Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Αθήνας, τότε και τώρα
Στη Ντόχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το Κατάρ διαθέτει πλέον ικανοποιητική εμπειρία διαμεσολάβησης. Αναλογιζόμενοι ότι η Ντόχα, το 2016, επειδή συγκαταλεγόταν μεταξύ των κυβερνήσεων που πολλοί κατέτασσαν στους συνεργάτες διεθνών τρομοκρατών, συγκέντρωνε την κατακραυγή και την αποστασιοποίηση πολλών κυβερνήσεων, διαπιστώνουμε σήμερα την αποτελεσματικότητα των χειρισμών του Εμίρη καθώς επίσης και του Πρωθυπουργού/Υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ.
Το Κατάρ ξεπέρασε όλες τις καταγγελίες στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας αναπροσαρμόζοντας τη νομοθεσία που αφορά στους εργαζόμενους και στους ξένους εργάτες στα εδάφη του. Για το επιτυχές αποτέλεσμα του νομοθετικού του έργου βραβεύθηκε από το Διεθνή Οργανισμό πολύ πριν, δημοσίως, η Εύα Καϊλή, τότε Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερθεί επαινετικά στα επιτεύγματα του Κατάρ.
Με την θετική αποτίμηση της νομοθετικής μεταρρύθμισης, το Κατάρ ανέλαβε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρόκληση την οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας.
Συνεχίζοντας την έντονη δραστηριοποίηση σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, το Κατάρ ανέλαβε διαμεσολάβηση στο Παλαιστινιακό, αξιοποιώντας επίσης την παρουσία του Γραφείου της Χαμάς στη Ντόχα. Σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, το κράτος του Κατάρ, με απόφαση του Εμίρη Αλ Θάνι, ανέλαβε την οικονομική κάλυψη του προϋπολογισμού στην Γάζα, που συμπεριελάμβανε και την καταβολή μισθοδοσίας των εκεί υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ταυτοχρόνως, συμμετέχει μαζί με την Αίγυπτο στην διευρυμένη διαμεσολάβηση μεταξύ των Παλαιστινιακών πλευρών, προσπάθεια που κορυφώθηκε με την προσωρινή ανακωχή που επιτρέπει την επιστροφή Παλαιστινίων στην ερειπωμένη Γάζα και, κυρίως, την ανταλλαγή των ομήρων με κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Το 2016, όταν το Κατάρ ξεπέρασε τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέϊν και της Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε από την θέση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε τις βάσεις επικοινωνίας με το Κατάρ, διαβλέποντας τις εξελίξεις στην περιοχή που σηματοδοτούνταν από την ταχύτατη βελτίωση των σχέσεων Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ-Αιγύπτου, παρά τις επιφυλάξεις και την συντηρητική διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των χωρών του Κόλπου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκρινίστηκε στη Ντόχα ότι η σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων εκκινεί από την αμοιβαία επιθυμία των μερών για αλληλοκατανόηση και συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, των τουριστικών ακινήτων, και της ενέργειας κυρίως επειδή ο ελληνικός εφοπλισμός κυριαρχεί στα σκάφη LNG.
Σε ένα ταξίδι αστραπή, ο Εμίρης του Κατάρ υποδέχθηκε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου για ουσιαστικές πολιτικές και οικονομικές συνομιλίες. Επρόκειτο για μια ξεχωριστή πολιτική χειρονομία που δεν συνηθίζεται από τις χώρες του Κόλπου επειδή παραδοσιακά συνομιλούν μόνο με τις κυβερνήσεις των κρατών.
Η πολιτική επιτυχία της Ελλάδος στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας δεν εμποδίσθηκε από την τότε κυβέρνηση, η οποία ήδη εξέλισσε την σχέση της με τη Ντόχα, κυρίως κατά την διάρκεια της θητείας του Γ. Κατρούγκαλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά από την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και στην συνέχεια ως Υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατίας ως κυβέρνηση συνεχίζει σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού τις δημιουργικές συνομιλίες με τη Ντόχα, παρά τις αντιρρήσεις και δυσκαμψίες του τότε Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που θεωρεί κάθε φίλο των Τούρκων αντίπαλο της Ελλάδος, μέχρι του σημείου που απορρίπτονταν όλες οι θετικές χειρονομίες του Κατάρ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ενδιαφέρον πολιτικό μήνυμα του Κατάρ που μεταφέρθηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, επισήμως στον τότε Υπουργό Εξωτερικών όχι μόνο δεν απασχόλησε τον πολιτικό προϊστάμενο της ελληνικής διπλωματίας, αλλά προκάλεσε και την οργή του, την οποία εισέπραξαν Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και, βεβαίως, οι Πρέσβεις που χειρίζονται τον φάκελο ΜΕΝΑ.
Οι συνομιλίες των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν στη Ντόχα παραμερίζουν με πολιτικό θάρρος στερεότυπα και προκαταλήψεις, δημιουργώντας προοπτικές βελτιωμένων σχέσεων όχι μόνο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών της περιοχής ΜΕΝΑ. Στην δημιουργική προσπάθεια, το Κατάρ, με πολιτική σοβαρότητα, ορθώς δεν διεκδικεί οποιονδήποτε τίτλο διαμεσολαβητή, αλλά του αξίζει η αναγνώριση του έντιμου φίλου, που αφουγκράζεται τις διεθνείς προκλήσεις και στηρίζει με πολιτική ενσυναίσθηση και την απαραίτητη ευαισθησία θετικές δράσεις που αναλαμβάνουν Ελλάδα και Τουρκία σε μια εποχή τεραστίων διεθνών προκλήσεων._