Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Αποκαλύψεις του Νέστωρα της τουρκικής πολιτικής ζωής

Ο παλαίμαχος πολιτικός Χιουσαμεττίν Τζιντορούκ γεννήθηκε στη Σμύρνη . Σπούδασε νομικά και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Δικαιοσύνης και το 1985 εξελέγη αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου. Στην μακρόχρονη πολιτική του καριέρα υπήρξε συνεργάτης του Ντεμιρέλ  και του Οζάλ. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης την περίοδο 1991-1995  και Πρόεδρος Δημοκρατίας για ένα μήνα μετά τον ξαφνικό θάνατο του Οζάλ.  Σε όλη του τη ζωή διακρίθηκε για τη μετριοπάθεια του και γι αυτό χαρακτηρίζεται ο Νέστορας της τουρκικής πολιτικής ζωής.

Ο Τζιντορούκ σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Πρόσφατα συζήτησε με την δημοσιογράφο Ρουχάτ  Μενγκί, και τα όσα είπε δημοσιεύτηκαν σε δυο συνέχειες στην εφημερίδα Σοζτζού.

Παραθέτουμε συνοπτικά  ενδιαφέροντα αποσπάσματα της μακροσκελούς συνέντευξης του.

Αρχικά ο παλαίμαχος πολιτικός επικρίνει την κυβέρνηση γιατί διαχωρίζει την Τουρκία σε νέα και παλαιά. Η νέα Τουρκία είναι αυτή του Ερντογάν και η παλαιά η Κεμαλική . Ο διαχωρισμός αυτός βλάπτει και διχάζει τον λαό. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την χώρα του είναι ο διαμελισμός και προσθέτει:«Στα σύνορα της χώρας υπάρχουν ήδη δυο κουρδικά κράτη. Το ένα στο Ιράκ και το άλλο στη Συρία.

Μετά την κυκλοφορία του γραμματοσήμου που απεικόνιζε τον Πάπα, για να τιμήσουν την επίσκεψη του Ποντίφικα στο Ιράκ, που είχε ζωγραφισμένο το χάρτη του Κουρδιστάν με εδάφη της Τουρκίας, ένας Κούρδος επιχειρηματίας που εγκαταστάθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας παράγει κρασιά με την ονομασία Κουρδιστάν κι έχει στην ετικέτα του τον χάρτη με ενσωματωμένα τα τουρκικά εδάφη.»

«… Οι ΗΠΑ συμφιλιώνουν τα νομαδικά κράτη της Μέσης Ανατολής με το Ισραήλ… Μπορεί η Ουάσιγκτον να εγκατέλειψε το σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας με το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής , αλλά δεν έπαυσε ποτέ να επιδιώκει τον διαμελισμό της. Αυτό το λέω με κάθε σοβαρότητα. Γιατί να στέλνει με φορτηγά όπλα στους Κούρδους; Γιατί να τους βοηθάει; Ο υπουργός εσωτερικών μας, λέει ότι μειώθηκε ο αριθμός των τρομοκρατών στο εσωτερικό. Φυσικά μειώθηκαν αφού έγιναν στρατιώτες εκτός των συνόρων. Εκπαιδεύτηκαν, εξοπλίστηκαν, σχημάτισαν κρατική οντότητα κι έτσι δεν χρειάζεται να είναι τρομοκράτες. Ολοκλήρωσαν όλες τις διεργασίες για να γίνουν κράτος.  Έχουν ανατολικά του Ευφράτη ένοπλο στρατό, δική τους Αστυνομία και Χωροφυλακή.  Και την υπερδύναμη στο πλευρό τους να τους εκπαιδεύει και να τους εξοπλίζει.  Όταν υπάρχει αυτός ο εξωτερικός κίνδυνος είναι λάθος να μας παρηγορεί η μείωση του αριθμού των τρομοκρατών στο εσωτερικό της χώρας.»

«…Παλαιότερα η χώρα μας εξέδιδε νόμους και κανονισμούς. Σήμερα εκδίδει διατάγματα. Είναι ποτέ δυνατόν  τα διατάγματα να είναι ισάξια των νόμων;

Κάθε φορά που η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε κάτι δηλώνει «εξαπατηθήκαμε». Εάν μια κυβέρνηση εξαπατάται σημαίνει ότι έχει χάσει την ικανότητα να ασκεί εξουσία.»

«…Υπάρχει υπουργικό συμβούλιο;. Στο Σύνταγμα που έφτιαξαν δεν αναφέρεται τίποτα για το υπουργικό συμβούλιο και τις αρμοδιότητες του. Σήμερα ο Χουλουσί Ακαρ  έχει το ρόλο του πρωθυπουργού. Βγαίνει μπροστά από τον υπουργός των εξωτερικών και ασκεί εξωτερική πολιτική.  Εάν προσέξετε τα λόγια του διαπιστώνετε ότι διαμορφώνει πολιτική, χαράζει πορεία. Κατά την άποψη μου η χώρα κυβερνάται από τον Ακάρ και τον Πρόεδρο.

Ένα φιάσκο προεδρικού συστήματος. Δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. Οι υπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο. Δεν υπάρχει καμία υπουργική ευθύνη. »

«…Καταργήθηκαν όλοι οι κρατικοί οργανισμοί. Για παράδειγμα δεν υπάρχει η υπηρεσία σχεδιασμού. Ακόμα και η αμυντική βιομηχανία, όπως η Ασέλσαν για την οποία κομπάζουν δημιουργήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση.»

«…Στον Πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας η Τουρκία δεν είναι μεσολαβητής. Απλά  προσφέρει τόπο  και χώρο. Καλεί τις δυο αντίπαλες πλευρές και τις λέει ελάτε να συζητήσετε. Μόνο αυτό μπορεί να προσφέρει.

Ο χώρος που έγινε η τελευταία συνάντηση ήταν η κουζίνα του Ντολμάμπαχτσε. Όταν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής ήταν ένα ερείπιο . Το ανακαινίσαμε για να γίνει γραφείο εργασίας των βουλευτών όταν πήγαιναν στην Πόλη. Αργότερα ο Πρόεδρος πήρε από την Εθνοσυνέλευση το Τμήμα εθνικών ανακτόρων κι έφερε εκεί την κυβέρνηση.

Η παραχώρηση αυτού του χώρου είναι μια ανθρωπιστική κίνηση της Τουρκίας Δεν δίνει κανένα κύρος στη χώρα και δεν την κάνει διαμεσολαβητή. »

«… Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Δεν μετέχει στις κυρώσεις που επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.  Αργότερα δεν θα κληθεί να λογοδοτήσει για τη μη συμμόρφωση της με τις αποφάσεις των συμμάχων; Αυτό νομίζω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα.»

«… Η Δημοκρατία καταρρέει. Αυτό που πρέπει να απασχολεί την αντιπολίτευση είναι το πώς θα σώσουμε την χώρα».

«… Κάναμε περιπολίες στη Συρία μαζί με τους Ρώσους . Τι έγινε τώρα; Σχηματίζεται κουρδικό κράτος. Άρα υπάρχει έγκριση και της Ρωσίας γι αυτό».

Ο Τζιντορούκ αναφέρθηκε, τέλος,  στα οικονομικά, στις δυσκολίες των πολιτών που δεν μπορούν να επιβιώσουν με την ακρίβεια και την ανεργία.

Η νέα Τουρκία την οποία ευαγγελίζεται ο σουλτάνος με το δόγμα «μια πατρίδα, μια σημαία, ένα έθνος, ένα κράτος» προκαλεί την χλεύη των Αράβων, οι οποίοι μετατρέπουν το σλόγκαν αυτό σε  «μια μελιτζάνα, μια ντομάτα, μια πατάτα, μια πιπεριά.» Γιατί δυστυχώς οι πολίτες που «ευδαιμονούν» στον παράδεισο του Ερντογάν κατάντησαν να αγοράζουν ένα ένα τα λαχανικά και τα φρούτα….

https://www.militaire.gr/o-nestoras-tis-toyrkikis-politikis-skinis-xegymnonei-ton-erntogan-poy-kapoioi-stin-athina-deichnoyn-na-fovoyntai/