Ο «κόλπος με τα πλαστικά κοράλλια» του Αιγαίου: Η τρομακτική ανακάλυψη στον βυθό της Αίγινας

1/8/19 | 0 | 0 | 252 εμφανίσεις

Οκτώ χρόνια πριν, μια χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα. Σήμερα ο βυθός του νησιού είναι γεμάτος πλαστικά σκουπίδια.

Όπως τα πολύχρωμα κοράλλια, ταλαντεύονταν και αυτά στον ρυθμό των ρευμάτων της θάλασσας.

Μόνο που δεν πρόκειται για πανέμορφους φυσικούς υφάλους που δημιουργήθηκαν με την πάροδο των αιώνων, αλλά για πλαστικές σακούλες, κολλημένες στον βυθό του Αιγαίου από τότε που μια παράνομη χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα, το 2011.

Αυτά τα πλαστικά ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα δυτών και περιβαλλοντολόγων, Aegean Rebreath που χαρακτήρισε το εύρημά του ως έναν «κόλπο γεμάτο πλαστικά κοράλλια».

Τα σκουπίδια και τα πλαστικά όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά αντίθετα έχουν «ενσωματωθεί» στο βυθό, προκαλώντας τεράστια καταστροφή.

«Ήταν πραγματικά τρομακτικό να το βλέπεις», λέει στο Reuters η Αραμπέλα Ρος, μια εθελόντρια δύτης της ομάδας που ιδρύθηκε το 2017 και κάνει καθαρισμούς στη θάλασσα και τις ακτές.

«Με σόκαρε πραγματικά και νομίζω σόκαρε όλους όσους το είδαν».

Η Μεσόγειος είναι μια από τις θάλασσες με την μεγαλύτερη ρύπανση από πλαστικά, σύμφωνα με μια έκθεση της WWF που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ή περίπου 68 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου 11.500 τόνοι από αυτούς καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, ενώ σχεδόν το 70% επιστρέφει στις ακτές, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο.

«Αν μπορείς να φανταστείς τον παράδεισο των θαλασσών της Καραϊβικής, που μπορείς να βρεις κοραλλιογενείς ύφαλους παντού, κάθε χρώματος, είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά αντί για κοράλλια υπάρχουν πλαστικές σακούλες, διαφορετικού χρώματος σκορπισμένες παντού» είπε η Ρος.

Δυστυχώς η ομάδα κατάφερε να καθαρίσει μόνο ένα μέρος των σκουπιδιών. Ανέσυραν επίσης 300 κιλά δίχτυα πεταμένα στον βυθό της Άνδρου. Σε μια άλλη δράση που είχαν κάνει τον Ιούνιο στην Σαλαμίνα, ανέσυραν δύο τόνους.

«Αν ο κόσμος αναρωτιέται πού καταλήγουν τα σκουπίδια τους, το βλέπουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο νερό», είπε η Ρος.

HUFFPOST GR

REUTERS/STELIOS MISINAS

REUTERS/STELIOS MISINAS

HUFFPOST GR

HUFFPOST GR

HUFFPOST GR

HUFFPOST GR

REUTERS/STELIOS MISINAS

HUFFPOST GR

HUFFPOST GR

REUTERS/STELIOS MISINAS

REUTERS/STELIOS MISINAS

(Με πληροφορίες από Reuters)

NewsroomHuffPost Greece

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    25/9/20 | (2 σχόλια)
    Υπάρχει μια αντίφαση στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι αξιοσημείωτη. -Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση ότι η διαδικασία περί τον EastMed μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό. Ερώτηση: πιστεύει κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας