Ο κορονοϊός και το εμβόλιο

11/2/21 | 1 | 0 | 196 εμφανίσεις
Στην Ελλάδα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μόνο, τον φανατισμό των ανορθολογιστών αλλά και των ορθολογιστών.
Και οι δύο τάσεις πιστεύουν με απόλυτο τρόπο στην άποψή τους.
Έτσι, για ένα θέμα όπως ο κορονϊός και το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του ενώ η γνώση είναι σχετικά περιορισμένη και η θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αν εκφράσεις επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θεωρείσαι κάτι σαν εξωγήινος. Σας να έχεις έρθει απο το μεσαίωνα.
Και, όμως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα., παρόλο που οι υποστηρικτές του εμβολιασμού έχουν μια βεβαιότητα σε αυτό που υποστηρίζουν.
Παρενέργειες σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί έχουμε συναντήσει σχεδόν όλοι στην καθημερινή εμπειρία μας. Αλλά και η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται σε ένα επιστημονικό άρθρο με στατιστικά δεδομένα που μετέφρασε ο Ευάγγελος Νιάνιος από διεθνή ΜΜΕ και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.anixneuseis.gr.(Αξίζει να το δείτε https://www.anixneuseis.gr/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce…/).
Οι επισημάνσεις αυτές δεν θέλουν να δημιουργήσουν αντιδράσεις στην προσπάθεια που καταβάλλει η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αλλά κάποια περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση και απο τους ειδικούς, ίσως, είναι αναγκαία.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν , μεταξύ της αντιμετώπισης των θανάτων, της ανταπόκρισης των συστημάτων υγείας και της λειτουργίας της οικονομίας. Και η εξισορρόπηση αυτή είναι δύσκολη.
Είναι, όμως, λύση η δημιουργία μιας αίσθησης βεβαιότητας ότι η κατάσταση ελέγχεται με τα εμβόλια;
Δεν είμαι σίγουρος.
Θα ήθελα να προσθέσω και το εξής. Ο επιστημονικός λόγος πρέπει να είναι έγκυρος. Αν σε αυτό που περιγράφει υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, όπως στην περίπτωση του κονιντ, τότε ο κίνδυνος να διαψευσθεί είναι μεγάλος. Αυτό για την επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό και δεδομένο. Για τον πολύ κόσμο, όμως, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απογοήτευση και πηγή αμφιβολίας. Το κακό θα είναι μεγάλο. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση της πανδημίας απο τους επιστήμονες. Υποστηρίζω τις προσπάθειες που γίνονται και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Pantelis Kouloukis says:

  Προφανώς και ΔΕΝ είσαι εξωγήινος …
  Προφανώς και υπάρχουν οι φανατικοί των δυο πλευρών όπως συνέβαινε ΠΑΝΤΑ …..
  Εμείς όμως γιατί τους αναδεικνύουμε ❓❓

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (1 σχόλια)
  Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας