Ο Λίβανος οδεύει προς τον εμφύλιο πόλεμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hilal Khashan

Οι Χριστιανοί του Λιβάνου είναι ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί απέναντι στον μεγάλο πληθυσμό των Σύριων προσφύγων της χώρας.

6 Απριλίου 2023

Πολλοί Λιβανέζοι, ιδιαίτερα Μαρωνίτες Χριστιανοί, έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την παρουσία Σύριων προσφύγων στον Λίβανο. Από το 2011, όταν οι Σύροι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την κλιμακούμενη βία, η κυβέρνηση στη Δαμασκό είτε έχει καταστρέψει τα σπίτια πολλών προσφύγων είτε τα έχει δώσει στους πιστούς του Άσαντ. Πολλοί στο Λίβανο φοβούνται τώρα ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στη Συρία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανισορροπία στα επισφαλή δημογραφικά στοιχεία της χώρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη χριστιανική κοινότητα του Λιβάνου, η οποία έχει κουρασθεί, ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο με το ζήτημα των Σύριων προσφύγων αλλά και με την κυριαρχία της Χεζμπολάχ στη χώρα τους. Το Χριστιανικό Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα ζήτησε μεγαλύτερη αποκέντρωση, απαιτώντας να επιτραπεί στις περιοχές με χριστιανική πλειοψηφία να αυτοδιοικηθούν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εντάσεις μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών ομάδων του Λιβάνου έχουν αυξηθεί. Ένας εξέχων Σύρος αντιφρονών κάλεσε τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο να πάρουν τα όπλα για να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια αναγκαστικής έξωσης. Ένας Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής απάντησε λέγοντας ότι οι Λιβανέζοι θα καθαρίσουν τη χώρα τους από τους πρόσφυγες όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Οι προοπτικές για βία μεταξύ Λιβανέζων Χριστιανών και Σύριων προσφύγων αυξάνονται, καθώς πολλοί χριστιανοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν αυτονομία χωρίς μια στρατιωτική αντιπαράθεση, η οποία θα μπορούσε να πείσει τη Δύση να υποστηρίξει τα αιτήματά τους.

Σύριοι στον Λίβανο

Ακόμη και πριν ξεσπάσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011, οι Σύροι ήταν παρόντες σε πολλά μέρη του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών περιοχών. Πολλοί Σύροι έφτασαν στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1989, αναζητώντας δουλειά. Οι Λιβανέζοι επωφελήθηκαν πολύ από τους Σύρους εργάτες επειδή οι περισσότεροι Λιβανέζοι ήταν απρόθυμοι να κάνουν χειρωνακτική εργασία, στην οποία οι Σύριοι ήταν γενικά καλύτεροι ούτως ή άλλως.

Η προσφυγική πολιτική του Λιβάνου έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Η χώρα δεν επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951, παρόλο που υποστήριξε ένθερμα ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 1946 για την προστασία των προσφύγων και των εκτοπισμένων. Η κυβέρνηση αντέστρεψε την προσφυγική της πολιτική μετά την εισροή κατά κύριο λόγο μουσουλμάνων Παλαιστινίων το 1948, επιλέγοντας να διαφυλάξει την επισφαλή θρησκευτική ισορροπία του Λιβάνου. Ο Λίβανος δέχθηκε περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες και αυτό που η κυβέρνηση περίμενε ότι θα ήταν μια προσωρινή ρύθμιση μετατράπηκε σε μόνιμη κατάσταση.

Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι πρόσφυγες άρχισαν γρήγορα να φτάνουν στον Λίβανο σε μεγάλους αριθμούς, οδηγώντας σε εντάσεις μεταξύ αυτών και του τοπικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση στη Βηρυτό δεν προσπάθησε να βοηθήσει τους πρόσφυγες και αντ’ αυτού προσπάθησε να εμποδίσει τη βοήθεια του ΟΗΕ να φτάσει σε αυτούς. Επίσης, επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις συνοριακές διελεύσεις για να αποτρέψει την είσοδο περισσότερων Σύριων στον Λίβανο. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι αντ’ αυτού έκαναν παράνομες διελεύσεις. Κατευθύνθηκαν προς περιοχές της χώρας στις οποίες ένιωθαν ασφαλείς, εγκαθιστάμενοι σε περιοχές του Λιβάνου που αντιτίθεντο στο συριακό καθεστώς (δηλαδή, περιοχές Σουνιτών, Δρούζων και Λιβανικών Δυνάμεων). Στα επόμενα κύματα της εισροής, αναζήτησαν επίσης καταφύγιο σε χριστιανικά μέρη της χώρας.

Πολλοί Σύροι πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς που δεν έχουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και δημόσιας υγείας, σε ερειπωμένες σκηνές που πλημμυρίζουν με λιμνάζοντα νερά το καλοκαίρι και ξεριζώνονται από τους χιονισμένους ανέμους το χειμώνα, χωρίς θέρμανση ή επαρκή ρούχα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε πρόσφατα να αφαιρέσει περίπου 35.000 συριακές οικογένειες από τη λίστα επισιτιστικής και οικονομικής βοήθειας, παρόλο που οι περίπλοκες οικονομικές συνθήκες του Λιβάνου ώθησαν περίπου το 90 τοις εκατό από αυτές σε άθλια φτώχεια. Βιώνουν επίσης αυξανόμενες πιέσεις από τις λιβανικές αρχές, οι οποίες επιμένουν στον επαναπατρισμό τους, παρά τη διεθνή αντίθεση. Φέτος, το ποσοστό των συριακών οικογενειών που επωφελούνται από προγράμματα βοήθειας του ΟΗΕ μειώθηκε σε περίπου 15 τοις εκατό.

Για τους Σύρους στο Λίβανο, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε επισιτιστική ανασφάλεια, αυξημένα ποσοστά παιδικών γάμων, απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο και κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Για να τα βγάλουν πέρα, έχουν καταφύγει στην επαιτεία, αποδέχονται δουλειές υψηλού κινδύνου, παιδική εργασία και ακόμη και πορνεία σε ακραίες περιπτώσεις. Οι περισσότερες οικογένειες που έλαβαν μετρητά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να εξασφαλίσουν θέρμανση το χειμώνα τα χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν τρόφιμα και να νοικιάσουν σκηνές, επιλέγοντας να ζεσταθούν καίγοντας πλαστικά, παλιά ρούχα και παπούτσια ή μαζεύοντας ξύλα από τους δρόμους.

Οι ανησυχίες των Χριστιανών

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν προσφέρει βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες, όπως αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Σχεδόν όλη η υποστήριξη για τους πρόσφυγες και τους πιο φτωχούς Λιβανέζους προέρχεται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, τη Διαχείριση Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η βοήθεια από αυτές τις ομάδες αποτρέπει την πείνα αλλά όχι τον υποσιτισμό, ο οποίος εξακολουθεί να επικρατεί, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Οι Λιβανέζοι όλων των αιρέσεων παραπονιούνται ότι οι Σύροι έχουν γίνει τεράστιο βάρος για τη χώρα τους και επιδεινώνουν την οικονομική της κρίση, ειδικά τώρα που πρέπει να μοιράζονται λιγοστούς πόρους στην εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι Μαρωνίτες, ωστόσο, πρωτοστάτησαν στην εκδίωξη των Σύριων προσφύγων από περιοχές της χώρας που κυριαρχούν.

Οι περισσότεροι Σύροι στο Λίβανο είναι σουνίτες. Οι Μαρωνίτες φοβούνται τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η παρουσία τους στη δημογραφία του Λιβάνου, η οποία ήδη κλίνει σε μεγάλο βαθμό εναντίον των Χριστιανών. Ο φόβος τους είναι παρόμοιος με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Λιβανέζοι χριστιανοί για τους Παλαιστίνιους. Ακόμη και τα χριστιανικά κόμματα κατά του Άσαντ χρησιμοποιούν ρητορική κατά των προσφύγων για να κερδίσουν τις εκλογικές τους περιφέρειες. Πολλοί Χριστιανοί θεωρούν τους Σύρους πρόσφυγες ως πραγματικό κίνδυνο, προειδοποιώντας για μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, ένας αντίπαλος του καθεστώτος Άσαντ κάλεσε τους Σύρους στο Λίβανο να οπλιστούν για να προστατεύσουν τα στρατόπεδά τους και τις ζωές τους.

Οι Λιβανέζοι Χριστιανοί ανησυχούν για τη μείωση του αριθμού τους σε σχέση με τον ταχέως αυξανόμενο μουσουλμανικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Λιβάνου, η οποία διεξήγαγε επίσημη απογραφή πέρυσι, οι Χριστιανοί αντιπροσώπευαν το πολύ το 32 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της χώρας των 4,6 εκατομμυρίων. Η μόνη απογραφή στον Λίβανο που έγινε από τους Γάλλους έδειξε ότι οι Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών, αντιπροσώπευαν το 55 τοις εκατό του πληθυσμού το 1932. Εν τω μεταξύ, 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν φτάσει στον Λίβανο από το 2011 και 350.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ. Η συντριπτική πλειονότητα των Σύριων και Παλαιστινίων προσφύγων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, γεγονός που έχει αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου, το οποίο χτίστηκε σε σεχταριστική ισορροπία.

Ανεξάρτητα από τη σεχταριστική τους σχέση, πολλοί Λιβανέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τους Σύρους ως αποδιοπομπαίο τράγο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι η κυβερνητική κακοδιαχείριση και η διαφθορά προκάλεσαν την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, οδηγώντας πολλούς να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Οι πολιτικοί αγνοούν εσκεμμένα το γεγονός ότι πολλά από τα χρήματα του Λιβάνου προέρχονται από χώρες χορηγούς βοήθειας και οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε Σύρους. Αυτά τα χρήματα τονώνουν την υποτονική οικονομία και αποτρέπουν την πλήρη κατάρρευσή της. Αλλά όταν οι Λιβανέζοι βλέπουν ότι οι Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν ξένη βοήθεια, δημιουργείται ζήλια στους ντόπιους. Η οικονομική κρίση της χώρας έχει εξαφανίσει τη μεσαία τάξη και όσοι ζουν στη φτώχεια έγιναν ακόμη φτωχότεροι. Αυτή η πραγματικότητα έχει επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ του ντόπιου και του προσφυγικού πληθυσμού ακόμη και σε μέρη που αρχικά αγκάλιασαν Σύριους.

Οι πρόσφυγες έχουν υποστεί εκτεταμένες αδικίες στο Λίβανο. Οι αναφορές για φόνους, ξυλοδαρμούς, βιασμούς, απέλαση και άλλες αποτρόπαιες πράξεις έχουν γίνει συχνές. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις εισήγαγαν απαγόρευση κυκλοφορίας για τους Σύρους από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή του ηλίου. Οι αρχές του Λιβάνου απέτυχαν να δράσουν όταν διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά των προσφύγων. Οι χριστιανικοί δήμοι έδιωξαν βίαια μουσουλμάνους πρόσφυγες από τις περιοχές τους, ενώ επέτρεψαν σε Σύρους και Ιρακινούς χριστιανούς πρόσφυγες να μείνουν. Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει αρνηθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των προσφύγων ή να οδηγήσει σε λογοδοσία όσους τους επιτίθενται. Αντίθετα, οι δυνάμεις ασφαλείας συμμετείχαν συχνά σε αυτές τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να δημιουργήσει προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως έκαναν η Τουρκία και η Ιορδανία, για να μην γίνουν μόνιμοι τόποι διαμονής, όπως συνέβη με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά το 1948.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου και τα αντιμαχόμενα πολιτικά κόμματα αρνήθηκαν να οδηγήσουν σε λογοδοσία την Χεζμπολάχ για τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να πολεμήσουν τη Χεζμπολάχ, κατευθύνουν την οργή τους στα θύματά της. Υπάρχει έντονη επιθυμία μεταξύ των χριστιανών στο Λίβανο για ένα αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο θα τους επέτρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους χωρίς να ανησυχούν για τη Χεζμπολάχ ή τους Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες. Η προσπάθειά τους να σύρουν την Ευρώπη στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου απέτυχε το 1975. Αλλά για κάποιους, αυτό που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν το 1975 φαίνεται σήμερα εφικτό.

Χιλάλ Κασάν
https://geopoliticalfutures.com/author/hkashan/
Η Hilal Khashan είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Είναι ένας αξιοσέβαστος συγγραφέας και αναλυτής των υποθέσεων της Μέσης Ανατολής. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Hizbollah: A Mission to Nowhere. (Lanham, MD: Lexington Books, 2019.)

geopoliticalfutures.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα