω για άλλη μια φορά έκκληση να σεβαστούμε όλα τα δικαιώματα, όπως και στη χώρα μας σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων και κάθε ατόμου που έχει καθορίσει τον εαυτό του διαφορετικά από τους Μακεδόνες ή από άλλους που αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα ζητούσε την αναγνώριση της «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι γενικά υπάρχουν δύο συνταγματικές ρυθμίσεις από αυτή την άποψη στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Υπάρχουν γενικά δύο συνταγματικές ρυθμίσεις όσον αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Το ένα είναι όπου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση υλοποιείται συλλογικά, εμείς έχουμε ένα τέτοιο σύνταγμα, όπου οι κοινότητες μπορούν ν’ αποτελούν μέρος των συνταγματικών διατάξεων.

Η Κροατία έχει επίσης ένα τέτοιο σύνταγμα, όπου μέλη 24 εθνών αποτελούν μέρος του συντάγματος της Κροατίας. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπου η συνταγματική ρύθμιση ορίζει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται ατομικά.

Η Βουλγαρία έχει ένα τέτοιο σύνταγμα, αλλά και η Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης που ασκείται σύμφωνα με τους νόμους που απορρέουν από μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση.

»Και γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτικός για να πω ότι υπάρχουν πολίτες στη Βουλγαρία με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους ως Μακεδόνες και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους κανόνες των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν να το ασκήσουν συλλογικά, όπως κάθε πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από τους Μακεδόνες στη χώρα μας έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τους νομικούς μας προσδιορισμούς, να το πράξει».

https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/o-n-kovatsefski-zitaei-apo-tin-ellada-meso-voulgarias-na-anagnorisei-makedoniki-meionotita/

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”Λαγός την φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του” Βορειομακεδόνα -από την Συμφωνία των Πρεσπών- κ. Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι , με το σλαβικό ονοματεπώνυμό σου . ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΗΛΑΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ”Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα …”.

 2. Το 2005, το ΕΔΑΔ ανεγνώρισε τουρκικές και μακεδονικές αντιστοίχως μειονότητες εν Ελλάδι. Πρόεδρος ο Κύπριος Λουκαΐδης, ενώ αντιπρόεδρος ο Χ. Ροζάκης. Περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω:

  ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ “ΕΦΙΑΛΤΗΣ” ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Σημειωθήτω ότι ο Ροζάκης έχει καταδικάσει και άλλοτε την Ελλάδα.

 3. Το ΕΑΑΔ έκανε ό,τι έκανε το 2005 .
  Αν δεν είχε υπογραφεί και κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών εμείς δεν θα τους λέγαμε επισήμως Βορειομακεδόνες ,ούτε αυτοί θα δικαιώνονταν τόσο εύκολα στα Δικαστήρια μας για την ανύπαρκτη μακεδονική γλώσσα .
  ΚΑΙ πάντως στα δικαστήρια δεν επικαλέσθηκαν την απόφαση του κ. Ροζάκη, αλλά την Συμφωνία των Πρεσπών.
  ”ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ 2018” ΟΙ Κ.Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ”ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”.

  • Το σχόλιό σου είναι άσχετο με το δικό μου και δεν απευθύνθηκα σε σένα. Αν δεν κατάλαβες γιατί το έγραψα, δεν θα κάτσω πάλι να σού εξηγώ. Δεν τούς λέμε/λένε “Βορειομακεδόνες”, αλλά απλώς “Μακεδόνες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα