Ο κορωνοϊός ταράζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες! Η εμφάνιση μιας νέας υπερδύναμης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί και όλα δείχνουν, ότι η νέα hyperpower βγαίνει μπροστά με την πανδημία του κορωνοϊού να επισπεύδει τις εξελίξεις

Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης – Άγγελος Χωριανόπουλος

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει όλες τις πολυτισμένες χώρες του πλανήτη σε κατάσταση καραντίνας. Οι κυβερνήσεις έχουν πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το φονικό πέρασμα του οποίου έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε Ιταλία (11.591), Ισπανία (7.716), Κίνα, Γαλλία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε νέα Βουχάν, παρότι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι η εξάπλωση επιβραδύνεται. Ανατριχιαστική ήταν η φωτογραφία ενός φορτηγού ψυγείου, που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο για θύματα του νέου κορωνοϊού, την οποία ανήρτησε νοσηλευτής νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Συνολικά ο πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων κοντεύει να φτάσεις τις 800.000, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 37.000 και πάνω από 166.000 έχουν ιαθεί.

Μπορεί ο φονικός ιός να ξεκίνησε από την Κίνα, Βουχάν μετά από 2,5 μήνες καραντίνα οι αρχές αναμένεται να άρουν όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από την ασιατική χώρα όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από πλευράς φαρμάκων. Οι Κινέζοι έχουν πλέον το Know How και προηγούνται των εξελίξεων.

Και όχι μόνο αυτό! Είδαμε την Κίνα από τις 12 Μαρτίου να στέλνει βοήθεια στην Ιταλία, η οποία είχε κάνει έκκληση για στήριξη. Η Κίνα ήταν η πρώτη απ’ όλους που έστειλε ιατρικό προσωπικό στην Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση του κορωνοϊού, κάτι που αποδίδεται σε λόγους ιστορικούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κινεζικά ΜΜΕ, το 1983 η Ιταλία είχε βοηθήσει σημαντικά στην κατασκευή του πρώτου Ιατρικού Κέντρου Άμεσης Ανάγκης στο Πεκίνο. Έτσι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών κρατιέται ζωντανή.

Zining Wang@ZiningRW

Why doctors from China headed to Italy immediately? In 1983, Italy donated the one of the largest Emergency Medical Center in Beijing. After almost 40 years, we still remember ❤️🇨🇳 🇮🇹 .

Προβολή εικόνας στο Twitter
7.274 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Στις 21 Μαρτίου η Κίνα έστειλε υγειονομικό υλικό 18 τόνων ως δωρεά στη Ελλάδα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επικοινωνία που είχε με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον κινεζικό λαό και ευχαρίστησε για την παρεχόμενη βοήθεια. Μάλιστα οι Κινέζοι πάνω σε μέρος του φορτίου που μας έστειλαν ανήρτησαν πανό με απόφθεγμα του Αριστοτέλη στα ελληνικά και τα κινεζικά.

«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη (δηλαδή η φιλία (ή η αγάπη) είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα)».

Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο, ότι η ιδέα της στροφής στην Κίνα, την οποία αφουγκράστηκε η κυβέρνηση, ήταν του καθηγητή του London School of Economics (LSE) και εκπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, Ηλία Μόσιαλου. «Mπροστά στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να απευθυνθούμε στην Κίνα» είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έστειλε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσει εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία και άλλες χώρες (όπως η Σερβία) στην αντιμετώπηση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα όμως, η Γερμανία, η πιό ισχυρή οικονομία της ΕΕ με επάρκεια σε προμήθειες, απαγόρευσε κάθε εξαγωγή ιατρικού υλικού, ακόμη και προς τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό.

Η κίνηση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την πτήση ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους με βοήθεια για τον κορωνοϊό από τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γι’αυτο και οι Ιταλοί, όντες έξαλλοι με τη στάση της Γερμανίας και της ΕΕ έφτασαν σε σημείο να κατεβάζουν σημαίες της ΕΕ και να αναρτούν στη θέση τους σημαίες της Κίνας και της Ρωσίας, καταλογίζοντας στην Ευρώπη έλλειψη αλληλεγγύης.

Ο κορωνοϊός απειλεί τη συνοχή της ευρωζώνης, κάτι που φάνηκε μετά το ναυάγιο στην τηλεδιάσκεψη της 26ης Μαρτίου. «Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», είχε δηλωσει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εμμανουέλ Μακρόν, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ δείχνουν, ότι είναι πολύ αργά. Έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να στείλουν βοήθεια στην Ιταλία.

Όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες εξελίξεις με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Ο κορωνοϊός ταράζει τις ισορροπίες.

Στο πληθωριστικά πολυπολικό διεθνές σύστημα στο οποίο ζούμε ένας νέος ενιαίος γεωγραφικός πόλος ισχύος φαίνεται να διαμορφώνεται στα ανατολικά. Η πρώτη hyper power υπερδύναμη της Ανθρωπότητας -σύμφωνα με τον καθηγητή γεωπολιτικής Κωνσταντίνο Γρίβα– με ηγέτιδες οικονομικά και πολιτικά δυνάμεις την Κίνα και την Ρωσία, δύναται να χρησιμοποιήσει ακριβώς αυτό το γεωπολιτικό μοτίβο με το οποίο γιγαντώθηκε.

Εκμεταλλευόμενος το αρχαίο ρητό ‘’η φύση απεχθάνεται τα κενά’’, ο Πανευρασιατικός αυτός άξονας οδηγήθηκε σε ακραίους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς, ξεκινώντας από πλευράς της Κίνας με μία τεράστια σειρά οικονομικών και πολιτικών επενδύσεων σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο. Το οικονομικοπολιτικό δίκτυο της Κίνας στην Αφρική έρχεται και δένει μεθοδικά με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος έρχεται να συνδέσει τη Κίνα με τα Ευρασιατικά Βαλκάνια, στην συνέχεια με την Μέση Ανατολή και τέλος με τα Ρωσικά λιμάνια του Αρκτικού Ωκεανού.

Το γεωπολιτικό κενό που άφησαν οι Δυτικές δυνάμεις, τόσο στην Αφρική, την Μέση Ανατολή, όσο και στην Σιβηρία φαίνεται πως έγινε ο προνομιακός χώρος δράσης γεωοικονομικών δικτύων από μέρος του πανευρασιατικού άξονα. Εν έτη 2020 η πανδημία του κορωνοϊού μας δείχνει με τρομακτικό τρόπο την ύπαρξή ενός επιπλέον πολιτικοοικονομικού κενού, το οποίο βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και καλείται κρατική δημοσιονομική πολιτική.

O ιός αυτός απέδειξε πως η φιλελεύθερη καπιταλιστική οικονομία της Δύσης στερείται κρατικής οικονομικής δυναμικής, καθώς στηρίζεται κυρίως σε ιδιωτικές οικονομικές ελίτ. Οι κρατικές οικονομίες όλων των Ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη τεθεί εκτός ελέγχου και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν να μην ξαναγυρίζουν στις αρχικές τους θέσεις σε βάθος δεκαετίας. Εδώ είναι που έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να διδάξει στην Δύση πως ‘’Η φύση απεχθάνεται το κενό’’.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θελήσει να συνεχίσει να υπάρχει, όλα τα δημόσια ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών χρειάζονται άμεσα οικονομική ρευστότητα. Η ρευστότητα αυτή δεν φαίνεται να δίνεται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Γερμανία, η οποία απέρριψε επιδεικτικά την έκδοση ευρωομολόγου.

Η εν διαμόρφωση hyper power δύναμη, φαίνεται να είναι πρόθυμη όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξει οικονομικά τις χώρες του νατοϊκού οικοδομήματος. Ένα νέο σχέδιο Marshal έρχεται να αναστήσει την Ευρώπη, μόνο που αυτήν την φορά η αναστήλωση θα γίνει με κινεζικής προελεύσεως- διαχειρίσεως οικονομικά κεφάλαια, τα οποία θα δοθούν με γεωοικονομικούς όρους που θα θέσουν την Κίνα και επισήμως αλλά με έμμεσο τρόπο εντός του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα