Ο Ισραηλινός Πρέσβης στη Σερβία: Το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο στις 4 Σεπτεμβρίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο  Γιάχελ Βιλάν (α)  με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Σεπτέμβριος 21, 2020.

Ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σερβία,  Γιάχελ Βιλάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια ζήτημα εάν το Ισραήλ θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ή όχι, γιατί το έπραξε στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ισραήλ περιλαμβάνεται σε συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία υπεγράφη στο Λευκό Οίκο στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τίποτα στην Ουάσινγκτον. Δεν ήμασταν μέρος αυτής της συνάντησης. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου,  Αβντούλα Χότι και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο πρωθυπουργός μας [Μπέντζαμιν Νετανιάχου] χαιρέτισε την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Ισραήλ και Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Βιλάν στην τηλεόραση N1 της Σερβίας.

Ο Βιλάν είπε ότι όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην εναρκτήρια συνάντηση, μίλησαν για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σερβίας.

Ερωτηθείς πώς σχολίασε ο Βούτσιτς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ, ο Βιλάν δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι κάτι  για το οποίο ο Βούτσιτς είναι ευχαριστημένος».

«Αλλά το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος και αυτή είναι η απόφασή μας. Η συμφωνία υπεγράφη, δεν πρόκειται να  την αλλάξω εγώ ή ο Βούτσιτς. Πρέπει να εργαστούμε για τη βελτίωση των σχέσεων και να μην ασχοληθούμε πάρα πολύ με κάτι που έγινε πριν από δυόμισι εβδομάδες στην Ουάσιγκτον», είπε ο πρέσβης.

Ερωτηθείς πώς σχολίασε το γεγονός ότι η Σερβία, με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον, συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Βιλάν είπε ότι «αυτό είναι πολύ θετικό, είναι καλά νέα».

Ανέφερε επίσης ότι είχε συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στο Βελιγράδι, Μοχάμεντ Ναμπάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η Σερβία δεν θα μετεγκαταστήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Ο Βιλάν είπε ότι η συνάντηση με τον Ναμπάνι ήταν «χρήσιμη» και ότι «δεν υπάρχει διαφωνία μαζί του εδώ».

Με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύτηκε να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και να ανοίξει τη διπλωματική του αποστολή στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της που υπάρχει στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ διεκδικεί το σύνολο της ως πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι βλέπουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ – η οποία καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 – ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και, με βάση αυτήν την απόφαση, μετέφεραν την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Λίγες χώρες ακολούθησαν αυτό το βήμα, ενώ καμία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Zeri.infoRadio Evropa e Lirë 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα