Ο καθηγητής Καρυώτης επιμένει να φωνάζει: Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μοιραστούμε τον πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και το εξώφυλλο του βιβλίου του “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”. Φωτογραφίες αρχείου


Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με την ελληνοτουρκική διαφορά στις θάλασσες, παραμένει η ίδια για πέντε δεκαετίες.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της μόνιμης τριβής μεταξύ των δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι να μοιραστούν τον πλούτο των θαλασσών τους. Δηλαδή ζητούν να μοιραστούμε το θαλάσσιο πλούτο μας με τους Τούρκους, παρότι γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν θαλάσσιο πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουν, επίσης, πειστεί ότι είναι πολύ άδικο (unfair) να μη διαθέτει θάλασσα ένα κράτος με μια τεράστια ακτογραμμή, που ξεκινάει από τον Έβρο ποταμό και φτάνει στην Συρία. Η Ελλάδα διαθέτει την 9η σε έκταση ακτογραμμή της υφηλίου, αλλά γνωρίζει καλά τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας ότι οι ακτογραμμές δεν παίζουν κανένα ρόλο στις οριοθετήσεις.

Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό των ΗΠΑ που διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες ακτές στον κόσμο , αλλά αυτό δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με τα νησιά Μπαχάμες και Κούβα.

Οι Αμερικανοί, σε έναν δικό τους χάρτη, δείχνουν ποιά είναι τα όρια της ΑΟΖ της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρτης ΑΟΖ Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Πηγή: Global Marine Boundaries Data Base, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Παρατηρώντας προσεκτικά αυτόν τον χάρτη αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μοιράσουμε τον πλούτο των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

Ο διαμοιρασμός ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Καστελλόριζο αποτελεί το κομβικό πρόβλημα για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Καστελλόριζο δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης διεκδικώντας τίτλο τόσο για ΑΟΖ, όσο και για υφαλοκρηπίδα. Έτσι, το Καστελλόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας.

 • Η υποκρισία των ΗΠΑ

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στο κόσμο, με τις τεράστιες ακτές και την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας, έχει να κερδίσει πολλά με το να προσχωρήσει στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Αμερική δεν πρέπει να ανήκει σε μία μικρή μειοψηφία κρατών, που δεν επιθυμούν να προσχωρήσουν στο νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών, που υιοθετήθηκε πριν ακριβώς 40 χρόνια – μαζί με το Ιράν, την Συρία, την Βόρειο Κορέα και την Τουρκία.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την υποκρισία της Αμερικής σχετικά με την φιλοτουρκική πολιτική, που ακολουθεί για δεκαετίες τώρα στην ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο.

Η Αμερική όταν ανακήρυξε και μετά οριοθέτησε την ΑΟΖ της όχι μόνο έδωσε πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά της, αλλά σεβάστηκε και τα νησιωτικά κράτη Μπαχάμες και Κούβα, που βρίσκονται απέναντι από τις ανατολικές ακτές της.

Η ΑΟΖ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Πηγή: Office of the Geographer, Department of State, Washington D.C. 2004

Όπως βλέπουμε από τον χάρτη, η Αμερική δεν υιοθέτησε τα τουρκικά επιχειρήματα ότι νησιά έχουν μειωμένη ΑΟΖ και οριοθέτησε την ΑΟΖ της με αυτή της Κούβας και των νησιών Μπαχάμες βάσει της μέσης γραμμής.

Δεν υποστήριξε ότι αυτά τα νησιωτικά κράτη διαθέτουν περιορισμένη ΑΟΖ ίση με την αιγιαλίτιδα ζώνη τους και επομένως η αμερικανική ΑΟΖ επεκτείνεται και πίσω από τις ανατολικές ακτές αυτών των νησιών.

Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν να πληροφορηθούν για τον πλούτο των υδρογονανθράκων των θαλασσών μας από τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο. Έχουν τους δικούς τους Φώσκολους και Κονοφάγους, που γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στον πλανήτη Γη.

Έτσι είναι απόλυτα ενήμεροι ότι η Τουρκία στην δική της θάλασσα δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και σήμερα οι Αμερικανοί φίλοι μας θέλουν να διορθώσουν αυτό το λάθος της γεωλογίας!

ΧΑΡΤΗΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και γι’ αυτό οι Τούρκοι αποφάσισαν να στραφούν προς την Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας την πολεμική τους αεροπορία και τους ψαράδες τους να παραβιάζουν καθημερινά την αιγιαλίτιδα ζώνη μας.

Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι οι «υδρογονάνθρακες» και θυμάμαι τον Πάνο Καμμένο, υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφερόταν σε «υδατάνθρακες»!

Έτσι δεν έχει αντιληφθεί το τραγικό βήμα που πήρε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ψάξει για υδρογονάνθρακες!

 • Ο Άμος Χοκστάιν

Ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources, και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, διαμεσολάβησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Τώρα διαφαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τον στείλουν για να «βοηθήσει» στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου! Απλώς προσευχηθείτε.

 • Επίλογος

Πέρασαν 18 χρόνια από την δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και τώρα γίνεται σαφές ότι η μη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου υπήρξε θύμα αμερικανικών πιέσεων, στις οποίες υπέκυψαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι Αμερικανοί από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια οριοθέτηση θα προκαλέσει ένα δεύτερο casus belli της Τουρκίας και θέλουν, πάση θυσία, να αποφευχθεί.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και μια ελληνο-κυπριακή οριοθέτηση τους χαλάει τα σχέδια για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες, αλλά επιθυμούν η Αγκυρα να μοιραστεί τους ανύπαρκτους υδρογονάνθρακές της με την Ελλάδα και την Κύπρο!

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η χειρότερη και η πιο επικίνδυνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το «Βυθίσατε το Χώρα» και η κρίση των Ιμίων δεν συγκρίνονται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί η σημερινή συγκυρία καθώς ο Σουλτάνος φαίνεται να ετοιμάζεται να δώσει την τελική μάχη στην θάλασσα της Κρήτης. Οι καιροί ου μενετοί

Hellas Journal

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από το 2012 ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει την στροφή της χώρας του προς την Ευρ-Ασία.
  Ο όρος Ευρ-Ασία καταλαμβάνει τόσο την Ρωσία όσο και την Κίνα, αλλά και τον ενδιάμεσο μεταξύ τους χώρο των Τουρκμενικων κρατών

  Μέρα με την μέρα η στροφή αυτή της Τουρκίας γίνονταν και γίνεται όλο και πιο σαφής κι αντιληπτή.
  Το πραξικόπημα του 2016 υπήρξε άλλη μια αφορμή που παρείχε δικαιολογητική βάση για την στροφή αυτή.

  Οι Ευρασιανιστες τύπου Ysuf Kaplan κι οι απόψεις τους στην Τουρκία κερδίζουν σταθερά έδαφος (βλ.https://www.anixneuseis.gr/yusuf-kaplan-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%ae%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%b4/ )
  Συγχρόνως ο δυτικόφιλος πληθυσμός στην Τουρκία απομειώνεται σταθερά και την θέση του υποκαθιστούν εχθρικά.αισθήματα.
  Οσοι έχουν απομείνει εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά Τουρκικά παράλια .

  Ένας λογικός παρατηρητής εύκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι για την Τουρκία πλέον δεν υπάρχει γυρισμός!

  Κανείς , τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο, δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία. Εκτός βέβαια από κάποιους που επιδίωκαν ,και δεν έχω πειστεί ότι δεν συνεχίζουν να το επιδιώκουν, την συνέχιση της συνεργασίας τους με το Ευρ-Ασιατικό στρατόπεδο .

  Αυτοί είναι κατά βάση κι οι υποστηρικτές της Τουρκίας στον Δυτικό κόσμο και τις τείνουν διαρκώς χείρα βοηθείας και κανείς άλλος.
  Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος για ποιους μιλάω. Είναι οι ίδιοι που πέτυχαν να επιβληθούν κυρώσεις χάδι από την ΕΕ στην Τουρκία παρόλες τις επιθετικές κινήσεις της προς δύο κράτη μέλη (Ελλάδα -Κυπρο).

  Κατά τα άλλα, ολοι οι υπόλοιποι την θεωρούν a priori αναξιόπιστη χώρα. Και νομίζω ότι οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους τελευταίους.

  Κατά βάση μέχρι κι η κουτσή Μαρίκα το έχει καταλάβει ότι ηΤουρκία θα εισπράξει από τον Δυτικό κόσμο και θα εκμεταλλευτεί από αυτόν όσα περισσότερα μπορεί, αλλά όταν θα έρθει η ώρα και θα της ζητηθεί εμπράκτως η υποστήριξη της, προφασιζόμενη διαφορες δικαιολογίες εντελει θα απέχει…
  Οι ΗΠΑ δεν το καταλαβαίνουν ?!!!?

  Να αντιληφθώ ότι όταν ο Τζοε Μπάιντεν ως Αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Ομπάμα κι ο συνεργάτης του Αμος Χοκστάιν, εμφανίζονταν οτι σχεδίαζαν κάπου στο 2014 τους γνωστούς χάρτες καταμερισμού των κρατικών ΑΟΖ της ΝΑ Μεσογείου , είχαν αποφασίσει να προικοδοτήσουν την Τουρκία με τμήματα που δεν της ανήκουν, διότι ακόμα ήλπιζαν σε μια συμμόρφωση κι επάνοδο της Τουρκίας στο Δυτικό μαντρί..
  Άλλωστε το 2014 είχαν περάσει 2 μόλις χρόνια από τις πρώτες επισκέψεις του Ερντογάν στην Κίνα και τις δηλώσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στρέφει την χώρα τους προς ανατολάς.Λογικο να υπήρχαν προσδοκίες και σχέδια εκεί στις ΗΠΑ ότι όλα μπορούσαν να ανατραπούν, κατά το συνηθισμένο με κάποια παζάρια κι ανταλλάγματα στους Τούρκους.

  Τώρα όμως?
  Τώρα πια έχουν περάσει 10 χρόνια από τις δηλώσεις εκείνες του Ερντογάν. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία λόγω νόμου CAATSA κι ο οικονομικός πόλεμος που της γίνεται πάει, κατά το κοινώς λεγόμενο σύννεφο!!
  Άσε που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στο 3Seas .
  Ο δε Ερντογάν σε κατάσταση αφηνιασμού, στρέφεται ανενδοιαστα προς την Ελλάδα -δυτικη σύμμαχο του κι απειλεί να τινάξει όλη την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ στον αέρα και δεκάρα δεν δίνει για αυτό. Για να μην αναφερθώ στο ζήτημα Σουηδίας – Φιλανδίας κλπ

  Tι γίνεται λοιπόν εκεί στις ΗΠΑ, τόσο βλάκες είναι αυτοί και δεν αλλάζουν την γεωπολιτική τους στρατηγική στον τομέα υδρογονανθράκων ΝΑ Μεσογείου κι επιμένουν μέσω χαρτών Αμος Χολκστάιν να στείλουν την Τουρκία με προίκα στους υποψήφιους γαμπρούς Ρωσία και Κίνα , βλέποντας τους αύριο μεθαύριο να λυμαίνονται τις συγκεκριμένες χαριστικά δοθεισες στην Τουρκία ήδη από τώρα θαλάσσιες εκτάσεις ?

  Ή μήπως οι βλάκες είμαστε τελικά εμείς που θα δώσουμε θαλάσσιες περιοχές, που δικαιωματικά βάσει Διεθνούς Δικαίου μας αναλογούν και μάλιστα τυγχάνουν αποδεδειγμένα πλούσιες σε υδατάνθρακες ?

  Κι αν τελικά οι βλάκες είμαστε εμείς , αναρωτιέμαι σε ποιον θα τις δώσουμε εντελει αυτές τις θαλάσσιες εκτάσεις?

  Τα υφιστάμενα πλέον.υπερατλαντικά σχέδια λένε ότι θα τις χαρίσουμε πράγματι στην Τουρκία και μέσω αυτής στην Κίνα και την Ρωσία ή μήπως μέλλεται να συμβεί κάτι άλλο στην περιοχή συνέπεια του οποίου οι σχεδιάζοντες τους χάρτες μέλλονται εντελει να βγουν αυτοί κερδισμένοι αποκτώντας τον αυριανό έλεγχο των συγκεκριμένων εκτασεων ?

  Λέω εγώ τώρα , μπαίνοντας πλέον καθαρά στο φάσμα της εικασίας και του Twilight Zone και προσπαθώντας να μπω στα παπούτσια και στις σκέψεις όσων δεν καταστρώνουν τα σχέδια τους με γνώμονα μόνον το σήμερα.
  Εάν , λέω αν -σχέδια επί χάρτου κάνουμε- , αύριο μεθαύριο δημιουργούνταν ένα νεοσυσταθέν κράτος του οποίου οι εδαφικές εκτάσεις εκτεινονταν κι είχαν την προβολή τους προς την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου κι αυτό το κράτος ήταν δυτικόστροφο τελωντας υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ, εμμέσως πλην σαφώς δεν θα συνέβαινε το ίδιο και για την θαλάσσια περιοχή που θα του αναλογούσε?
  Δεν θα ήταν θεωρητικά, σε αυτήν την περίπτωση, οι ίδιες οι ΗΠΑ που μέσω αυτού του νεοσύστατου κράτους , θα ήταν παρούσες και θα είχαν αναλάβει τον έλεγχο των κοιτασμάτων που θα του αναλογούσαν , συνομολογημενα εκ προοιμίου από τους υπόλοιπους διεκδικητές?

  Πάντως για να θερίσεις κάτι, ο κανόνας λέει ότι πρέπει πρώτα να το σπείρεις κι ο σπόρος να είναι καλός για να εξασφαλίσεις στον επόμενο χρόνο την σοδειά… Χρειάζεται μια προετοιμασία..

  Ειλικρινά,προσωπικά δεν πείθομαι ότι οι ΗΠΑ , υπό τις παρούσες συνθήκες, “παλεύουν” κι επιμένουν για να βγει κερδισμένη η Τουρκία. Κάτι άλλο συμβαίνει…
  Μπορεί να μην είναι αυτό που είπα , να είναι κάτι άλλο..
  Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην εκλαμβάνουμε τους άλλους είτε ως βλάκες, είτε ως εμμονικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα