Συνέντευξη του Fathi Bashagha στον τηλεοπτικό σταθμό Al – Wasat.
Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Fathi Bashagha, δήλωσε ότι η σχέση του με την Τουρκία «χτίστηκε σε δύσκολους καιρούς και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση», επικρίνοντας σε αυτό το πλαίσιο την προσπάθεια λιβυκών πλευρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, «για να προκαλέσουν σύγχυση στην κυβέρνησή του».
Σε χθεσινή (26.03.2022) συνέντευξή του στο Al-Wasat TV, ο Bashagha πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Άγκυρα, το θέμα της συμβατότητάς του με τον Haftar και την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι η τελευταία «δεν παρενέβη ποτέ στην επιλογή της κυβέρνησης» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που παρακινεί το Κάιρο είναι η εθνική του ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη, η οποία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο αυτής [σ.σ. της εθνικής του ασφάλειας]».
Ανέφερε ότι έλαβε «πολύ θετικά», επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας ότι η παρουσία οποιασδήποτε δύναμης που έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης «απορρίπτεται» και τόνισε ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ήρθε στο πλαίσιο μιας επίσημης συμφωνίας.
Όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο διορισθείς πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα «ενισχυθούν περαιτέρω», και η ρωσική θέση δεν θα έχει αντίκτυπο σε αυτόν τον φάκελο.
Σχετικά με τις διεθνείς συμφωνίες, ο Bashagha δήλωσε ότι όλες οι συμφωνίες θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να αποφασίσει για την τροποποίησή τους και για άλλες νομοθετικές τροποποιήσεις που επιθυμεί να κάνει.
Ο διορισθείς Πρωθυπουργός αρνήθηκε να σταματήσει την άντληση πετρελαίου, ως μέσο πίεσης για την παράδοση της εξουσίας, λέγοντας ότι «θα στηρίξει την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, ειδικά αυτή την περίοδο, που παρατηρείται αύξηση των διεθνών τιμών και εσόδων».
Ο Bashagha κάλεσε τους επιχειρηματίες στη Λιβύη να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους, υποσχόμενος να παρέχει υποστήριξη στα σχέδιά τους, ειδικά υπό το φως των παγκόσμιων κρίσεων που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια.
Μετά τον διορισμό του Fathi Bashagha ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση ότι εκτιμά πως «τα μέτρα που έλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων» σε «διαβούλευση με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, είναι σύμφωνα με την Συμφωνία Skhirat». Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ahmed Hafez, δήλωσε τα εξής: «Η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της κατάστασης στη Λιβύη και ότι η Αίγυπτος πιστεύει ότι η πορεία διευθέτησης της λιβυκής κρίσης παραμένει στα χέρια του λιβυκού λαού μόνο, χωρίς ξένες επεμβάσεις ή υπαγορεύσεις».
Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε τον περασμένο Φεβρουάριο, τη «σημασία της διεξαγωγής εκλογών ώστε οι Λίβυοι να επιλέξουν τελικά ποιον θέλουν», λέγοντας ότι οι εκλογές «θα εγγυηθούν ένα ειρηνικό μέλλον για τη Λιβύη». Αυτό ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό του Fathi Bashagha από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. «Ο Fathi Bashagha ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του», δήλωσε ο Erdogan στους δημοσιογράφους. Οι σχέσεις μας με τον Fathi Bashagha είναι καλές. Από την άλλη, οι (σχέσεις) είναι καλές και με τον (πρόεδρο της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Abdul Hamid al-Dabaiba), σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη, να «απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξέσπασμα νέων συγκρούσεων» και το Συμβούλιο είπε ότι έγιναν «μεγάλες θυσίες» προκειμένου να επιτευχθεί «ηρεμία» στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη», σύμφωνα με το Reuters. http://alwasat.ly/news/libya/353761