Ο ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιμή
Νικόλαος Δ. Κανέλλος, πρώην Πρέσβης
Αλέξανδρος Κ. Κατράνης, πρώην Πρέσβης
ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Σε πολύ πρόσφατο άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό “Spectator” ο παλαίμαχος της ρεαλιστικής διπλωματίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger υπενθυμίζει τις καταστροφές που υπέστη η Ευρώπη «υπνοβατώντας» προς τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διπλωματία, η οποία απαιτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, και στη χωρίς φραγμούς χρήση της νέας πολεμικής τεχνολογίας νομίζοντας ότι έτσι θα φτάσουμε στην πλήρη νίκη χωρίς δικές μας απώλειες και χωρίς να μας βασανίζουν «ηθικά διλήμματα».
Όπως,ακριβώς,οι τρεις Έλληνες πρέσβεις,είχαμε υπογραμμίσει,στις σχετικές δηλώσεις μας,από 31.3.22 και 5.8.22, ο πεπειραμένος φιλόσοφος της πολιτικής και της διπλωματίας καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, αλλά τίθεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να αποφευχθεί προσφυγή στα πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων τόσο με στόχο τη διατύπωση νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας με συμμετοχή της Ρωσίας, όσο και για τη διευθέτηση των εδαφικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Συμμεριζόμαστε την αντίθεσή του στην καταστροφή της Ρωσίας.
Η Ρωσία, στη μακρά ιστορία της, ήταν πάντοτε ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής εξίσωσης ισχύος και έχει συμβάλει αποφασιστικά (όπως γράφει ο Kissinger) στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Τυχόν διάλυσή της μπορεί να οδηγήσει σε ατέρμονη βία και πολέμους στο έδαφός της που περιλαμβάνει πλήθος λαών μέσα σε 11 διαφορετικές χρονικές και κλιματικές ζώνες.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα θύματα, αλλά και ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης που καθίσταται πλέον ορατός, επιβάλλουν σωφροσύνη των πολιτικών ηγεσιών και ένα νέο όραμα που δεν προσανατολίζεται στη «νίκη» των όπλων, αλλά στο θρίαμβο της ειρήνης.
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2022
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιμή
Νικόλαος Δ. Κανέλλος, πρώην Πρέσβης
Αλέξανδρος Κ. Κατράνης, πρώην Πρέσβης
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Διπλωματική διατύπωση χωρίς θέση. Τι εννοούν οι κ. Πρέσβεις ως διευθέτηση των εδαφικών και πολιτικών σχέσεων?
    Περισσότερο πηγαίνει στη αποδοχή από την Ουκρανία της προσάρτησης των κατακτημένων εδαφών από τη Ρωσία και τη συνεισφορά της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
    Τα στρογγυλέμματα μέσω απόψεων τρίτων (Κίσινγκερ) είναι σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων (Κύπρος).
    Καλό θα ήταν να διατυπωθούν συγκεκριμένες θέσεις.
    Ειρήνη επί της αρχής θέλουν όλοι, αλλά οι κ. Πρέσβεις δεν λένε τίποτα για προαπαιτούμενα και απόσυρση του επιτιθέμενου από τα εδάφη που κατέχει.
    Αν είναι να ηρεμήσει η Ευρώπη όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν και δεν είναι υποχρεωτικό να χαϊδεύει η Ευρώπη συνεχώς τη Ρωσία. Απλώς να την απομονώσει και τη βάλει στην άκρη, δεν χρειάζεται να τη διαλύσει. Αυτό θα το αποφασίσει ο Ρωσικός λαός και όχι οι διπλωμάτες και αναλυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα