Ο Μπάιντεν συμβουλεύεται τον Ομπάμα, στήριγμα της εκστρατείας του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Giampiero Gramaglia

Δημοσιογράφος, Σύμβουλος του Think Tank Istituto “Affari Internazionali”. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23.03.2020 με την ακόλουθη διεύθυνση https://www.affarinternazionali.it/blogpost/225-biden-consulta-obama-perno-della-campagna/

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ιωάννης Ε. Χρυσάφης, δημοσιογράφος

Ο Τζο Μπάιντεν, ο προπορευόμενος στην κούρσα για την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ότι θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”,  τη διαδικασία επιλογής της αντιπροέδρου του: Ο Μπάιντεν έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα συμπορευθεί με μια γυναίκα. Μιλώντας στους χρηματοδότες του, ο επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον πρώην πρόεδρό του και ότι έχει συντάξει έναν κατάλογο τουλάχιστον έξι / επτά γυναικών υποψηφίων.

Η δήλωση του Μπάιντεν επιβεβαιώνει τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που ο Ομπάμα είχε και έχει στην κούρσα του 2020 για το χρίσμα του δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα, μετά τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα που κέρδισε ο Μπάιντεν στις 29 Φεβρουαρίου, οργάνωσε και επιτάχυνε την απόσυρση των υποψηφιοτήτων όλων των υπολοίπων κεντρώων υποψηφίων και τη σύγκλιση αυτών με τον πρώην αντιπρόεδρό του: Τους Pete Buttigieg, Amy Klobuchar και μετά την Σούπερ Τρίτη 3 Μαρτίου, Mike Bloomberg.

Ο στόχος του Ομπάμα και του κόμματος επί του οποίου διατηρεί μια αποφασιστική επιρροή είναι: Να αποτρέψει την εξασφάλιση του χρίσματος από τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος θεωρείται ακατάλληλος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο. Με την εκστρατεία που έχει σταματήσει λόγω της έκτακτης ανάγκης από τον κορωναϊό, η κούρσα δεν έκλεισε, αλλά επίκειται: Ο Μπάιντεν, στις ψηφοφορίες του Μαρτίου, έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα, όσον αφορά τόσο σε εκλέκτορες όσο και ως αξιόπιστος υποψήφιος για την προεδρία, με τον Σάντερς να μην φαίνεται να είναι σε θέση να ανακάμψει. Έστω και αν η έκτακτη υγειονομική κατάσταση προσθέτει μεταβλητές που πριν ήταν αδιανόητες στο προεδρικό παιχνίδι.

Το ότι ο Ομπάμα θα ήταν αναπόφευκτο σημείο αναφοράς για την εκστρατεία των Δημοκρατικών για τις ΗΠΑ 2020 είχε ήδη εκδηλωθεί ξεκάθαρα όταν αρκετοί υποψήφιοι για το χρίσμα είχαν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν λέξεις και εικόνες του πρώην προέδρου στα  διαφημιστικά τους σποτ και να αναφέρονται σε αυτόν στις συζητήσεις και τις συγκεντρώσεις, προσπαθώντας να εμφανίζονται κατά κάποιον τρόπο ως οι κομιστές της «κληρονομιάς» του: Αυτή η πρακτική ήταν ευκολότερη για τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρός του, παρά για τους άλλους. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ψήφος των μαύρων πηγαίνει στο Μπάιντεν σε υπέρμετρο βαθμό.

Ωστόσο, πολλοί περίμεναν ότι ο Ομπάμα -ο οποίος ποτέ δεν έδωσε επίσημη έγκριση στον πρώην αντιπρόεδρο – θα έμενε έξω από την κούρσα, παρά το γεγονός ότι είχε τις απόψεις του σχετικά με τα προγράμματα και τους υποψηφίους, και ότι θα επεφύλασσε στον εαυτό του το ρόλο του συνεκτικού παράγοντα του κόμματος όταν θα κριθεί το χρίσμα, υπερβαίνοντας τις διαιρέσεις που είναι αναπόφευκτες στις προκριματικές διαδικασίες. Αντιθέτως, ο πρώην πρόεδρος παρενέβη νωρίτερα και ήταν καθοριστικός.

Τα περισσότερα από τα σποτάκια που προβλήθηκαν έδειχναν εικόνες του Ομπάμα που επαινούσε τους υποψηφίους με το όνομα ή τις φωτογραφίες τους με τον πρόεδρο. Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που εργαλειοποίησε τη σχέση του με τον Ομπάμα, τοποθετώντας τον στο επίκεντρο ενός σποτ για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Όταν ο Ομπάμα τον τίμησε με το μετάλλιο της ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον «σταθερό, ταπεινό και ειλικρινή υπηρέτη της χώρας”.

Από την πλευρά του ο Bloomberg, σε ένα σποτ που κόστισε 1,2 εκατομμύρια δολάρια, έδειξε τον Ομπάμα να τον αποκαλεί “ένα ηγέτη της χώρας”. Και η Elizabeth Warren την τιμή που της απέτισε ο Ομπάμα το 2010 για τη δημιουργία της υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών: «Η Elizabeth κατανοεί αυτό που πιστεύω, δηλαδή ότι μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία ξεκινάει με μια ισχυρή μεσαία τάξη».

Ιωάννης Ε. Χρυσάφης, Δημοσιογράφος

[email protected]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα