Του Κώστα Μαρδά

Την επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού πως -τάχα μου- το Ορούτς Ρέις δεν κάνει έρευνες λόγω… θορύβων φρεγατών, ακύρωσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον είχε διορίσει Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας… Τον παραίτησε γιατί είπε, οn camera, την αλήθεια.

Πρόκειται για μεθόδευση απόκρυψης όχι άγνωστη στους Έλληνες Πρωθυπουργούς. Κάτι που έκανε -ομολογουμένως με μαεστρία- ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποκρύπτοντας από τον ελληνικό λαό ότι, ενώ επί τρεις μέρες -26, 27, 28 του Μάρτη 1987- απείλησε να βυθίσει το ερευνητικό Πίρι Ρέις, σε παρασκηνιακό επίπεδο, μέσω του Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Κάρινγκτον έκανε το χατίρι του Οζάλ ακυρώνοντας, χωρίς να το ανακοινώσει, τη γεώτρηση της εταιρίας Ντένισον έξω από τη Θάσο… Αποδεχόμενος ,παράλληλα, στις 29 Μαρτίου  έγγραφο που του επέδωσε ο Τούρκος πρέσβης Ακιμάν για αποδοχή της διαδικασίας Νταβός και παγώματος ερευνών και γεωτρήσεων σε όλο το Αιγαίο!

Πάγωμα-γκριζάρισμα που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην αντίστοιχη κρίση του “Χόρα” τον Αύγουστο του 1976, που κατέληξε στο Πρωτόκολλο της Βέρνης.

Ούτε επί Καραμανλή, μήτε επί Παπανδρέου, βρέθηκε ένας Διακόπουλος να τινάξει στον αέρα τις Καραμανλικές και Παπανδρεϊκές μεθοδεύσεις κουκουλώματος της ελληνικής ήττας επί του πεδίου… Ήττας που σερβιρίσθηκε από αμφότερους ως… θρίαμβος… (Ανεξαρτήτως αν, με το συσχετισμό δυνάμεων και την έλλειψη συμμαχιών, ήταν μια λύση αποφυγής του πολέμου…).

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια -τηρουμένων των αναλογιών-παρόμοια κατάσταση, καθώς η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μετατρέψει την επιθετική πρωτοβουλία της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ Ρέις κατά της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος ως… μεγάλη νίκη, επειδή το (αμυνόμενο) ελληνικό σκάφος έπαθε μικρότερες ζημιές από το (επιτιθέμενο) τουρκικό!

Με τον ναύαρχο Διακόπουλο κάναμε πρόσφατα στο BLUE SKY μια συνέντευξη, έχοντας επίκεντρο τους κανόνες διαχείρισης κρίσεων με φόντο την τουρκική απειλή. Απαντούσε σε όλα με άνεση, γνώση, διαλεκτική, αλλά και με αξιωματική αντίληψη ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν μόνη την Ελλάδα, λόγω των Βάσεων…

Ναι..Ξέρω τη βασική επίκριση ότι δεν έπρεπε να μιλάει στον Τύπο… Ως δημοσιογράφος δεν με… ενοχλεί αυτή η πολυλογία των αξιωματούχων, αν και, μελετώντας τα συστήματα άλλων χωρών, πράγματι, η θέση του Συμβούλου Ασφαλείας στελεχώνεται από πρόσωπα μυθοποιημένης σιωπής.

Αφού, όμως, επέλεξε την προβολή των απόψεών του, σημειώνω ότι το λάθος του ήταν η πανηγυρική προβολή της θέσης του πως “στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα συμβιβασμού”!

Ακόμη και αν αυτό ισχύει -που ισχύει, αφού οι μισοί θεωρούν τους άλλους μισούς ως… προδότες στο δίκαιο συμβιβασμό – το ρηθέν αυτό δεν έπρεπε να το διατυμπανίσει εν ώρα κρίσης…

Για τον απλούστατο λόγο, ότι σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τον εχθρό, δεν πας στο τραπέζι έχοντας δώσει τη διαβεβαίωση πως είσαι καθ΄όλα έτοιμος να συμβιβαστείς!..

Τελικά… Και οι πιο διαβασμένοι….Αλλά και οι καθόλου… Όταν αναλαμβάνουν υψηλή θέση, έχουν ανάγκη από έναν Σύμβουλο Λόγου…

Διότι ο Λόγος είναι σαν τις σφαίρες… Θέλει εξοικονόμηση την ώρα της μάχης…

Και προσοχή! Γιατί το όπλο μπορεί να μπλοκάρει…

Μπορεί και να στραφεί εναντίον σου…

Παρ΄ότι είσαι αληθινός…

Και ωμός , ως ο πατήρ Μητσοτάκης…

https://www.militaire.gr/quot-o-logos-kai-oi-sfaires-toy-nayarchoy-diakopoyloy-quot/