Ο Κίσινγκερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον επόμενο μεγάλο πόλεμο… Ο Ίλον Μάσκ φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

iEpikaira.- Ο Ίλον Μάσκ είναι μια αμφιλεγόμενη εκκεντρική προσωπικότητα η οποία απολαμβάνει την δημοσιότητα των ΜΜΕ. Ένα από τα αγαπημένα του «χόμπι» είναι να κάνει αινιγματικές δηλώσεις μέσω social media με διάφορες «προβλέψεις» που δεν τυχαίνουν πάντοτε ευρείας αποδοχής. Μία από αυτές τις απόψεις του παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Πολλοί ίσως να απορρίψουν την άποψή του ως υπερβολική ή φαντασμένη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εν προκειμένω και ο Χένρι Κίσινγκερ συμμερίζεται τους φόβους του Μάσκ.
Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel o Κίσινγκερ δήλωσε -παραδόξως!- ότι τον φοβίζει περισσότερο η ιδέα των δυνατοτήτων της υψηλής τεχνολογίας από τα ίδια τα πυρηνικά σε περίπτωση πολέμου. «Έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο για τους πολιτικούς ηγέτες να ελέγχουν τη δική τους τεχνολογία, ειδικά σε περίπτωση πολέμου» δήλωσε θορυβημένος και πρόσθεσε «είναι πλέον επιτακτική υποχρέωση να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τέτοια υψηλή τεχνολογία. Και ειδικά, ένας πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών υψηλής τεχνολογίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπήρξε ποτέ συγκρίσιμη κατάσταση, γιατί πάντα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο νικητής θα αποκομίζει κάποιο όφελος. Σε αυτόν τον τύπο πολέμου, αυτό είναι αδύνατο».
Παλαιότερα ο Χ. Κίσινγκερ με άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «Atlantic» είχε δηλώσει έντονη ανησυχία για τις έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, αφού μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία. Αναλύοντας τον προβληματισμό του εξήγησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους» και, γι’ αυτό, «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη!
Συγκεκριμένα τότε είπε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, λοιπόν σύμφωνα με τον Κίσινγκερ «πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι». Ενώ αναρωτήθηκε «πώς θα ζήσουμε σε αυτό τον νέο κόσμο; Πώς θα διαχειριστούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει;».
Άλλα ερωτήματα που έθεσε είναι το «ποιός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;». Πρόσθεσε δε ότι για κάθε χώρα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα το να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της.
Τελικά κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ίλον Μάσκ, τονίζοντας με νόημα ότι «ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά». Η ανθρωπότητα πλέον αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο από την Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτό είναι κάτι για το οποίο και ο Στίβεν Χοκινγκ είχε προειδοποιήσει.
Όσον αφορά όμως στο επιχείρημα του Μάσκ ότι η απάντηση στον κίνδυνο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ο “μετανθρωπισμός” και η σύζευξη ανθρώπου-μηχανής (πρώτο βίντεο στο παρόν άρθρο), είναι προφανές ότι ένα πρόβλημα δεν το λύνεις δημιουργώντας ένα άλλο, πολλώ δε μάλλον όταν παίζεις με την φύση του ανθρώπου σφετεριζόμενος τον ρόλο του Θεού.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα