Ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού και της ΝΔ ως κυβέρνηση, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο απασχόλησε και την πολιτική γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα, να ζητά από τα στελέχη του να είναι σε εκλογική ετοιμότητα για έναν πιθανό αιφνιδιασμό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Σενάρια ευφάνταστων μυαλών οι πρόωρες εκλογές
Ωστόσο, αδίκως ανησυχούν στην Κουμουνδούρου. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να προσφύγει εκ νέου, τόσο σύντομα, στην λαϊκή ετυμηγορία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα σχετικά δημοσιεύματα σχολιάστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει στους στενούς του συνεργάτες πως πρόκειται για σενάρια ευφάνταστων μυαλών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στον δικό του σχεδιασμό.

Οι σχετικές συζητήσεις εκπορεύονται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο να προκύψουν διπλές κάλπες από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση αυτό το δεδομένο, κάποιοι εκτιμούν ότι, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει έναν αιφνιδιασμό τη στιγμή που δεν έχει υποστεί φθορά η κυβέρνηση του και διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής στην κοινή γνώμη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης.

Όμως, αυτές οι εκτιμήσεις, δεν συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού. Μόλις χθες, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ψηφίστηκε η διάταξη που αποσυνδέει την διάλυση της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας ομαλούς κυβερνητικούς κύκλους. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρά στην υλοποίηση των προγραμματικών του δεσμεύσεων, με βάση πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ διαθέτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία διασφαλίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει. Το σενάριο να προσφύγει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη και θα ρίσκαρε, ως προς την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν μετά από διπλές εκλογές.

Πηγές κυβέρνησης: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού
Οι ίδιες πηγές, διέψευδαν κατηγορηματικά και τα σενάρια ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα. Οι όποιες αλλαγές, όπως διευκρίνιζαν, δεν πρέπει να αναμένονται μέχρι την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο. Και σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφορούν τόσο τα πρόσωπα που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, αλλά, όταν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει, θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό. Στόχος θα είναι η επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς που τίθενται ως προτεραιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου και η επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν στην υλοποίηση τους.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη
Το μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στην διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Είναι και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι στην Ρώμη ο Πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογο του, Αντόνιο Κόντε. Ελλάδα και Ιταλία σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής και επιχειρείται η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-telos-senaria-proores-kalpes-anashimatismo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα