Ο Μενέντεζ, ο Ρούμπιο και άλλοι 48 γερουσιαστές απαιτούν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δεχθεί τον κ. Βαρθολομαίο στο Λευκό Οίκο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. – Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ), Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio -Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) ηγήθηκαν της προσπάθειας 48 συναδέλφων τους μελών της Γερουσίας υπέρ της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στο Λευκό Οίκο.

Η έκκληση περιλαμβάνεται σε μια δικομματική επιστολή με την οποία ζητούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να δεχτεί στο Όβαλ Όφις τον κ. Βαρθολομαίο την επόμενη εβδομάδα με τρόπο που να αρμόζει στον πνευματικό ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στον κόσμο.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής “έδειξε” ότι προφανώς υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία και η ωρα της ιδιωτικής συνάντησης του Προέδρου Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

  • Για να επιτευχθεί η συνάντηση εργάζεται άοκνα ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, που ήρθε ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Ουάσιγκτον, για να διορθώσει τα λάθη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Ήδη πέτυχε ώστε το αεροπλάνο που θα φέρει τον κ. βαρθολομαίο στην αμερικανική πρωτεύουσα να αφιχθεί στην αεροπορική βάση Άντριους.
  • Πιστεύεται ότι η ιδιωτική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Μπάιντεν τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη και θα διαρκέσει μόνο μισή ώρα.

‘Ενα σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον, είναι ότι ανέλαβε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στην αμερικανική πρωτεύουσα το “Γραφείο Τουρκίας” (Turkish Desk) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό είναι απαράδεκτο διότι συνεργάζεται με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον για την επίσκεψη του Ελληνορθόδοξου Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μερικοί υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποψιάζονται ότι η τουρκική πρεσβεία, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Βαρθολομαίος την Δευτέρα, θέτει εμπόδια στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ, το ταξίδι του Παναγιώτατου στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της 30ής επετείου της εκλογής του ως Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι η Παναγιότητά Του είναι ένας κορυφαίος υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ειρήνης», υπογραμμίζουν οι γερουσιαστές, επαινώντας συγκεκριμένα τον ιστορικό διάλογο και την προσευχή του για την ειρήνη από κοινού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ το 2014.

Επισημαίνουν την υψηλή εκτίμηση τους για το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρείται ένας διαπρεπής διεθνής περιβαλλοντικός ηγέτης. «Αυτή η επίσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Κογκρέσο μας και την κυβέρνησή μας να ακολουθήσουν τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και να δείξουμε την αμοιβαία επιθυμία μας για το πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας».

Οι γερουσιαστές επαίνεσαν επίσης «την προηγούμενη εξαιρετική υποδοχή του Προέδρου Μπάιντεν προς την Παναγιότητά Του το 2009, καθώς και τη βοήθειά του στην εξασφάλιση του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου για την Παναγιότητά Του, της υψηλότερης τιμής του Κογκρέσου, το 1997».

Μαζί με τον Πρόεδρο Menendez και τον γερουσιαστή Rubio υπογράφουν την επιστολή οι γερουσιαστές:

Sheldon Whitehouse (DR.I.), Ed Markey (D-Mass.), Angus King (I-Maine), Dick Durbin (D-Ill.), Alex Padilla ( D-Calif.), Dianne Feinstein (D-Calif.), Ben Cardin (D-Md.), Chris Murphy (D-Conn.), Jack Reed (DR.I.), Chris Van Hollen (D-Md. ), Cory Booker (DN.J.), Thom Tillis (RN.C.), Sherrod Brown (D-Ohio), Ron Wyden (D-Ore.), Mike Lee (R-Utah), Tim Kaine (D- Va.), Jeff Merkley (D-Ore.), Elizabeth Warren (D-Mass.), Chuck Schumer (DN.Y.), Michael Bennet (D-Colo.), Bob Casey Jr. (D-Penn.) , Catherine Cortez Masto (D-Nev.), Mark Kelly (D-Ariz.), Maggie Hassan (DN.H.), Gary Peters (D-Mich.), Jeanne Shaheen (DN.H.), Todd Young ( R-Ind.), Chris Coons (D-Del.), Debbie Stabenow (D-Mich.), Jon Ossoff (D-Ga.), Ben Ray Luján (DN.M.), Mark Warner (D-Va. ), Amy Klobuchar (D-Minn.), Raphael Warnock (D-Ga.), Shelley Moore Capito (RW.Va.), Richard Blumenthal (D-Conn.), Tammy Baldwin (D-Wis.), Rob Portman (R-Ohio), Dan Sulliv an (R-Alaska), Mitt Romney (R-Utah), John Hickenlooper (D-Colo.), Kirsten Gillibrand (DN.Y.), Patty Murray (D-Wash.), Tammy Duckworth (D-Ill.) , Mike Rounds (SD), Tom Carper (D-Del.), Jacky Rosen (D-Nev.) και Maria Cantwell (D-Wash.).

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε:

Με τους πολλούς ψηφοφόρους μας-μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας σε όλη τη χώρα, περιμένουμε να καλωσορίσουμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2021.

Ελπίζουμε ότι αυτό το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιηθεί με εξαιρετικό τρόπο και με το κατάλληλο πρωτόκολλο με το οποίο τον φιλοξενήσατε ως Αντιπρόεδρο το 2009. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εκλογή του ως Οικουμενικού Πατριάρχη.

Όπως γνωρίζετε, ένα εξαιρετικό καλωσόρισμα είναι κατάλληλο για τον πνευματικό ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης Χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο και ένα άτομο με τα πολλά πολύτιμα επιτεύγματά του.

Εκτιμούμε το γεγονός ότι η Παναγιότητά Του είναι ένας κορυφαίος παγκοσμίως υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ειρήνης. Εκτιμούμε τον ιστορικό διάλογο και την προσευχή του για ειρήνη με τον Πάπα Φραγκίσκο στον τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ το 2014.

Όπως γνωρίζετε, αυτή η αδελφική συγκέντρωση ήταν κατάλληλη καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πάπας είναι οι άμεσοι διάδοχοι, αντίστοιχα, των αδελφών Ανδρέα και Πέτρου. Γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Πέτρος ξεκίνησε στην Εκκλησία και τη διακονία του στη Ρώμη και ο Απόστολος Ανδρέας ξεκίνησε στη σημερινή Τουρκία, στην τοποθεσία της έδρας της Παναγιότητάς του και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θαυμάζουμε την υψηλή εκτίμηση που έχουν (παγκοσμίως) για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως εξέχων διεθνή περιβαλλοντικό ηγέτη. Είναι γνωστός ως ο «Πράσινος Πατριάρχης». Χαιρόμαστε που οι αναγνωρίσεις του περιλαμβάνουν την υψηλότερη τιμή του Κογκρέσου μας – το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου – το οποίο καταλαβαίνουμε ότι βοηθήσατε για να εξασφαλίσει το 1997.

Αυτή η επίσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Κογκρέσο μας και την κυβέρνησή μας να ακολουθήσουμε τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και να δείξουμε την αμοιβαία επιθυμία μας και το πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Με εκτίμηση
Ακολουθούν οι υπογραφές

Ο Μενέντεζ, ο Ρούμπιο και άλλοι 48 γερουσιαστές απαιτούν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δεχθεί τον κ. Βαρθολομαίο στο Λευκό Οίκο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα