Ο κόσμος θυμίζει παραμονές του Β! Π.Π.

18/2/17 | 2 | 1 | 1,999 εμφανίσεις

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Τις προηγούμενες ημέρες οι δρόμοι των πόλεων γέμισαν καρναβάλια και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων. Γενικώς, υπάρχει μια αδιαφορία για το τι, πραγματικά, συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ίσως, ο μέσος όρος της ελληνικής διαίσθησης να είναι υψηλός και να διαμορφώνει την εντύπωση πως στο τέλος θα επιβιώσουμε. Αλλά, η εικόνα δεν παύει να θυμίζει Τιτανικό.

Υπάρχει ένα κείμενο του Τζώρτζ Φρίντμαν, ενός από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς αναλυτές των ΗΠΑ, οι σκοπιμότητες του οποίου δεν είναι πάντα αγαθές. Αλλά, οι συλλογισμοί του διακρίνονται από έναν ορθολογισμό.

Ο περί ου ο λόγος αναλυτής, λοιπόν, πιστεύει πως ο κόσμος στις ημέρες μας μοιάζει με τον κόσμο των χρόνων πριν τον Β! Π.Π. Διευκρινίζει, όμως, πως δεν θέλει σώνει και καλά να μας πει πως οδηγούμαστε σε έναν μεγάλο πόλεμο αλλά πως δεν μπορεί το ενδεχόμενο αυτό να αποκλειστεί.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν επιχειρούν να τρομοκρατήσουν. Αλλά, να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αποφυγή του μοιραίου. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση και οι μεταβατικές φάσεις είναι πάντα επικίνδυνες. Διαμορφώνουν το νέο που αναδύεται και, πολλές φορές εφαρμόζεται το ρητό «η επανάσταση είναι η μαμή της ιστορίας». Θα μπορούσε, κάλλιστα, στη θέση της επανάστασης να μπει ο πόλεμος. Διότι και οι επαναστάσεις που λειτούργησαν ως μαμές, ήταν ένοπλες.

Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

Με δύο λόγια το σκεπτικό του Φρίντμαν λέει πως στην Ευρασία, η Ρωσία, η Κίνα, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν, σε διαφορετικό βαθμό, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές κρίσεις που αρχίζουν να αλληλοεπιδρούν  μεταξύ τους. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και προπολεμικά.

Φαίνεται να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί ή να θέλει να σταματήσει  τη δυναμική αυτών των κρίσεων. Η παγκόσμια τάξη είναι έτοιμη για μια αναδιαμόρφωση.

Η αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη είναι οικονομική, κοινωνική και θεσμική. Στη Ρωσία, είναι οικονομική και στρατηγική. Στην Κίνα οικονομική και κοινωνική. Η Μέση Ανατολή έχει βυθιστεί σε πολεμική διαμάχη με άγνωστο τον χρόνο εξόδου. Αντιμετωπίζει βαθιά πολιτισμική κρίση. Αυτά λέει πολύ περιληπτικά ο Φρίντμαν.

Σ αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον, δεν υπάρχει η υπερδύναμη ή οι υπερδυνάμεις που να διαμορφώσουν την παγκόσμια ισορροπία. Ο κόσμος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα επιτείνεται από τη στιγμή που στην μεγαλύτερη υπερδύναμη δεν υπάρχει κυβέρνηση που να διαθέτει ούτε εσωτερική ούτε παγκόσμια πολιτική. Βλέποντας και κάνοντας. Ο πρόεδρος της χώρας, ο κ. Τράμπ, έλεγε την Πέμπτη, σε συνέντευξή του, πως δεν μπορεί να πιστέψει, ακόμη, ότι είναι πολιτικός. Από τον κ. Τράμπ, όμως, εξαρτάται η παγκόσμια σταθερότητα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ενδεχομένως ο κ. Τράμπ με τον ασυνήθιστα προκλητικό δημόσιο λόγο του να βοηθήσει στην διαμόρφωση, σιγά, σιγά, μιας νησίδας σταθερότητας στην Ευρώπη και οι ελπίδες ορισμένων να καταρρεύσει η Ένωση, το μεταπολεμικό πείραμα που υποσχέθηκε ειρήνη και ευημερία, να αποβούν φρούδες.

Κάτι αλλάζει στην ήπειρο και, κυρίως, στη Γερμανία. Εντελώς ανέλπιστα, οι σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους μερικούς μήνες, νωρίτερα, κανείς δεν έδινε ελπίδα νίκης στις εκλογές, φαίνεται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, δεν είναι αυτό το κρίσιμο σημείο των εξελίξεων. Το κρίσιμο σημείο είναι πως ο πολιτικός τους λόγος εστιάζει στην Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και που θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Πήτερ Γκάμπριελ,  κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους του στην κυβέρνηση να αναλογιστούν πως από το Ευρωπαϊκό πείραμα η Γερμανία κερδίζει και δεν θυσιάζεται υπέρ των άλλων. Ένα μέρος αυτού του κέρδους θα πρέπει να  το επιστρέψει στην Ευρώπη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Αρχίζουν, λοιπόν, και στην ισχυρότερη, οικονομικά, χώρα της Ευρώπης να ακούγονται λογικές φωνές που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει πάση θυσία να ηττηθεί η πολιτική του μονομανούς κ. Σόϊμπλε, και το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο γερμανικό. Είναι ευρωπαϊκό, ίσως, και παγκόσμιο. Είναι η πολιτική αντίληψη (του κ. Σόϊμπλε) που μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στα άκρα. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές η διαχείριση των παγκόσμιων ζητημάτων χρειάζεται σωφροσύνη και ανεκτικότητα. Ο κ. Σόϊμπλε δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση που τα θέλει όλα και τα θέλει για τον εαυτό του. Όπως και ο κ. Τράμπ. Η Ευρωπαϊκή ελπίδα να αλλάξει ρότα η ήπειρος βρίσκεται στα χέρια των Γερμανών ψηφοφόρων.

ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Οι κυβερνώσες ελίτ της Ευρώπης, με την πολιτική τους, οδήγησαν σε αδιέξοδα προκαλώντας την άνοδο της ακροδεξιάς. Η άνοδος αυτή, όμως, δεν απειλεί τη δημοκρατία. Δεν υπάρχει δυνατότητα η ακροδεξιά να αναλάβει την διακυβέρνηση καμιάς σημαντικής χώρας της Ευρώπης. Επισείεται, όμως, ο κίνδυνος της ανόδου της, διότι τα κόμματα που κυβερνούν δεν είναι διατεθειμένα, ή δεν μπορούν, να αλλάξουν πολιτική.

Ο προσανατολισμός των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά δεν έχει το νόημα αποδοχής των εξτρεμιστικών απόψεών της. Πολλοί από τους ψηφοφόρους των ακροδεξιών κομμάτων προέρχονται από την αριστερά. Η ηχηρή προτίμηση των, εξ ορισμού, αντιπάλων τους, αποσκοπεί στο να στείλει ένα μήνυμα. Φθάνει, ως εδώ. Το οποίο, τα κλασικά κυβερνητικά κόμματα δεν θέλουν να το συλλάβουν. Και, προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους, προβαίνουν σε μια ακραία κινδυνολογία περί κυβερνητικής έλευσης της ακροδεξιάς. Ουδέν ψευδέστερον.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτά τα ακροδεξιά μορφώματα, έχουν και φασιστικά και ναζιστικά χαρακτηριστικά σε μια μίξη στο μπόιλερ της χρονικής απόστασης από το μεσοπόλεμο, τότε που τα ρεύματα αυτά απέκτησαν υπόσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αλλά, είναι επικίνδυνα, όσο η ιδεολογία, το πολιτικό περιεχόμενο και η πολιτική συμπεριφορά των κλασικών κομμάτων του «δημοκρατικού φάσματος» αδιαφορεί για τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Και όσο, διάφορες σέκτες και παλαιοημερολογίτικοι πολιτικοί φορείς της αριστεράς, επειδή δεν μπορούν να ανανεωθούν διότι ξεπεράσθηκαν από την ιστορική εξέλιξη, προσπαθούν να επιβιώσουν αντιπαρατιθέμενοι με ακροδεξιά φαντάσματα. Ο κόσμος, όμως, έγινε καχύποπτος και αντιλαμβάνεται το παιχνίδι τους.

Αδιαφορούν, όμως, και σε μια επίδειξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς, επιχειρούν να διαλύσουν ό,τι έμεινε όρθιο από την οξεία καπιταλιστική κρίση.

Ο δημόσιος χώρος και οι δημόσιοι θεσμοί έχουν γίνει βορά τους και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της …πολιτικής ορθότητάς τους αντιμετωπίζει την βίαιη εξουσιομανία των … «αντιεξουσιαστών».

Η βία είναι βία από όπου και αν προέρχεται. Και η σημερινή κυβέρνηση, καλείται να διαχειριστεί, από θέση ευθύνης, ότι έκαναν τα στελέχη και οι οπαδοί της όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ

Η κυβέρνηση αντιδρά με κλασική αδράνεια και αδιαφορία σε φαινόμενα άσκησης βίας και καταστροφής δημόσιας περιουσίας, ενέργειες που υπονομεύουν δημόσιους θεσμούς που λειτουργούν προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση που υπέστη ο καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος από οργανωμένες ομάδες που  επιδιώκουν την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την μετατροπή του σε αποθήκη ψυχών.

Το ίδιο συνέβη και με τον καθηγητή Γιώργο Παύλο στην Ξάνθη.

Το κακό με τις οργανωμένες αυτές μικροομάδες, που με απειλές και εκβιασμούς έχουν διαλύσει, την ήδη, διαλυμένη παιδεία και κοινωνία, έχει παραγίνει.

Στα πανεπιστήμια υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα κλίμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλλει οι ακραίες αυτές ομάδες και την κατάσταση αυτή την ανέχεται και η πολιτεία και – δυστυχώς- η κοινωνία.

Ο Τράμπ με την έλλειψη πολιτικής του αποσταθεροποιεί το διεθνές περιβάλλον. Τα φαινόμενα βίας, μαζί με την πολιτική οικονομικής εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, διαλύουν τον ελληνικό κοινωνικό ιστό. Και τα δύο είναι άκρως επικίνδυνα. Το εκλογικό σώμα που θα υποστηρίξει μια πολιτική αντιμετώπισής τους, υπάρχει. Λείπει η ηγεσία του.

 

 

 

 

 

 

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ Α Ν says:

  ”Λειπει η ηγεσια του” ,καταληξατε και ορθως ,αγαπητε κ. Σαββιδη. Προχωρωντας την σκεψη σας ανακραζω πως ”λειπει ο εκουσιως να αρη τον σταυρον της ”ρημαγμενης”, σημερα, Πατριδος ,να ανεβει στον γολγοθα του και να σταυρωθει ο ενας η,το πολυ η πενταδα ηγεσιας”, για να εισπραξει τελικως, απ’αυτον τον ”διαβουκολημενο” επι 40ετιαν ελληνικο λαο το βραβειο των δυο ανοιχτων παλαμων. Δεν ειδαμε την πρωτη σκηνη αυτου του εργου στις εκλογες του 2009;;;. Ειστε ο πρωτος , που αποφαινεσθε οτι το αυγο του φιδιου δεν εχει χρωμα. Για προσπαθηστε να πεισετε τους συνεδελφους σας ,οι οποιοι,πολυ γρηγορα, δεν αποκλειεται να σας ενταξουν στον μονοχρωμο φιδι και αντε μετα να ”ξεμπλεξετε”. Να μη θυμηθουμε ποσους φιλους ”της γνωστης γλωσσας των εφημεριδων” και φιλοπολυτονικους , ποσους θρησκευομενους και ποσους δακρυζοντες για την ελληνικη σημαια και τον εθνικο υμνο της Πατριδος μας ενεταξαν στην επαρατο, αρχικα, και τωρα στο μονοχρωμο φιδι;;;. Ησουν δημοκρατης στην 10ετια του 1980 αν δεν διαβαζες την ΑΥΡΙΑΝΗ των Κουρηδων;;;…. Και τωρα;;; , Ε… τωρα, που κατερρευσε η οργανωμενη δικτατορια του Κομουνισμου και οι πολυποικιλοι αριστεροι με ΜΚΟ και με διαφορες συλλογικοτητες ,εδω και μια 25ετια ”μπηκαν δυνατα” στις διεσπαρμενες εξουσιες , στον Τυπο και τα ΜΜΕ, ολου του κοσμου ,γεννηθηκε και ετερος πασσαλος ”των ανυποτακτων” , που εκμεταλλευομενοι εξ’ισου την οποιαν Δημοκρατιαν σε Ανατολη και Δυση (ΙΣΙΣ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΡΣ , ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ πασης αποχρωσεως), αργα ,η, γρηγορα θα συγκρουσθουν(πασσαλος πασσαλω εκκρουεται ,γαρ) , πρωτα στις εκλογες των κρατων και μετα στους δρομους ,κατα πως γινοταν και γινεται στα Ελληνικα πανεπιστημια, με το ελληνικης εφευρεσης ασυλο, απο το 1982. Οσο για τον κ. Σοιμπλε , επειδη και η αρνητικη διαφημιση ειναι αρεστη και αποτελεσματικη , φρονω πως, αν ολοι οι Ευρωπαιοι ”δουμε το θεμα” ,λιγο ψυχραιμα και σε βαθος χρονου , μπορει και να τον επιβραβευσουμε σε ελευθερες εκλογες για Προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης, επειδη ακριβως συνεχιζει,- με την πειθω και την συνεχεια και συνεπεια των ”πακτα σουντ σερβαντα”στις Συμφωνιες του Μααστριχτ , της Λισσαβωνος και των Μνημονιων-, να κρατα την Ευρωπαικη Ενωση ως ιδιαιτερη οντοτητα απο το 2010 και να ”κοντραρει” τον διεθνη ηγεμονα και παραγοντα , ο οποιος τωρα μας αποκαλυπτει οτι ”θα μας εγκαταλειψει”. Δεν ειναι ρεαλιστικο να προκαλεσουμε ερωτηση σε δημοσκοπηση στους συνελληνες, για να απαντησουν ”ποιον υπουργο οικονομικων θα προτιμουσαν στην Ελλαδα , τον Σοιμπλε , η , ποιον απ’ ολους μετα το 2010 και τωρα τον κ. Τσακαλωτο ;;;”. Τελος ,για την αλλαγη στις Γερμανικες εκλογες , που δεν αποκλειεται -γιατι η καλπη ειναι εγκυος- αν υπαρξει δεν θα οφελησει το Σοσιαλδημοκρατικο κομμα , που τωρα επιασε ”ταβανι” στην συσπειρωση του, αλλα το ευρωσκεπτιστικο , που μαζι με τους φιλελευθερους θα δωσουν κυβερνηση ΜΕΡΚΕΛ για μια 2ετια και στη συνεχεια ,παλι κυβερνηση του μεγαλου συνασπισμου Χριστιανοδημοκρατων και Σοσιαλδημοκραστων, γιατι εκει απο το 2003 παγιωσαν την εθνικη συνεννοηση και ισως προ του ΤΡΑΜΠ ,να κανουν και Εθνικη κυβερνηση. Καταληγοντας επειδη ο πολεμος ειναι κατα τον Ηρακλειτον ,μας ,παντων πατηρ και βασει αυτου αποφανθηκαν και οι επαναστατες του 1917, οτι η -πολεμικη- επανασταση ειναι η μαμη της Ιστοριας , δεν αποκλειεται να γενικευθει(γιατι και τωρα δεν υπαρχει ηπειρος χωρις πολεμο), αλλα δυσκολα θα γινει παγκοσμιος, και μαλλον θα βγουν κερδισμενοι σε εδαφη και πλουτοπαραγωγικες πηγες , ολοι οι σημερινοι δυνατοι παικτες των G7, μεταξυ των οποιων πλειοψηφουν οι τεσσερες της δικης μας Ευρωπαικης Ενωσεως ,που ”η σημερινη κυβερνητικη ηγεσια της μυλωνους Ελλαδας μας αγωνιζεται λεκτικως -καθημερινως- να την διαλυσει , για να παμε μονοι μας στην κοκκινη μηλια και να ανασυστησουμε την νεα Αυτοκρατορια μας -τρομαρα μας-. Τι φταιει ο ανενημερωτος λαος , που θα ”συρθει” σε νεα-μηπως σε τελικη και οριστικη ,επειδη θα τριτωσει σε ενα αιωνα απο του 1922- καταστροφη ;;;.. Εωλε ο νους;;;.

 2. 2
  afrwnios says:

  “το μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο Ανθρωπος, για όσα υπάρχουν ότι υπάρχουν και για όσα δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν” Πρωταγόρας. Ο κ. Σαββίδης μάλλον καταννοεί τα λόγια του Πρωταγόρα ότι ο Ανθρωπος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Φρίντμαν,ο γεωπολιτικός με όλη την ιδιοτέλεια και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω απο τις αναλύσεις του και όχι η ανθρωπότητα.

  • 2.1
   Σ Α Ν says:

   ”Παντων χρηματων μετρων ανθρωπος” ειπε ο Αβδηριτης σοφιστης Πρωταγορας, και ενας αλλος ειπε ”ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε”, αλλα ελα που υπαρχουν πραγματικοτητες ,αντικειμενικα αποδεκτες, γιατι αλλοιως οσο υπαρχουν ανθρωποι δεν θα υπαρχουν σταθερες αποψεις σε καθε εκφανση της ζωης τους. Με την αεναη ομως εξελιξη και ασταθεια σε ολα δεν πρεπει να ”πεφτουμε απο τα συννεφα” για εναλλαγες πολιτευματων, θρησκειων, ουμανιστικων αποψεων ,ανθρωπινων υποδειγματων οπως η εναλλασομενη μοδα , κυριως στην ενδυση, υποδηση κλπ. Μηπως να διαβαζαμε τα Ηθικα Νικομαχεια του Αριστοτελους;;;.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/9/20 | (3 σχόλια)
  Γιατί στη διαδικασία δόθηκε η ονομασία «διερευνητικές συνομιλίες»; Κατά μία άποψη επειδή οι δύο πλευρές είχαν πολλά χρόνια να συνομιλήσουν για την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει μία περίοδος ανταλλαγής απόψεων για τον εντοπισμό των εκκρεμών ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας